Šumadinka

48

нешто мало наклонћнЂ, само зато, urro има сталанљ карактерљ, што е строгљ и у свачему ладанљ, и што нигда неплаче; али и н саг.ш уверенљ да немам-Б ии едногљ единогђ правогтз прЈателн, па ми tiie ни наиманћ стало зато — ербо, докле годђ будемт, ово што самв; и докЈе годђ владамт., имаћу свагда таковм лшди', кои ће се претварати да су ми прЈдтелљи, а правБги мои пр^нтелБ , то е срећа." — Два руска ОФицира живили су одђ дјгогљ времена у врло великомБ непрјлтелћству. бданљ е одђ нби двоице ioiux> лане у Кримт> 6wo послант.. Кадт> пакт. и оваи дру1"«и своимт. одћлешемЂ у Севастополл дође; изађе предг> нћга. онаи оФицирЂ ст> коимљ е у свађи жиBio, узме га прЈнтелвски за руку и изведе га на шанацт> одакле се могао логорЂ сатзника видити, и загрливши га рекне му: „Ено погледаи, тамо -су твои непрЈнтелви, а овде немашЂ ни едногг. непрјлтелн." И тако се помире. — Руско царство растло е врло брзо. 1476. годнне 6wo просторЂ рз г ске државе само 18 хилнда квадратнм милл, и 6 мил1она жителн. 1505. год. 10 мил1она житела. 1584 год. 12. милЈона. 1689. год. 15 милјона — 1725 год. умре великш Петарв и остави основано велико царство одђ 20 милшна жителл. При смрти царице Катарине 1796год. бмло е 36 милшна. 1825. год. кадЂ е царЂ АлександерЂ умр о бмло е 57 милЈона жителн.— Сада пакЂ руско царство има 343.240 квадратни милн, са 67.161.350 жителн. Самм правм Руса има 47 милЈона, а евега Славена у Руспи има 54.800.000. у мирно доба (на прим -ћрЂ 1852. год.) имала е Pycia 1.120.400 воиника.

ДОМАћЕ II ОВОСТИ 7. Фебр. на представлешв Попеч. Просвћштешл, поставлћнЂ е М. А. СимићЂ за пр. Секретара а Л. П НенадовићЂ за пр. Столоначалника, Попеч. Просвештен!*н; — а 1ован .Ђ РистићЂ за протоколисту суд. одћл. кннжеске канцеларзе.

СТРАНЕ НОВОСТИ. — Обадва кнлза (влашкш и молдавскхи) излвили су . да они иеће моћи 7 хил. воанива дати Порти у помоћЕ.. Почемт. до садт, цела регуларна воиска у влашкои састанла се изт. 4665 лгоди, а у Молдавш само 2280 лгоди. Али ипакБ многи држе за цело, да ће воиска изћ оба та кннжества, идућегт. лета, ићи да се туче. — Руси престали су већт. више маширати у Кримљ; али сва полеженн поредЂ Дунава подкрепл-ћна су сђ воискомб. — Сулина (ушће дунава) већБ толико е очишћено, да лађе безЂ икакве препоне могу излазити у море. —■ Руска вонска добила е заповЉстк да ce повуче са аустриеке границе. — Изђ Енглеске пишу: да е Палмерстонт. писао ЦЈеФу полиц!е Ришарду Маини, да гооо свои пандура спреми да се у КрнмБ навезу. — Ковачи нзћ Лондона отишли су у Цариградљ, да тамо лађе поправ.шго. — У Паризу ОФицири држе за цело , н нвно говоре, да ће се почетн ратЋ нзмеђу Француске н Праиеке.

Говорн се у Паризу да е царица трудна. И да ће царљ Иаполеон-Б ићи у Лондонч,. ■ - 5 целомт. аустрискомБ царству поболБша ће се станћ апсеника; већт. е о томе и проект-в вачинћДЂ. — 19. Лмуар, n.tna.in су опетЂ Руси из-б СевастоЛола ноћз', заробнлн су з оФицира и 7 непр!лте .п,ски солдати'. — 19. Лн. савћтовали су се рускн предводителћи у Криму. И ОстенсакенЂ продрео е врло тежко са своимђ мн 4HieMib, де се непрестано и у будуће држе у одбраннтелномЂ станго; ii доказао е да сагозници мораго на нбн горншити, а да е већа опасностБ за оне кон на бедеме и топове горнше, то свакш зна. — Свега руске воиске у Криму има 148 бага.пона пешака, 4о хнл. коннника, и 4i. батергн топова; нерачунагоћи воиску кон се у Севастополго налази. •— Праиске новнне одђ l. Фебр. опровргаваго ону, у другимБ новннама разглашену вћств: да е Праиска са западHum силама, заклгочнла неклн особнтБП! уговорљ. — Фремд. б.гагЂ нвлн: „да е зо. пр. м. изашао у Петерсбургу од -б цара рускогљ маниФестЂ, у комђ се заповеда да се са†рускш народЂ оружа." — Одкако у Риму Папа Шгосђ деветБ1и папуе, умрло е 30 кардннала. —■ УправителБ вароши Лондона (лорд-магорЂ) 6бш е казнћнЂ зато, што Hie снегЂ испредЂ свое куће почистш. — МонитерЂ нв.ш: да е зо хилнда Т.урака, извезено у EBnaropiro. — В -ћстБ нзђ Севастопо.ш одђ 23. Нн. гласи; да cv Руси разрЈшн.ш неке обсадне справе. Руси испадаго изђ Севастополн сваку ноћБ, и кадЂ кадЂ ВБ1ше, кадЂ кадЂ ман-ћ штете, учине сагозницнма. — ТелеграФСка депеша србски новина нвлл: да ће 5. Фебр. нзђ Лондона РуселЂ поћн преко' Париза н Берлнна за у В счђ ; и одђ Pvcie доћн ће Т нтовђ , да се о мнру договараго. — ЦарЂ аусгр. подарт е Франц. мннистеру иностранБ! дћла орденЂ св. СтеФана, а посланику Франц. у Бечу вел. крстБ Леополда. ЦарЂ Францусши одђ свое стране дао е ордене аустр. министеру нностр. д4ла, и аустр. посланнку у Парнзу. —■ Све новине потврђуго, да се руска вонска непрестано повлачн са аустриске границе; да 6б1 (ако буде обштвш ратЂ) свое nenpiHTe.ii на Висли дочекали, гд-ћ нмђ е лакше тући се, ербо тамо имаго свои градова. — И зђ Багдада чуе се, да су курдистански побун ^ници заузели варошБ Цаку, и све хрисиане и еврее потукли. Г}'бернаторЂ багдадскш Решнд -б - паша, отишао е сђ вонскомђ противу побун -ћника. —- 16. Лнуара давали су офнцнри Француеки у Паризу частБ оФицирнма ауетрискимЂ, што су са граФОМЂ КренвиломЂ дошли, при тои части Hanio е еданЂ Франц. ОФицнрБ, за здраB .ii аустриске вонске, између осталогЂ, рекао е у тон здравици: „То ће 6бпи нашЂ поносђ , да се упоредЂ са аустрнскомђ вонскомђ боримо." Здравица одђ стране аустрнскн оФицира, бБ1ла е исто тако одушев.гћна и нскрена. — Цћла воиска у Францускои, кон е сада за ратЂготова износн на 60 0 хилнда. Течаи : цванц. 128 гр.; дукатт. 5 Фор. 57. кр.

У КНБНГОПЕЧАТНБИ КННЖЕСТВА СРВСКОГЂ.