Šumadinka

136

Полицап (запише у naeourt.) Дакле вм сте разбОИНИКЂ. бзуитЂ. А като то ? по чему разбоиникЂ ? Полицап. По томе, што последнћ христово друштво бшла су два разбоиника.

НчителЂ. 1)аче, кагки ми молитву о ч е нашљ ripoсто на србски. ђакг- Оче нашЂ — — оче нашљ — УчителЂ. Говори далћ. Незнашљ. Видишђ да си у школи наивећш магарацЂ. ђакЂ. — — Као што си тм и на небу и на землви — — незнамх. далћ учителн).

ПандурЂ. Шта си зинуо тако, као да ћешв ме поести. Амалинг. Небои се. л самБ турчинЂ. а неедемЂ свинско месо.

ПОЛЕЗНЕ ОПОМЕНЕ. С.прзле руке и ноее наиболћ се лече држанћмт> у по доста врућои води, у којои е сочиво кувано. Ово треба више дана повише пута повторавати, и свак1и путт> потомђ топле рукавице или чарапе навући. Исту воду можешт> више пута подгренвати. Смрзла hr треба метнути у бунарску воду сђ нешто соли; тимђ ће се лк одкравнти и бмти као скорашнн и свћжа. Кромпире очуваго лгоди преко зиме , наиболћ тимђ. да ifi на дрвено углћвлћ метну и сламомЂ noKpiro. Кромпири остану до лета суви, вкусни и неизбш. Да небм крмаче свое прасце поеле, окупаго у Хессенскои селнци прасце , како се опрасе, у млакомЂ пиву, и даду крмачи то пиво да nonie. —

Д 0 М А ћ Е Н 0 В 0 С Т И. •— Сте.шнач. сов-ћта г. Сима ВесовићЂ поставлћнЂ е за .секретара сов-ћта, а на н-ћгово место постав.пћш. е г. бфр. Грунћг протоколиста суд. од-ћл. кн. канце.1. — Сестра Нћгове Св^ћтлости госпол С а р а удовнца поч. Т. Боаннћа преставила се у в^ћчностБ, и при миогоброиномћ спроводу саранћна е 19. ов. м. после подне. Нћгова Свћтлоств са целомт. светломЂ породицомт., чиновницбш грађани CBiio редова, присуствовали су овомт. погребу. ГГ. Епископи Неготинскп! и Шабачк!и пратнли су са свештеницБ1ма спровод -б, а у цркви чинод-ћивтвовао е и господннђ Митрополитћ и обадва 1 Епископа. .— Управителв полугимназ1е крагуевачке г. ГоиковнћЂ, после краткогт. боловаин престав!о се у КарловцБша.

СТРАНЕ НОВОСТИ. — Кназт« Горчако†одт> 10. ов. м. изб Севастополн лвла, да су сагозрицБ! за првБ! осамт. дана жестоко на варошБ

пуцали; но последнБН дана, особито 10. ов. м. увидившн безусп^ћшно напрезан4, ватра !имт> е лко ослабила. — ТаимсЂ изт. Севастополн hb.ih , да свакЈн топђ предт, СевастополБомљ избацуе за сата lгг хитца; но и Руси ништа inM-b дужни неостаго — а особнто добро гађаго. —- П!емонтска воиска почела се 11. ов. м. за у Крим-Б навознти. — Турско е правителгтво у Енглескои наручило зз,ооо комада бомбш, свака одт» 65 Фунт1и ; една е частБ већг опремлћна у Цариградт>. — Француски листови садт. опет>Б говоре, да ће царт. Наполеонт> Maia месеца у Кримт> нћи. Да ли ће цара и принцг На полеонт> пратити, гоштт> се за цело незна. — Француска умложава cboio кавал1>рјн> са зо.ооо кона; но она неће никудт> изт> земл-ћ ићи, већт> бБ1ће као резерва у логорима. Поговара се и то, да ће се организирати мобилна народна гарда , кол ће, ако у случан) сва воиска на боино no.it нзмаршира, остати по градовнма. — Заклгочено » да се 10 штђ еданЂ логорЂ одт> 50,000 м. близу Лиона устрои ово и овоме подобно немирише башЂ на мирЂ. — Свакш данЂ долази Француска воиска у новоустроенбш логорЂ близу Цариграда. Оваи станЂ заузима у округу еданЂ сатЂ места, и бБ1ће тако нко утврђенЂ, да ће се свакомђ Henpiare.iro одапретн моћи. — Енглеска кра.п.нца неће као што се поговарало Ма!н месеца, већЂ Августа у ПиризЂ доћи ; а то збогт> тога, што ће царЂ Француск1и за вд време пр!имити врЂовну команду надЂ воискомђ, кон се садЂ у Криму налази. — Кажу, да ће МонитерЂ ови дана донети еданЂ обширанЂ чланакЂ о конФеренц!нма бечкимЂ, а уедно и прокламац1н) на воиску. — Француск !и министерЂ Друен-де.1Б1и отишао е 15. ов. м. изђ Беча у НаризЂ. — Бруса, турска варошБ уАзш, кон *е у последнћ време до 90,000 жителн нмала, стои садЂ у развалинама. Зидане куће и џам1е, кое су одђ првогЂ земл-ћтресенЈн поштеђене бБ1ле, саДЂ су при другомЂ лчемЂ земл-ћтресу срушене. Б-ћдни жителБи леже у полм подђ ведримЂ небомЂ, — млоги су подђ развалинама мртви остали. — Шемонтскш воеиБш министерЂ Дурандо опуномоћенЂ е одђ кралл, да ново министерство састави. — Лорд-Б ДундоналЂ излази наново са ■ своимђ изванреднБШЂ плановима насреду — онђ вели да потребуе еданЂ ми.понђ Фунтчи штерлинга па да КронштатЂ Св!аборгЂ, ХелзингсФорсЂ н СевастополБ разрушн — ма.ш новци, а великш посао. — Нзлогђ у Паризу отвориће се з. Main. — Ј Лпану страшно се земл-ћтресенје понвило ; руска Фрегата „ Д!ана " тамо налазећа се, сасвимЂ е готово порушена. Течаи новаца: сребро 27 3 /i ; дукати по 5 Фор. 52 кр. ср. за банке.

У КНБИГОПЕЧАТНБИ КННЖЕСТВА СРБСКОГЂ