Šumadinka

М Р В И Ц £

СТРАНЕ НОбОСТИ.

■—• Главно естиво сашзне воиске на ручку састои се у пилаву са сланиномв Изб мтра пакт. и у вече. niio кафу. Оружћ свое држе свагда у добромг. станк>. Што се халБина 1иче, прилично су прлави и изцеиани; ербо безв разлипе сви у халБинама спаваго . и поредт. оружн заедно са свомљ оправомт. ноћи проводе. — бдант. младић-b одавши се списателвству напише едну трагед1го и поднесе директору театра на прегледанt. хвалећи се, да е то таква трагед1н. наковудосада нико написао Hie. Директорт. га запмта учему се састои та узвишеноств трагедЈе, и младићт. му одговори: у томе. iuto кадђ се треће дћиство сврши сва представлн. гоћа лица поумираће. Па ко ће онда далћ представлати упмта директорЂ . „духови нбјови' ; одговори спнтателћ. ИОЛЕоНЕ ОПОМЕНЕ. —- iVlacTib. зеитинБ . знои и т. д. упрлжо намг. често тако алБине. нарочито чоане, да насЂ е срамота сг> иначе доета новимћ но маснимЂ ћурчетомт., џубетомт., капутомђ . капомб , чакширал!а предч. свћтомг. се показати. Они кои. доста новаца имаго, могу се лако помоћи : нека начине себи нове алћине ; сиротинн пакт.. нарочито господска сиротинл, нека маснице исчисти, па е и нбои поможено. Како се умашћвне а л б и н е чисте, показаћемо више начина. Наипростји и наиевтинш е лект. за ову незгоду: узми 20 драма наиевтишегБ дЈвана, скуваи то у 2 оке воде, умочи v ту процеђену, вр%'ћу воду поогитрао четку, четкаи тимт. масницу докт. е нестане , умакавши чешће четку у ону жуту воду. ПочемБ си тако све маснице повад!о, прочеткаи онда iomt цћлу алБину мокромЂ четкомЂ иизђ длаку, и обеси е да се осуши. Нетреба се бовти, да ће чои. ма кое Фарбе 6ti.ia. ово у нечемЂ шкодити; а и смрадБ одб дувана одма ће неста. ти. — Други чисте маенице умоченомЂ оштромЂ крпомЂ (одђ вуне или кострети) или четкомЂ у препеченицу, или у шпиртг, или у амониакЂ или у терпетинЂ. — Други опетЂ направе лоптице изђ 5 драма сапуна, 20 драма шпирта, 3 жуманцета, 5 лрама терпетина и колико треба уме (землћ). Маснице треба притомЂ наипре испрати млакомЂ водомђ, потомђ овомђ лоптицомђ протрлати, па опетЂ млакомЂ водомђ испрати. •— Нн м о ж е м о с а ч у в а т и, да више година добра оетану, кадЂ у едномЂ суду обичне соли растопимо, и вн у тои води дотле оставимо, докђ на дно непадну; извађена. просушена иу едномЂ сандуку или котарици оставлћна држе се више година. — Кромпири се држе зими или лети у пћску, само треба песакЂ да е свакадЂ влажанЂ.

Д 0 М А ћ Е 11 0 В 0 С Т И •— Поставлћн-Б е i. секретар -б совћта Лковт, Живановић!., за главногЂ секрегара совћта.

— Француске новнне каа:у, да ће Дустр!н до ускрса Руcin ратт, обавитн; ако Pvcin непопустн, да се до истогљ времена мирт, зак.почи. — Као iiito руеке новине „Инвалндт," пишу: МенчиковЂ. збогт, слабости здравин ocTaeio е свого комаиду у Криму у онаи истБ1и дант. , v кои е дант. царт. Николаи издануо (l8. Фебр.) — Ракетле кое су сагозницо! на Севастополв бацали нису никакне штете проузроковале. — Она в ћстБ о с.ирти кнвза Менчикова. нје се потнрднла. Исто тако непотврђув ее ни она в-bcTb, да ће граФБ Hece .lроде доћи v Кечт>; него поговара се да ће француск!и министерБ иностранБ! д-ћла доћи да участвуе у бечкимт. конференЦ1аиа. Онт. е. кажу, посвећенв наитаинјимт. п.тановнма цара Наиолеона. '— 11 Гласови, да ће, скоро мир% бмтп зак.почент. , све се више распростиру. Новнне, премда ништа незнаду, шта се у конФеренц1'нма догађа, лмеле да сада ! Ј ус|'н никакве препоне неће полагати да се мирт. повратн, почемт. сагозиицБ! одустаго одт. тога да се Севаетополв разрушн; и траже другЈи начинт, коимт. ће се турско царство обезб-ћднти. — > Крнму спремавд се сагозннцБ! да на ново нзб зоо топова пуцаго на СевастополБ. Сагозне воиеке око Севастопо.ш има свега loo хи.шда. Pvca пакт. заедно са гарнизономт. севастополБскнмт. има у Крнму 150 хи.шда. — Јордт, Дундоналдт. нма едант, таинвш планв. Онт. ће — као што енглезке новнне говоре •—- у н-ћговомт, походу у нсточно море, Кронштатт. н Свеабургт. за io дана разорити. —- У Крнму у ентлескомт. логору наипре е стигла в^с.тб о смрти цара Николе. Раглант. послао е одма лорда Бургеза у Севастополв да Русниа уаи гласт. иви; но Русн нису никако хтћли вћровати. — У АустрЈн на Sio, у Белгш на боо, а у Г1|'емонту на 120 душа долази едант, свештеникт.. — По зактеванго Францускогт. конзула, дозволила е Порта, да се у Траиезунту, Метелпну, Мерзину н Бингазу, католичке цркве могу подићн. — Царт. француск!и заедно ет. царицомт. ићи ће у гости к ра .1Бнци енглескои, и томт, приликомт, позваће е лично, да почествуе кралвица своЈомт. посћтомт. излогт. нндустр!« у Парнзу, што ће се летост. отворитн.

ОГЛАСБ. Нижеподписани имаго честБ обнвити да поредт, свое трговине , имаго на продаго разногЂ собногЂ намћштал, као: канабета, столица, огледала, астала, ормана, и проч. одђ разне цћне. У Земуну Синови Спиридона Андреевића.

Течаи новаца: сребро 24 у 2 ; дукати по 5 Фор 47 кр. ср, за банке.

У КНБИГОПЕЧАТНБИ КННЖЕСТВА СРВСКОГЂ