Šumadinka

56

— У Паризу излази кое новина кое други дневнм и повременБ! иистова 463 комада. У целои Праискои излази гакви листова 454. — У Хановеранскои 1854. године nonieHo е саме раKie за 5 милјона талира.

ДОМАћЕ НОВОСТИ. -—• ,> прошломЋ месецЈ сто ока пшеничкогт. брашна продавано e: у Београду за iо- гр. v Шабцу за ioo. — У Неготини за 65. — у Смедереву за 120. — у Ba.iiev за 95. — у Алексинцу за чо а у 5 жицм за 85 гроша. —- Канцелиста кн. канцел. бфреип, Груићт. поставл ^ћнљ е за протоколисту судебногт. одћл- исте капцеларЈе. — Ji ;!h Корбаве (окр. краинскогт.) нв.шго намг, да се при зидаиго тамошн+.rt обштинскогљ бунара, землн оронила, и три човека, кои су io хвати доле у дуб .1Бини бунарт. подзнђивали, затрпала. Четвртни радникт., кон се «аедно са землБомт, ороnio. едва е извучент., али тако е изуб!ннт., да е слаба надежда да ће остати жнвљ. — У окр. Црнор-ћчком -Б 12. пр. м. нађен-b е некш Павле изт. Грлниа мртављ, близу плота пограничногт... Убилацт. nie се могао iourre пронаћи.

СТРАНЕ НОВОСТИ. — Царљ рускЈи у cbom'f. маииФесту одћ 29. Нн. каже: Да онљ iue .tD безт. оружи и безч. проливанн крви да свого едновћрну ораћу на истоку заштити, и да друге ц-ћли нема. Желећи мир-b, пристао е да се преговаранн започну. И кадт. внди да се сагозници све већма спремаго, принуђенЂ е безЂ одлаган.ч, употребнти средства, кон му е В огћ за обрану отечества дао; да 6bi могао свима непр1нтелБСкимт> плановима и покушенама, кон сталности и величини Pycie прете, аку и сталну препеку ставити. — По томт. запов^ћда да се обште оружанћ народа предузме: „За обрану православне вере, престола и отечества." — Као што новине кажу, Pycia овбмђ новб 1М г в оружан-ћмт. добБ1ће новб ! воиника око 800.000. — Указомт, цара рускогљ опред^лене су губери!е кое ће се сада одма дизати на оружћ ; а уобште назначено е ко. лико коа губершн воиника треба да спремн ; и то све да буде готово одћ 20. Марта до 20. Априла. — Све се више починћ по новннама и у Паризу говорити, да ће царт. Наполеонт. путоватн у Кримт,. Шта више келске новине одт> 4. о. м. изт> Париза авлнго: да е веће и министрима свого желго саобштш, и пБттао ift е за совћтт.; но да су сви противни томе предузећу. Царица рћшила се да га на tom-б путованго до Царнграда прати. Hiroso одсуство изт. Француске небБ1 дуи :е одт. 25. дана траило. По томе све 6 bi у Криму морало 6 б 1ТИ за горишт. спремно, како царт. дође, да се одма горишт. на СевастополБ предузме. Но томт. како се узме Се_ вастополБ н спали Флота руска , царБ Наполеон -Б одма 6bi се повратто. —• Остд.-ПостЂ нвлн да се оба руска велика кнлза налазе кодт. Мепшикова , и да се мисли да ће и самт. царг Ни-

колан доћи у СевастополБ. Зато сада Меншиковт. непрестано ће се држати само у одбранителномт. стаиго. до долазка царевог -б, а то веле да ће 6бгги oko i 5. Марта ; и онда предљ очима царевимт. удариће Руси и отерати сагознике. — У Парнзу у двору царевомг, 6 бш е вторБ1И маскиранми балт.: и цар -Б и царица бвми су маскирани. — 5 ПетерсбургЈ' сутра дант. после изданогт, маниФеста (на трн ерарха) чини .10 се ве.шко M0.ie6cTeie у црквама, гд-ћ е и цар -Б присусгвовао. —• бдне новине говоре алн са сумнБомт. : да су , Рагланљ и iomTT. трн снглезска официра позваии натрагт. изђ Крима. —■ На последн-ћмт. балу у двору цара францускогљ, гдћ e 6 б 1 ло енглезки, аустриски и праиски оФицира , хва-iio е Наполеонљ енглеску храброств, потомб окренуо се аустр1искимт. ОФицирима, и рекао: Л Н познаемт. аустрискЈ- воиску, и самБ е у моiofi младости видш, то е лепа и добра воиска, и н самБ срећант. што могу на нћну ревностну помоћБ рачунати." „Што се васт. тиче господине" рекне праискомЂ ОФнциру — „н непознаемт. ни ма.10 праиску воиску. Говори се да е врло добро уређена; и се надамт. да ћу и праиску воиску скоро познати." Ове последнћ речн цареве, одма еу се по целомт. друштву разпрострле, и велико удивленћ породиле. —■ Последнн те .1еграФска в-ћстБ изт. Севастопо.ш одт. 29. Лн. та е : да се обе стране за р^шителну битку спремаго. И да се зем.ш , гд^ су Французи копали лагумт. , оронила , и раднике све затрпала. — Решидт.-паша ше примт Ламармору, генерала сардинскогт., да уговара сб нБиме о сардинскои воисцн кои ke доћи да се у Криму туче; нзвннугоћи се, да оиђ незна ништа о томе уговору Сардише, са западнБ^мт. силама, почемт. Турска, кое се наивБппе тиче, iiie у томт. зговаранго участвовала. — Сагозници на Криму изгубили су до сада 56 хи.шда •поди. Одт. 1 40 хил. Француза, што су тамо отишли, садт. ifi нема вБппе одт. 14 хил. а одт. 45 хил. Еиглеза, остало е 1оште само 11 хил. лгоди'. — Кавеннкт. 6 б 10 е поиуђент. да се прими предводителБства воиске у Криму, но онт. н!е хтео; ербо како онт. тако свб 1 стари генерали, сматраго ту стварБ сагозника у Криму за изгубл-ћну. Од'б кава.гћрје сагозничке у Криму Hie готово ништа остало. -—- Енглеско правителство хоће на ново да спреми 60 хил. лк>ди, H 7 хил. кони. — Око Севастопо.ш почео е опетт> снегт. падати, и топло време, коме cj' се свн обрадовали, променуло се у шште веће мразове, него што су 6 б1 .1 и . — Руси се надаго да ће скоро сагозиици ударити на Одесу, и све е спремно да ifi дочекаго. —• бдне новине веле: да преговори, кои ће се у Бечу водити, неће ни каквомљ миру довести, Европа стои на прагу грдногт. и великог -б рата, коме рату нико неможе рокт. времена опред^ћлити. — Аустриски ванреднБш посланикт. у Паризу г. Кренвилт., ручао е 4. ов. м. кодт. цара Наполеоиа.

Течаи у Бечу 9. Фебр. — сребра: 27% дуката 32%. Течаи у Београду 15. Фебр. — 1 дукатт, 5 Фор. и 57 кр. ср. за банке.

У КНБИГОПЕЧАТНБИ КНЛЖЕСТВА СРВСКОГЋ.