Šumadinka

48 F-5£C. -<5игв» 10 S>w»-

— Госп. ФилипЂХристовић Б поставлЉнЋ е за проФе сора математике у лицеуму овдашнћмх.. •— 5. о. м. бмо е трећш и последнвш нвнми грађан сши балЂ у здашго, кои е броемЋ, лепотомЂ, дочекомт. и уредношћу превазишао све до садЂ у здан!ш даване балове. Друштво бала транло е играшћи различне игре до 3. сата после поноћи. •— Обштина лребичка, што се тиче славе о св. Сави nie заостала одђ осталм обштина, него e прво у школи по обреду наше цркве освештана водица, а по томђ едно мало ђаче говорило е трогателно слово сачинћно Г К. МаринковићемЂ учнтел ћмЂ; и присуствушћи, одушевлћни, видећи школски напредаиЋ принели су 116. гроша, на фондђ школски, кои новци званичнммЂ путемЂ опремлћни су куда надлеже. (С. С.) — 86. Лн. нек1и Милошђ БожићЂ изђ Грезне окр. ГургусовачкогЂ, спремашћи се свомђ комшЈи у сватове? узме пиштолћ да очисти одђ прашине, но кои се одапне сђ доинћ ноге, и елугу нћговогЂ Милету у колћно врло рани. — Чуемо да е новопечатанми у Бечу србскш рћчникђ Г. Вука Караџића забранћнЂ преносити у СрбЈш и разпростирати га.

С Т Р А И Е Н 0 В 0 С Т И. — Цела наша землн има 850. милшна душа; одђ кои 57. милшна живи у Америки. 430. милшна у Азји . 3. ми.liona у АустралЈи, и 252. милшна у Европи. У Африки пакЂ неизвкстно е, едни рачунаш, да има 100. милшна душа, а другш пакђ кажу, да нема вмше одђ 60. милшна. (40. мил1'она лшдЈН више или манћ ништа незначи иа артји.) — Што се до садЂ зна, наибрже е енглезки гвозденми путЂ препмо 112. енглезки милн управо за толико минута. То одђ прилике за петЂ минута, npeiuao е наша два сата путованл; по томе рачуну дошао бм човекЂ на гвозденомЂ путу изђ Београда у КрагуевацЂ за два сата -—• У последнћмЂ брош нвили смо да е на Шпанску кралЂицу пуцано, кое садЂ поправлнмо будући е другч!е бмло. КадЂ е пошла да иде у цркву, и почемЂ црква nie далеко бмла, то е желила пешке ићи. СвудЂ су велике гомиле света бмле, на еданЂ путЂ, изађе еданЂ у калуђерскимЂ алвииама преобученв злочинацЂ, и ножемЂ у страу свомђ, неудари кралЂицу у срце као што е хтео него рани e само у раме •—- кои е одма уваћенЂ, и већЂ веле да ће после два дана бмти погублћнЂ. КралЂица лежи, али животђ Hie у опасности. брбо ножђ nie бмо отрованЂ, као што су се бонли. — У Америки бегунци изђ Европе толико су успЈзли, да се американске др;каве све вБ^ше и више почииш заузимати за пролале револуц!онарне цћли у Европи. И тако пишу новине, да ће се америка, и са оружћмЂ уме шати у политику Европе. (Ако КошутЂ на то чека, онђ неће нигда више видити Пешту.) — С 6 огђ дочека КошутовогЂ и свпо бегунаца у А мерики посланикЂ аустриски ХулземанЂ, и pycniK Бодиско, ишли су у Ваншингтону президенту Филмору и протестирали. Кои е врло грубЈлнски сђ нЂИма nocTynio, ерЂ

докђ су они говорили слушао iii е одвећЂ пазлвиво, кадЂ су конзули свршили свои говорЂ и протес.тац1го; онђ имђ се онда са свимђ учтиво поклони, и оде безда имђ е едиу едину речЂ одговорш. (Но то толико значи, колико да имђ е казао.- господо мон, америка ше у Европи.) И сбогв те увреде прекинули су свон ближа сношешн са америкомђ. — ЏемалединЂ паша поставлћнЂ е за губернатора у Нишу, на место БесимЂ паше. — Енглезкш посланикЂ у Цариграду, овм месоеђа првми е путЂ npaeio ручакЂ, на комт, су бмли сви турски министери и главнш великаши, и томе ручку придодало се доцше игранћ, кое е траало до 2. сата после поноћи. — У НаризЂ приспћли су 8. конл одђ чисте арабске Фаите, кое е СултанЂ Бунапарти на поклонђ послао, цариградске новине лвлнго, да Tifi осамЂ конп произлазе одђ оногђ сол, кои е одђ кобиле на isoiof} е пророк лгшо, и кол се сорта међу арапима наиболн сматра, и као нека светиин почитуе. — Између Париза и Брисела вода се тако ако разлила да е гвозденми путЂ престао радити, и осимђ те=> легра «>ичнБ1 извћстЈа, све су новине и писма за неко време изостале.

ОгласЂ. 0) (1-3) По одобренго надлежне власти имаго се у окр. ЦрноР^чкомђ две цркве, и то една у селу Слатини, Вражогрнскомђ срезу, а друга у Болћвцу, срезу ЗаечарскомЂ по плану и c b торонЂомЂ изнова градити: чега ради Началничество ово свима зидарскимЂ маисторима, зато облвлгое, да бм се онаи кои бм ту грађевину на себе npmiio, до 15. Марта ове године или ово -окружномЂ или коме одђ надлежнм срезкји Началника поради уговора утоме npiHbi'o. J\S 385. Изђ канцеларје Началничества Окр. ЦрнорћчкогЂ, 30. Лнуара 1852. год. у Заечару.

ТЕЧАИ НОВАЦА У БЕЧУ. Дукати 30 Сребро 23%

Сви ГГ. пренумеранти Шумадинке позиваш се учтиво, да пошлго полгодишнм предплату. У Београду купе се новци одма сђ квитомђ,, а у окружна места свакомЂ кои е платш шалк се, и кои плати, послаће се одма иечатана квита. Ко одђ ГГ. предброиника безт» сваке разлике, до месеца Марта непошмЉ предплату, престаће му долазити оваи листђ . — До садЂ изишавши броеви иемогу се више добити. У чредничество.

У Кнђигопечатнђи Кнлжества CpBie.