Šumadinka

У Београд) 13. Маи 1855.

ЛИСТЂ ЗА КНћИЖЕБНОСТћ. ЗАБАВУ И НОВОСТИ. УчредникЂ и издавателБ JS h )6 omhj)i . П. Ненадовпћљ.

TF.4.

IV

Oaaii дист-б из.чаза вторннкомт. и петком -б. Цена му e за три месеца 4 цванцика.

40.

Ц И П Е Л Е. „Госнодине докторе, знате шта е ново? Хоћу да умремЂ. fla брже трагките канавт> 1фнт> ФранЂ, ербо у томе беличастомЂ капуту неподносите за пратнго ! " Тако рече една лепа девоика а нешто се као узвери. ДокторЂ ! - ои се насмее. па вели „То мора да вамЂ е садЂ опетЂ болћ, кадЂ вамЂ е до шале. " ,,Нема ту шале" одговори девоика силомђ смешећи се. „Ако неверуете да има вештица и аветинн, а оно 6api> веруите да санЂ погађа. па да човекЂ доиста мора н. п. и умрети кадЂ сни да га кои мртвацЂ зове за со 6омђ у гробЂ." ДокторЂ и опетЂ прими то за шалу, па као и самЂ радЂ шалити се.- „Та да. вели. Ако ишта, то зацело вала оно веровати iuto човенЂ сни. Тако и. п. а ноћасЂ снииђ као да се Фраилица R h домислила каио ће самномЂ збинти шалу. Па тако ето и 6w." .,Bw ioпЈЂ неверуете. а кадЂ вамЂ кажеМЂ шта е и како е, а вм ћете онда веровати" рече девоика, па онда нроменивши у лицу све бое колико ш годђ само има на свету, уздане: „ Ахђ , вели. мои господине ! да знате шта самг, ноћасЂ снила ! Да вамЂ приповедамЂ Прекгоче, вели. умре една мон вршннкинн ту одмахЂ до куће. К)че е саране. Мати нћна као сирота замоли ме, те iofi дамЂ свое ципеле да ift покоиници обуе. И а е ислратимЂ КадЂ се вратимо сђ гроблн, а гкене ми пусте у уши да могу скоро и н за нђомђ, ербо , веле, ко годђ да штогодђ са себе на мртвзца, а онђ се после омили мртвацу па га сваку ноћБ зове да умре и онђ . те да буду заедно Па садЂ можете мислити како ми е!" На то докторЂ као свакш докторЂ погледа io8 у жилз' на руци, па вели: „Л дамЂ главу ако васт^ она одмами ! Други кои може бмти али ти вашилуначки обрашчићи зацело неће на гроблћ, Спаваите вм само безЂ бриге!" Те речи, као лепе, прими она ако кђ срцу, ДокторЂ отиде. Дође ioft одђ некуда позивђ на балЂ. Стане се облачити. У томе се и смркне. Одђ радости што ће на балЂ , заборави на ципеле, што е покоинои дала Но башЂ кадЂ ће узети друге ципеле да обуе, а у еданпутљ дуне акЂ ветарЂ тако, да се чисто сва кућа стресе. Она се на то тргне као годђ да е когодђ за раме ловуче. па ладне у несвеств.

Мегну е одмахЂ на креветЂ. „НећешЂ не!" стане она у буни говорити, бранећи се рукама одђ некога. Ila онда опетЂ „Та прођи ме се, вели. КажемЂ ти еданпутЂ да нећу Ј ошђ ! То е шн 1 ђ рано за мое пуначке обрашчиће. Него Tbi даи овамо мое ципеле ! Требаго ми. ербо ћу на балЂ." — Поћути, па онда сва плане: „Ама нећу, па краи! Та кажемЂ ти како ми самЂ докторЂ казке да мои пуначки оарашчићи. ioniT> нису за гроблћ! НачасЂ ти наипосле и ципеле, само даи ми еданпутЂ мира !" Сване сутраданЂ, а нвои горе. Дође и вече, а нбои све горе. ПредЂ поноћи буде већЂ близу и да умре. БашЂ 12 сатји ноћу, а она се стресе, па „Ето е, вели. ПознаемЂ е по ходу у моимђ ципелама ! . . Затворите брже врата одђ басамака ! . . . Та недаите ioB барЂ на врата одђ куине ! . . . Ено клгоча , па брже затворите барЂ co6v !

За Бога, та ето ме одвуче!!

" Па издане. превео Д.

ЗАШТО РАСКОЛННЦИ МРЗЕ КО 1Ш1Ш Д.ГВАНЂ и шмрче штп ? По самоме имену већЂ зна се шта су Расколници. У Pycin, гди ifi има преко полакЂ милЈона, зову они едно друго СтароверацЂ. А „СтароверацЂ" рећи ће толико, колико онаи, кои исповеда стару а праву верз г . А Расколници су управо одпадници одб праве вере. Па ти Расколници никако нетрие дуванЂ и бурмутЂ. У зрокЂ е томе таи, што они исповедаго ово: КадЂ праотацЂ Ное сгане градити ковчегЂ да изнесе живу душу изђ оногђ потопа. а ђаво дође да га искуша зашто то ради. Но Ное се сети божје заповести да никоме ништа неказуе загито то ради, па нехтеде ништа казати ђаволу. На то се ђаво дов! - е лукавству, па однесе Ного на поклонђ дувана, па му каже како е дуванЂ врло приатанЂ и вкусанЂ а и здраво е пушити га. СиромахЂ Ное бннше истина побожанЂ, али малко и лапошанЂ, па се полакоми иа ђаволвш поклонђ, те наилре само окуша дувана. а кадЂ му се допадне а онђ ohда стане пушити докле се годђ 6 зшђ и Heonie. А како се онђ onie, а ђаво га одмахЂ стане коешта запБЈткивати и измамлБивати му речв по речБ, докле ra наипосле и неискуша сзсвимђ . А кадЂ га искуша, а онђ онда заређа сваку ноћБ кварити све што годђ Ное преко дант>