Šumadinka

m

дИј и ако e шго crpemio да чини наиире покалнш. Свештеникг. ra изповеди. и дозво.ш му да се може оженити, Човекљ полазећи упмта свештеника: „Ама иопо. тм мене изповеди. а нерече ми ништа хоћу ли каква поканн1а чинити !" — „А тб 1 мени рече да хоћешљ да се женишЂ ?' ; рекне му свештеникљ. „Хоћу !" одговори онаи. — „Е, иа Tbi нетреба сада никаква локазшн да чинишг, ербо ћешљ се калти докћ си годт^ јкив-б ." Одговори му свештенинђ. — У смедеревскомг. окруж !Ш поредг. пута нађе пандурљ едну девоик} 7 . гдћ се none.ia узг. дирекЂ и хоће ;кицу од-b теиеграФа да пресече. Почемљ е строго забранћно дирати у телеграФЂ; пандурљ одведе ту девоину у примирителнћзи судљ. и кадљ е тамо запитакк зашто е хтела да п ;ицу пресече, одговори она плачући: „казали су ми да v тои жици има магнета, што привлачн, па коra годђ момка томђ жицомг> дарнемЂ, мора ме узети или полудитн замномљ, па самв хтела да пробамг>. кодг. едногљ момка изт> могђ села. когљ а волимђ , а ohi > за мене немари ! " (ово е истинитми догађаи.)

Д 0 М A fi Е Н 0 35 0 С Т II. •—• Г.Г. К.пископн кои се овде одб дужегЂ времена збогБ сов4товани о духовнммЂ предметима налазе, одпутовали су на свое enapxie. — Госп. bviib Ст. Караџнћ -б дошао е у Веоградт, где ће се неко време бавити.

С Т Р А Н Б Н 0 В 0 С Т Н. -■— Као што новине пишу: AvcTpifl ће Pycin последнћ свое захтеванћ послати, и по tomj , ai;o Pycia на то непристане. она ће iofi ратт. огласнти, и ночеће се одма тући. — Млого се по новннама поговара , да ће сагозннци оставити Севастопо.п., н са велииомЂ воискомт. ударнти сувнм-в на Бесарабјго; а Флота да ће сб мора опетт. бомбардиратн Одесу. Други опетт. кажу да ће воиска сагозннчка остати кодт. Севастополн сва, а друга ће воиска (сагозничка) нзвести се кодћ Одесе н упутити се Перекопу, да тако олакшаго да се Севастополв узме. и таква воиска морала 6ki too. хилада момака иматн. — Л' Ma.ioii Азш трае еднако землћтреск. Лепе вароши Брусе више нема , она е са свимт. одћ землћтреса разо. рена , а;ите.1Би млоги су затрпани развалинама свои' кућа, а другн свн су се разбеглн и разселилн, нема готово дана кадт. се землктрест. непонавлн : на млогимк местнма иримћчава се дим-б да излази изћ зем.гћ , и врло е могуће да ће се гдн годб у близкости какавт, новђ вулканк отворнти н ватру бацатн: и у самомт. Царнграду осећаго се врло често землћтреси. —■ ТелеграФнчна депеша у Чонитеру , млоге е врло обезпокоила; ер 'б одатле се могло вндити , да сагозницима кодђ Севастополн неиде све онако као што 6bi желнлн. Последиа депеша ив.ш да су Руси сагознике кодт. Балаклаве, дакле иза леђа напали, бнтка е 6i.(.ia врло жестока, и да е na.io на обема странама блнзу 20. хи.шда воиннка , кое неможе се никако веровати.

— Одт. како е телеграФека лишн нзмеђу Нрнма п други телеграфа отворена. свака депеша игб Ирима одт. сагозне воиске може у ifapii3T> за едан 'б данЋ стићн; и тимђ е сагознои воисцн M.ioro олакшано, ер ћ мо гу свак1и часв изђ Оариза и Дондона нјждна упутствш добЈитн. — Лдмнрал -б Дундас -б са целом -б енглезкомт. флотолб оетавш е килско пристаниште, и предузео свон пјтт., да радн противу руекн утврђенп на нсточномт. мору. — Царг Ллександер 'б пронзвео е генерала Остеи-Сакена за гроФа , кое ће се грофство н па чнта†нћговт. породБ односити. — 5 Цариграду проиеаћнн су мпннстери. Решидљ-паша одпуштенЂ е, Алн-паша, што е сада у Бечу на конФеренЦ1нма , поставлћн -б е за велнког-Б везира. Фуадљ-еФендЈн постав.гћн-Б е за миннстра унутрашнБН дћла. МехмеДЂ-Али, позван-в е натрагт.. Овои променн новиие млого важности придаго. —• Што е руска воиска овако вј.шта и навнкнута па битке. имаго онн наивише Кавказу благодаритн. То е obi.ia практична воена школа Руса. Свн рускн нредводитслки тамо су се прославнлн п научн.ш. Рачуна се да су Русн тукућн се са Черкезима одт. Ј^до. год. до сада нзгубнли читавч. Mii.iioHT, солда-ги, н 2 хилнде nn.iiona рублБн. — Године 18'15, I8'i6, и 1847. трошено е у Бечу годишнћ на зиданћ кућа н други потреба око 7,ј мн.боиа циглбн; а v 1854. год. HSHOcio е брои на 'io im.iiona циглби. — Мехаинкер -б нзт. .iiona ФедерерЂ, отишао е у IlaризЂ, да покаи:е едну воену машнну кого е онђ пронашао. Изг. те машине зшгке се свакогЂ минута 700 танета нзбацБ!тн, н тако помоћу те машине, може се свака непрЈнтелБска вонска за врло кратко вре.ме уништитн; а н саме вароши разорити. — > Ебраилу у францускон, изђ велике побожности удавила е една жена свое двое деце. Она е бмла одвећЂ побожна н суевћрна, н то е учииила за то, као што сама каа:е да се нзђ нћне двое деце по hi.i'oboh мученичкои смртн, npeтворе два апђела иа небу. — ЛорДЂ ПалмерстонЂ казао е у Дондону, да су надежде за миpi. врло слабе, а.ш ипакЂ да има 1'оште могућностн, да ће се ратк прекииутн. — Пилђ у ,1 ондону казао е да ће eHr.iecKifi легшнЂ нзђ странаца скоро скуплћнЂ бБггн; и да ће енглески агенти у германскнм-Б државама скоро to хнл. своеволБника уписати. — ТелеграФска депеша одђ Канробера одђ 20. о. м. v Мопитеру нзишавша, нв.ш: да су сагозиици нека руска утврђени предЂ средоточнммЂ шанцевима заедно са 8 малм топова заузели. 5" вече 20. ов. м. иробалн cv Руси да опетЂ то освое, а.ш бмли су одбиенв. —■ Пзђ мале A3ie ивлаго: да се ЕрзерумЂ на брзу рукv утврђуе, ербо се руска вонска опстђ примнче, а КарсЂ е слабЂ да е може дуже времепа задржати.

Течаи новаца: сребро 27' \ ; дукати по 5 Фор 52 кр. кр. за банке.

У КНБИГОПЕЧАТНТ,И КНЛЖЕСТВА СРВСКОГТ.