Šumadinka

60

не кназа Естерхаз1*н, кое е при круниеанго краивице енгиеске на себи имао, вредиле су по ми.ц'она Форинти. Са ма дугмета на прсима коа су одђ сребра и диаманта вреде преко 80.000 Форинти сребра.

Д 0 М А h Е II 0 В 0 С Т И. — ПоставлЈшт. е Паун-Б Николићт. казначеи ужички, за началннка среза моравичкоп. окр. јжичкогљ, — Произведент. е у чинћ поручика Ahtohi « Книћаншгв. — Нача.тикЂ среза моравичкогт. Несторт. Аврамовнћ-к, н началник-Б среза црногорекоп. окр. ужнчкогт,, Неша ђорђевићљ. преставили су се у вћчностк. •—'16. ов. м. саран4на е при млогоброннои пратнБИ госпон Перка, cj 'Dpyra г. Милана А. Симића, кон се после дужегт> болованл, на жалостг. своме супругу, и ц+.лои родбини, 15. ов м, преставила. — Изт. Дознице пишу намљ да се пре краткои. времена престарло у в^чностб Панта Мнличанац -к 6 б1Вши кметт. лозничкгб. СТРАНЕ НОВОСТИ. -— Кназт. Меншиковт. одт. 12. ов. м. нзт> Севастопо.ш лвла: да су послове што су Французн крозч. землго радилн, разрушили. — Аустрискш посланикг Баронг Врукљ, до кои дант, кренуће ее изђ П,арнграда за у Вечг. — Одт. како су велнки кннзеви руски присп-ћли у Севастополб , пуцаго Русн на nenpiHTe.it сада двоиномт. вкппе него пре. Са великимт. кннзевима, дошла е и помоћк Руснма у Севастополк. Руси сву свом занру, натоварилн су на лађе. аз. Лн. почео е у Севастопо.ио опетт. врло млого да пада спегт,. Ј Евпатор1и ича е зима него у Севастополго, ерт. се све око EanaTopie смрзло. — Руеима е дошло 15. хил. нови воиника у помоћБ ; и све е на обадве стране спремно за велику битку. — Енглеска Флота доћи ће у ђенову , да натоварн nieмонтску воиску те да возн у Крнмт.. -— Некн мннистери у Лондону предалн су оставку на свон зваш'н, — При наступагоћимт. конФеренц!нма у Бечу, руски посланикт. Горчаковт. бБ1ће одт. стране руске , а Титовт, 6ti ће само нћгов-Б помоћникт.. — Млого новине говоре, да ће и Пранска приступити у та бечка уговаранн. — > Аустр1и служећнмт,, а тако исто и пензшннраннмт, ОФицирнма ма кога степена, дозвол-ћно е сада да могу куповати барута, кадт, самн собомт, у униформн предстану , илн кадт, докажу да су оФицири. — Холандскон умрла е скоро удовица Кан-вннкт,, у CBoiofi *8. години. Прн смртн ceoiotS имала е она, кое сбшова н кћерн, кое унука и праунука свега iis иа брого. Кои сви одђ irb едне происходе. (Ст, овомћ женомљ 6bio 6bi ста рб1и Наполеонт, задоволннт,, ербо е онђ казао госпођн Штаелт, кадт, га е она питала: кон е наиотмћн^а ;кена ? —- „ Она кон нанвише деце роди." А она е сирота ласкала ceoiofi жен

скои суети, да ће Наполеонт, казати да е она наиславтн , ербо е бкма чувена списателБка.) ■—• Енглески посланикт, Pyce.ii. , што путуе у БечЋ на преговаранн, 6 бш е у Паризу одђ цара Наполеона 12. Фебр. ПрИМЛ-ћн -б. — Царт. Наполеонт, зацело спрема се да собомт. пође на воиску. Новнне непрестано говоре да ће у Кримт, ; али може лако ст» вонскомт, и на другу кого страну. 3500 момака цареве гарде. спрем.гћно е да се навезе у Кримт.; тако псто и една покретна тнпограФ ]'н спрем.гћна е да иде свуда узт» цара, као што е то и подт, старнмт, Наполеономт. 6 б 1Л о . — На пролеће енглеска Флота са млого 6 олбим _ б справама, кренуће се у нсточно море. да вогое противу Кронштата. А она Флота у црномт, мору продужи ће свое воеван^ као и до садт,. — Кадт, су 19. Лн. ударили Руси на сагозннке, транла е битка четнрн сата; и погинуло е на страни Француске: 2 Полковника, 2 Maiopa, н i оФнцирт, уваћент, е одт, Руса. После те битке (22. Лн ) однела су два Француска пароброда ран4нике у ЦарнградЂ. — 20. Нн. имали су Енглези 15 хнл. воиника спосо 6 нб 1 за ратт.. Одт. 20. Дек. до 20, Нн. изгубилн су Енглези 6500 воиника, кои нли су изгинули, нли су ран1»ни , или се поразбо.гћвали — После битке 19. Нн. кадљ се поврати Фрацузка воиска у свои логорт., буде дочекана ст. плотуномт. одђ свои землика, ербо су мбшлили да су Руси опетт, ударнли. И тако због-Б те непазлБивости погинуло е неколико француски воиннка. — Одљ 2. Фебр. изб Одесе пишу да се тамо море а две врсте одт. обале замрзло. •— Турака у Евпаторш веће нма зо хнл. и непрестано iourre се довозе. Они живо раде око шанчева , и скоро ће се сасвимт, утврдити. Руска воиска пакт, све ВБпие обко.шва EenaTopiro. — Кннзу Меншикову заповеђено е изт, Петерсбурга, да обратн свое вннмаше на Евпатор1го, и да препречи Турцкша путт>, да га не.могу почети нападати. — Аустрнскн посланнкт, г. Брукт,, кадт, се onpociio са султаномт,, добш е ордент, меџидЈе I. класе. — У Ливерполу (у Енглескои) 6bi.ia е една мала буница сбогт, хл ћба; снротинн навалила е на пекаре , и отела имб савт. хлћбт.. Полиц!н е позатворала коловође. (Ту e гладт, главнБШ коловоћа.) — Шговнна што е у Царнграду наступила, вр .10 е рђаво дћиствовала на здравл-ћ ран^ћника у шпнталБима. —• Опетт, новине говоре: да е између Енглеске и Праиске некјн особенБ1и уговорЋ заклгочент, ; и збогт, тога ће и Праиска иматн мћста у бечкимт, конФеренц!нма. У Францускои е скуп.гћно Ttl хи.шда Франкн, (l. франка нма 5. гроша) за вонску у Криму. Кон сума дае се цару да воиеку у Крнму, како онт, за добро нађе снабд-b са раномт, и пићемт,. — По H3B'bcTiro министра Финанс1 - е Ман-fe-a, Француска е дужна 691.948,о4о Франкн; кое чини у округломг числу 8400 мил!она гроша. Одгонетва: ђаво.

У КНБИГОПЕЧАТН£И КННЖЕСТВА СРВСКОГЂ.