Šumadinka

•учУ ». *ЖЖ г л/

168

— НачалникЂ оир. иожаревачкогљ »laiopt и кавалћрљ Добросавћ Ресавацт.; началникљ окр. крушевач. Maiopt и кавалерљ РадованЂ Петровићљ; и началн. окр. чачан. maiopi), кавалерт. и почестни аћЈтангт> Нћгове Свћтлости Станоило ПетровићЂ, произведени су у чинб подполковника. 0 Т F 1 Н Е Н 0 В 0 С Т И. — Паризг 6. Мал. Президент-Б путоваће у Шжну Француску и задрнгава ће се у .liony и у Марсе.по. Млого се говори да ће Бунапарта томб приликомБ и остро†Корзику посћтити; а неки сумнжо да ће ићи и у Ллгирљ — Генералљ Бедо у писму своме одказао е да положи заклетву президенту Бунапарти. — Француски генералЂ ГрамонЂ приспћо е у Шпанш кралБицм, и млоги држе, да ће просити за Бунапарту едну одђ кћери кралвице Христе. — Калишг. НађенЋ е у еднои н^иви еданЂ ћупт, пунЂ сребрнм новаца одђ годике 1598. — Исто тако нашао е едант> селлкЂ у Мадриту едну оку и по старш Чески новаца. — Изђ Ерделн пишу да се надаш да ће царЂ аустр, ФранцЂ путовати по Ерделго, и свуда кудЋ се надаго да ће проћи спремаго се за дочекЂ, и укландго све знаке прошлогЂ крвавогЂ рата. — Чуе се да ће царЂ аустриски путугоћи rio Маџарскои доћи да види и воену границу. — КошутЂ у Амернки у Цинцинати owo е врло лепо примлћнЂ, и тако е свет-b Bpeio да еу Фабриканти и маистори бмли принуђени заклгочати куће, да бн гако остали нри послу. — СвештеникЂ у Костхаиму кодђ Маинца, добмо е одђ Луи-Бунапарте орденЂ почестногЂ легтна, зато што е истми свештеникЂ године 1821. кадЂ е гласЂ дошао о смрти цара Наполеона, наредш те се чишо парастосЂ за покоиника. То напоминћ граФЂ Лаз-КазЂ у h I. iobiimi . еписашнма, са острова св. блене. ОрденЂ продао му е Француски конзулЂ изђ Маинца, оногђ дана у кои е царЂ Напо^еонЂ умро. ОрденЂ е спроведеиЂ са еднИМЂ upiaTHbiM 'fc писмомђ попечителн внутренви дћла. — БерлинЂ 19. Мап. ДанасЂ у 4. сата после подне дао е Кралв частв Нћг. Вел. цару Николаго у белои дворани престолне палате, гди су нби 400 лица ирисутствовали. За време ручка позове КралБ све госте , да напуне чаше до вршка, иа онда устане и почне сђ узвише. нимђ гласомЂ говорити: „У мое и у мое воиске име, и у име cbiio вћрнн праиски срца напЈамЂ а ову чашу у здравлћ Нћг. вел. цара РускогЂ. Богђ да га поживи онои ча сти света, кого му е Богђ за наслћдство дао, и да га садржи овомђ времену, коме е преко нужданЂ. ЦарЂ Ру CKiK одговор|"о му е на ФранцускомЂ еЗБшу : „Богђ да поживи ваше величество." Мало затимЂ устане и рекне: „Н nieM'B у здравлћ кралл праискогЂ и нћгове честите воиске." Сђ великимЂ одушевленћм -б примлћне су обе ове здравице одђ CBiro осталм rocriro, само штета, што нису ови умели нбиовомђ усхићенго сђ едно млога лћта олакшати. — Л/адритг 3. Ман. ДанасЂ су уаишени неколико Палака; тако називаго привржеиике генерала Нарваеца. То су пређашнви велики чиновницм, кои шштђ еднак<»

стое у пр ЈнтелБСкомЂ сношенЈго са НарваецомЂ. Узрокт> нбиовогђ уапшена кажу, да су нека похвалителна слова, коа су му у еднои каФани говорили. —- Пешта. Овде се очекуе царЂ Аустршскш 24. Маа Управителство гвоздене hynpie одредило е 10.000 Фор. ср. за осветленћ исте. У Пешти бавнће се царЂ само кратко време, па ће после и по другимЂ разнимЂ предћлима Маџарске путовати. Пожунг. Овде е изђ очанни скочјо у Дуна†смнђ едногЂ трговца и удавш се. Онђ е добт на лутр1и 20.000 талира, па е све на карте проиграо. — БернЂ 8. Ман, Советована о закону печатнћ свршена су. Вишество гласова изразило се за проектЂ, тако, да су и слободанЂ изборЂ заклетогЂ суда примили. -—■ ПаризЂ 11. Man. КретонЂ, познатми членЂ наро. днћ скупштине, кои е више пута предлагао да се позову прогнани принчеви, издао е у Брислу едну броширу, у Koiofi доказуе, да е обстанћ републике у Францускои немогућа стварБ. — ПаризЂ 12. Mun. ДанасЂ е почело советованћ о закону нредаванн. Премда е самБ Луи-НаполеонЂ предсћдавао, опетЂ су нби више говорили проти†проекта истогђ закона. Неће бнти чудо, ако се оваи проектЂ са свимђ одбацБ!.

Огласи. (31) (l — l) Нижеподписанћш извингое се кодђ ceiro ceoift npinтелн и прЈателБица, кои се зову Коста и блена, што, ifi Hie посћти), ербо тога празника Hie бмо у Београду. I. Б-ћЂ.

(38) (3—3) fl обмтавамЂ одђ данасЂ у сокаку до Варош-каше у кући Г. Армени Арменула иреко пута одђ Г. Попа Панте. Б. К а л м а н ђ Докторт. медецнне и хирургт..

(39) (3—3 Долуподписанми кои е обнвлеше за СловарЂ просто и иолитично Турско-Србскш нздао, умоллва 1Т. скупителћ пренумеранта, да бм до сада већЂ уписане пренумеранте наидалћ до конца овогђ месеца Маа прииослати му изволили. У Београду 13. Мал 1852. год. 1)орђе ћирићЂ, пироћанацЂ.

(40) ( 3 з) ПодписанБШ има едногЂ доброгЂ хата одђ 5 година старогЂ на продаго. Ко жели таковогЂ купити, нека се у кући 1)орђа Призренца кодђ два елена близу школе на тераз!и изволи пр1нвити. Ар. ЛукићЂ.

(11) (8—3) У Абаџискои чарпп'и Ј\§ 288. има 4 врло лепа нова квадропа по наинов !'емЂ вкусу на продаго. ДрагутинЂ ДрамлЂ,

тишлерЂ.

У Кнбигопечатни Кннжг.ства Срвте.