Šumadinka

160

се разрезати на мушкарце ти други вера, кое be давати воиника, а кЈпиће се заедмо са обштимт, данкомг. Особитимљ наредбама одредиће се коиико ће ираво бмти давати тога пореза и како he се разрезиватн а како купитиНолико ће се служити у вонсци и noc.ie коимђ Ке се редомђ пописивати воиници, особито Ке се уреднти. Уедно Ке се казаги и каква Ке права имати они, кон заслуже чинт, оФицирск!и што су способнн или што имаго знанн. кое су добили no царскимЂ школама, Те се уредбе већБ претрес-ам а скоро Ке се и обнвитн и извршити. Вмсока Иорта заклгочила е међугимЂ, докле се гори-ћ уредбе неиздаду, дићи у Анадолу и РумелЈи нешто воиске. Исгнна то е изванредна наредба, али ће зато опетЂ они кон садт. дођу у воиску, уживатн сва добра , кои Ке чинити воиницима закони. што Ке се доцше издатн. Ако се кои одч> воиника, кои се овако изванредно узимаго. н буде за оФнцнра, а онт. Ке н то бмти спрамв година колико служн н спрамт. заслуге. Ово наређугогоћи , BticoKa Порта иде на то, да теретт. воиничке службе, кои е до сада падао само на Турке, олакша па н иа остале вере распростре честБ н славу служнти држави н отачбннн ceoioR. То е новт, знакт. великодушностн и брижлБивогт, сгаранн, кое Н. В. изнвлгое спрамт. свои поданика," Одређено е већ-b н неколнко виши чиновника , кои ће иКи у Руме.то н Анадолг да то изврше. —- Кннзт. Горчаковг нвлн да су сагозници и Рус.н кодг Севастополн одт. 29. па до зо. Апр. еднако едно на друго пуцали, но само умерено. И siti, вели, и сагозннци направили смо обое јошт. по едиу батер!к>. Ноћу између 29. и зо. Априла искочили су наши своеволБци изћ з . 6aTepie противт. батеpia енглески, па су шмт> зачепили више топова- А 30. Апрподпалили су сагозницн едну свого пс К б са барутомг, да развале свои лагум -б спрамт. наше 'i. батерје, те да науде тои нашои батер!н. Но ннсу ioS ни шта могли науднти. ПротнвЋ Омер 'б -паше у EenaTopiu стои 8000 руски коннника, кон Омер -б -паши никако недаду оперирати. На суву е сасвимт, пресечена свеза између KBriaTopie и сагозника. Главна руска воиска одт. 150.000 мом. стои кодт. СнмФероноли, а еднако е у свези са СевастополБомт,> Валаклаву е 2. Л1ан дошло бооо момака сардинске воиске. На ioo лађа и 123 пароброда оваи част. шилћ Кнглеска на КрииБ ioiuT, воиеке ране и џебане. .7* Бургасу Ј5арни и Валчику спремаго се за дочект. великогт, едногт, одел1иш убоинБ1 лађа сагозничкн, кое ће оперирати проти†когђ рускогБ места на црноме мору. Ст> нбимт. ће заедно оперирати и турска воиска подт, Омерт. пашоиЂ. А оперираће, кажу, или противЋ Акћрчана или протнвт. Одесе. За воиску, кок) Енглеска саставлн одт. casibi странаца, већт. е скуплћно 'iono мом., а зооо момака доћн ће изт, Шваицерске.

Кнглези у Шваицерскои исподљ рукв наимаго вонника 7 о исто чине и Французн. Али Кнглезима иде то бо.гћ за рукомт., ербо више плаћаго. % Зароб.гћнн Руси и неколико нби изселћнм Полнка скоро су стали у турску вонску. Лдарила е колера у Царнградљ н у стант, кодт. Мазлака. Канроберт, нвлн да су Руси ноћу између t. и 2. Ман двапутт. излетили обмн изђ града протнв -б Француза, алн су, вели, опетЂ узб!ени. -— Сардинш грађански закони више несматраго за морална лица оне земалБске монастире , кои су кога црквеногђ реда а нити шгогодђ проповедаго народу ниги штогодђ уче младежБ нити лече болестнике. За планЂ. по коме познатБ1и ДундоналдЂ предлаже освоити СевастополБ и КронштатЂ за 10 дана, каже лордЂ Пал. мерстонЂ да е точно испБиаиЂ, алн као да га ние могуће извршити. Што су сагозници доиста оправили Шведекои сђ НорвегшмЂ н Данскон ултнматЂ, коимђ одђ нби енергично захтеваго да више небуду пеутралне, то е зато, што те државе скланнго сваку руску лађу, кого сагозници на источноме мору потераго да ухвате. Аустр1и и опетЂ предлаже на кои начинЂ мисли да се iouiT, могу помиритн сагозницн и Pycia. г Гаи <;вои предлогЋ оправила е она башЂ овб ! дана наипре у ГЈаризЂ и у дондонђ, а после ће га Оправити и у ПетробургЂ. То е едно, а друго и лордЂ ПалмерстонЂ башт, овб! дана рече у парламенту да ће се опетЂ наставнти преговорн у Бечу. Ila ако се та речБ Палмерстонова односи на таи истб1и новб1и аустрјнскш предлогђ , онда е надатн се да се у томе предлогу такво штогодђ предлаже, о чему ирнстаго и сагозници и Pycia водити дал^ћ преговоре зато, што и едни и други налазе у томе прилика, по коима могу ! ошђ и налепо а користно поравнати се.

Течаи новаца: сребро 128]/ 2 ; дукати по 5 Фор. 54 кр ср. за банке.

Q Г Л А С Т>. Добро ограђена ливада, крозг> кок> вода тече и гди има една кућа, заедно са пространо5 1В шумомт. у истои огради, што се зове Киево и ков у Кнежевцу лежи, дае се за пашу марве иодх, аренду. Ко 6bi же.по исто подв аренду узети, може се за последнш цену у > чредничествл Шумадинке у свако доба известити.

Сбогг. неке промене у експедицш Шумадинке, одоцшо се оваи брои одг> данашнћ поште. Ако се у будуће такво што догоди, то ће само онда обгги , кадв се праздници стреФе, и кад г Б типограФ1н неради.

у кнћигопечатнби кннјкествл срвскоп,