Šumadinka

Додата&љ Шумадинки вгљ «№ Z7.

Изђ TpiecTa лвлнго, да е Францускш посланикЂ при отоманскои порти, Лаваиетт, , изг. Цариграда тамо приспћо. — Аустрискш вице-конзулЋ у брусалиму Пуцманљ, постао е конзуломЂ, ерљ е Аустриско правителство репјило , да место вице-конзулатвд, дћиствителнши конзулатљ у брусалиму има. — При отварашо законодателногЂ тћла у Паризу, примлћнЂ е президентЋ са усхићенћмг>. У слову свомђ roBopio е о угодномћ политичномт. положенш уобште, пробитачномт. станш Финанс1е, и прЈнтел£.скомЋ отношеHiro спроћу заграничнм сила. Кадт> небм нћгово основополозкенћ бшло, да све за Французе ради, а ништа за себе, то 6w онђ лако већу власта, на себе узети могао, али то неће чинити, ако партае землго неузнемире, или ако се обшта народна агела зато неизрази. ■— У Бечу tiie више слободно обаилвивати, кадЂ кога тћлесно казне. Дакле то се чини у таиности али кадЂ бш то тако таино могло бмти, да и они неосете, кои трпе. .— У Швабскои, гди су бмле укинуте батине, искали су да ш опетЂ уведу. Камера се склонила, и одобрила просителго место стотине само петдесетЂ штапова. Оваи е бшо задоволннЂ и обећао е, да ће и одђ те суме точанЂ рачунЂ дати, и ако му кон претече, да ће имђ вратити. — Овогђ пролећа бшћеду велика воена упражненја у Полбскои , гди ће присуствовати и нћгово величество царЂ Никола. —- Послали су кралго ДенемаркскомЂ еданЂ ексемпларЂ песама Бана блачића, а онђ е зато приложјо на инвалиднши фондђ блачића, 10 Фридрихдора (еданЂ ФридрихдорЂ има одђ прилике 11 ф . сребра, дакле 110 ф. ср.)

Огласн. (ie) li— з) Чиновници окружјн пожаревачкогЂ стугшвши пре краткогЂ времена у погодбу са АлексомЂ ЈовановићемЂ шнаидеромЂ Аустриско-Бело-Цркванске регементе да имђ по постоећои уредби униФорме и све остале овои прина длежеће потребе набави, — гакове су одђ н tra већт. до били. Па како су рсте ал £>ине у Бечу правлћне чега ра ди е маисторЂ Алекса нарочито тамо ишао, и како су одђ Фине матерје и вешто скроене безЂ да се и наиманћ примћчан!е сверху нђи учинити може, и како су спрама красоте и важности нг,ине за доста еФтину цену начинћне, то не само што се поменутомЂ Алекси као почиташн достоиномђ маистору овбг.пђ благодарностг> изавлгое, него се свакш чиновникђ отечества нашегЂ коме е нуждно униФорму имати, уверава, да му истши маисторЂ Алекса узевши само меру, за наикраће време изђ Беча добавити може целу униФорму доста умћреномЂ ценомЂ, почемЂ е онђ нарочито тога ради контрактЂ у Бечу заклгочш, по коме се на наибржу руку ма колико бшло униФорми добити може. Ко дакле оће нека се поради овога обрати на писа. ра окружногЂ* пожарев. суда Каракостића, преко кога ће моћи маисторЂ Алексу за у ПожаревацЂ добавити, и сђ нБиме ce погодбе ради састати. У Пожаревцу.

(п) («—'3) Мого кућу (куплћну одђ Панте X. Стоила) на Сави до Сава-каше, желимЂ дати подђ KHpiro. Она има на горнћмЂ бого 3. собе сђ куиномЂ, шпаизомЂ и едномЂ дивананомђ на сокакЂ, и дугачакЂ ходникђ • — у истомђ реду изђ авлЈе има 2 простране собе са оџаклшмЂ сарачаномЂ и куиномЂ. Изподђ куће пакЂ има 2 велике магазе за тежакЂ еснапЂ. У авлш, кон е доволбно пространа, има опетЂ една мала кућа са 2 собе, куиномЂ еднимЂ каменшмЂ подрумомЂ, и шталомЂ за 4 кона, заедно са сеннкомђ . Ко жели све то заедно, или понаособЂ одђ Ј)ур' ђева дне или ioiun-. paHie, подђ nnpiro узети — нека ми се ради погодбе благовремено приави. ГованЂ БожићЂ, КасирЂ камараш!в Београдсве. (18) С 2 —3) Кућ\ г брата мога сђ 4 собе. куиномЂ, подрумомЂ и баштомђ на Врачару спрема баште Г. ШаФарика да «мЂ подђ Kupiro, кому е дакле квартирЂ потребанЂ нека се мени или Г. поручику 1. роте II. баталшна Б. Прокићу ради цене и виђена квартира дви. бфремЂ ПавловићЂ, калФа Г. !VI. Карастоановића У здашк) водт> вленоит>. (19) (2—3) бдну кућу, са две собе, едномЂ великомЂ куиномЂ сђ плацемЂ 12 Фати ширине на лицу; а у дужину више одђ 20 Фатш, и коа кућа лежи у Циганскои мали, изподђ обштинске шупе, до чесме : ко жели купити нека се ниже подписаномЂ изволи као тутору тогђ имана ради погодбе пр!авити — цена ће бшти умерена. ПетарЂ 1овановићЂ.

(2°) (l—») Ко има волго дућане и квартире куће мое у Савамали, ниже Тоскине куће, близу мале шнце, на ћошку налазеће се подђ цимеромЂ — „Кралћвића Марка" —, одђ ђурђева дна тек. год. све заедно, или понаособћ, за 6. месеци или и на дуже време, подђ Knpiro узети; као и ко бш желт купити кућу мого на врачару налазећу се до куће IT. браће 1окића са шупомЂ и шталомЂ у Авлш и са пространомЂ баштомЂ, у кого су три плаца заузета и коа е воћемЂ и лозама засађена —, нека се изволи мени ради погодбе прјавити. Сима ВесовићЂ, Стол. Сов&та.

(2 1) ^ (2—3) Ниже подписанши препоручуе се иубликуму са колачима и посластицама одђ сваке руке, и у свако доба Фришко начинћии. Седи у пиварскомђ главномЂ сокаку према купалишту. Васа ТенЂковићЂ. (23) (2—3) „НОВА ЛМРА." 54. песме скуплћне и печатане слепцемЂ 6рем !омЂ Обр. КарацићемЂ могу се добити по 2 гр. у кнБижарн Г. М. Половића, Возаровића; и кодђ Г. Милутина Радовано» вића, и на ТеразЈама кодђ Тричка бакалина.