Šumadinka

164 r/» 1 u 1

— У Сараеву догодЈо се такавтћ пожарљ, накавћ нигда nie бмо сва Србска мала изгорела е, штета е толика да се неможе прорачунити. Чарипн у коши су наиглавhi 'fi трговци бмли, незна се сада. Наивише су Срби страдали. И здаше аустрискогљ конзулата сасвимх. е изгорело. И Евреиски дућани млого су страдали. Извћстио незнамо, али говоре да е кое кућа, кое дућана изгорело 8000.

С Т Р А II Е Н 0 В 0 С Т II. — Пр инцеза Матилда када^ е дошла на балљ у воиничкои школи, хтела се попети на басамаке, кое су кђ седишту президента водиле, али еданљ лк-t бркатљ солдатг, онде на стражи стоећи, забрани iofi. „Стража ме валвда непознае, л самв смновица Луи Наполеона!" — „Mauapt да сте смновица Саваотова, опетЂ васљ непуглтамљ горе." — На срећу npaivitiTH еданг. комесарљ бала принцезу, и приволи строгогЂ стражара, да е кђ президенту про. пусти. — ТемишварЂ. Одђ неко доба непрестано скаче цена рани у Банату. — ЛондонЂ. HeKiS Др. ГолдштикерЂ, НемацЂ, поставлћнЂ е на лондонскомђ универзитету за проФесора санскритскокЂ езмка. — У ниеднои држави Hie станћ _учителБКЈи тако рђаBOj као у Енглескои. бдие енглезке новине обнародовале су писмо неке учителвке, кол е морала учити домаћу децу одђ 8 сат1и уготру, до 5 сатш Јвече и Koiofi иису внше давали, него едну четврту частг, куваричине плате. — МадритЂ 5. Мап. У еднои борби сђ биковима, имао е неки Бандерилеро несрећу, да посрне. БеснмЛ 6 икђ узме га на рогове и оконча му животђ за часЂ. ПогибшегЂ изнесу, а МатадорЂ дође и освести се за свогђ друга. ПоредЂ свега ова опасна забава, непрестаие и поасле тогђ свладали су и убили четири бика. — Хина. Лшдима, кои имавд дугове плаћати, друга помоћв нетреба, него едно путованћ у Хину, почемЂ татамо постои законЂ, да се кодђ суда, не дужницм него поверителви arice и батинат, epb Хинези веле, да е кри†онаи што е дао, а не она8 што е примш. — ПрагЂ. ГраФ7> Неселрода за време »гћговогЂ бавленн овде noclrrio е двапутЂ папиногЂ НунцЈуса, и ова& му е толико посћта Bpaiio. Кажу, да се при овимђ rioсћтама говорило o станш цркв1и у Полбскои и Литван^и, и да е Римскш дипломатЂ поволБна одобренл усмотренш томђ добш. Скоро ће истми НунфусЂ путовати по Мацарскоб и Рватскои. — У србскомЂ воиводству и тамишкомЂ Банату уписано е новбх воиника 22.236, а одђ те суме отишло е у службу 4.410—603 лица одкупила су се одђ воиничке службе за 301.500 Фор. ср. — У Бечу 10 и 14. o. м. изгорено е банкнота за едаиЂ милшнђ Форинтш. ВалБда се и тамо понвили цванцБ1гери. У AycTpi« иема више банкнота у течаго, него за 28. милшпа Фор. — Калифортл. Вћсги о копанш злата гласе врло поволбно. Одђ 1. Лнуара до 5. Априла извежено е златногђ ирашка за 14,000.000 талира. ОбитателБи се сванш данЂ иевћронтно умложаваго. Али личностб и имћнћ Hie обезбеђено; пре неколико дана обесш е управителБ ва-

роши едногЂ Мексиканца збогЂ убисгва, а проти†абдучки Инд1*анаца почели су ЕвропеЗцм уништожавагоћји ратЂ. •— КлагенфуртЂ. бданЂ докторЂ права , честитЂ човекЂ, зактевао е ово дана самЂ, да га уапсе. Онђ e имао неку масу за располаганћ, па рачуни нису се слагали, и показивао му се деФицигЂ. Два искусна рачуноводителн претресу и прегледе рачунЂ и нађу погрешк}', сђ којомђ спасу честБ бћдногЂ човека. — НеаполЂ 29. Jrip. ДанасЂ су овде дошли руски велики кнджеви. — У Келву-дтЈговараш се да зидаш едну велику ћупрпо преко РаНџ4. друштво раинскомЂ гвозденогЂ пута да ће на ту цћлЂ 200.000 а Келн -МинденскогЂ пута 300.000 а варошБ КелнБ 100.000 талира, а оно друго што недостае платиће држава. Какво ће чудо та fiynpi.4 6 бпи cBanifi себм може представити, кадЂ помб 1 Слн да е предрачунЂ учинћнЂ на 2 милшна талира- Раина е велика река и кодђ Келна шира е него Сава кодђ Београда. — Блису Кечкемета (у МаџарскоН) на Пустари Полга. ту нашла су се два жандарма (полиц, нандура) y6ieHa. и Hie се могло наћи ко ifi е y6io. — ФанроберЂ ФабрикантЂ гумиеластике у Берлину, начинш е една кола, у коима су сва четири точка обв'ена гумиеластикомЂ место гвозденБ1 шина. И кадЂ се човекљ воза на нБима ништа нештруца, тако да се може у нбима носити пуна чаша BiHa да се неироспе. (КадЂ е чаша ноклоплћна) шине одђ гумиеластике за 4 точка коштаго 100 талира.

Ог^ваеи. (.3 5) (г—з) Овг >1 дана изашла е изт> печатнћ нова кнвига подђ меномБ: „III У m А Д II Н Ч Е" Ј. И. Ненадовића, • ПРВА СВЕСКА. Печатано у Земуну. КнБига е лепнмЂ новимђ словнма печатана, има 115. стр.— садржава усеби: Кннже†погледЂ. (НаВлепша новела Чокеа.) Песме: 1. Првми коракЂ у светЂ. 2. УУћха. 3. Молитва. 4. бдина надежда. 5. ГосподарЂ душе и 6. Богђ 6 оговђ. — Потомђ иде една народна лепа тште непечатана песма: како котарски сердари враћаго роблћ; и на последку еданЂ историчанЂ саставЂ, о постанку и траанго првогЂ правителства у Cp6in. Ова кнБига могке се у КнЂижари Милоша Поповића иу Учредничеству Шумадинке за готовђ цванцикЂ добити. Ко жели у окружјама имати, нека пошлћ новце по пошти, и одма ће по пошти кнБиге примити. Ко за 10. комада пошалћ новце еданаесту примиће бадава. (36) (2—3) У Абацискои чарппи J\g 288. има 4 врло лепа нова квадропа но наннов!емЂ вкусу на продаго. ДрагутинЂ ДрамлЂ, тишлерт*.

У Кнбигопечатни Кннжества CPBle.