Šumadinka

212

— Поета еданЂ поднесе владателго едноме, кои се умео насилнимЂ оутемљ на виаду поставити, на похваиу нћгову сачинћне стихове свое. Но наскоро владатедв оваи падне, а онаи се збаченБш опетв на свое место поврати, те поета поднесе и овоме на похвалу сачинћне стихове. ВладателБ почемљ стихове прјими и прочита. примћти поети, да е онђ падшемљ оиоме владателго болћ него нћму стихове направш, а поета му одговори : v Baше величество, ми смо поете увекљ срећнји у измишлаванго, него у истини."

д 0 м а ћ е н 0 в 0 с т и. — По ставлћни су: Секр. суда вар. B borp. г. Д. Гаичићз., за члена суда окр, смедер., а на нћгово л-ћсто за секр. г. 6. Варловац -Б проток. и арх, попеч. просв.; чл. суда окр. пожар. г. М. Пав.!ОвнћЂ за предс£д. суда окр. подрин., на нћгово чћсто чл. с. валћв. г. ђ. 1овановнћЋ, а на овога м-ћсто секр. с. окр. алексин. г. М. Остоићт>, а на нћгово ж -ћсто I. пис. с. окр. 6iorp. г. У. Романовићљ, а на овога м^сто г. П. Перуничнћ-Б II. пис. истогт. суда ; — далћ , млађш пис. суда окр. ирагуев. г. В. ШапонБићг за II. пис. суда окр. 6iorp., а на н^гово м-ћсто г. М. РадуловићЂ практ. суда окр. ужнчкогв. — На ИванБ-дант. држано е торжество у овд. лицек) у при. суству г. митрополита, млоге господе. више грађана и ceiio проФесора и ученика. ПроФ. г. Станимировићт. изговор!о е слово, а изђ нзвЉстЈа ректора г, Лешннина увидили смо . да се ове године заннсало у лицего 63 учеиика и то з- правослова, и 26 слушателн прнродословнБ! наука, да су у течаго пр. год. 6. школу оставили, и да садт, из-б треће године|као изучившн оставлнго лицеи п правослова и 6 природослова. Ученици III. год. израђуго но устроешнз задате научне теме написмено, кое проФесори оц-ћнгого, н меда .шма златнимБ н сре брнимт. илн само похваломт. награђуго; или пакт. као недостаточно кзрађене одбацуго. У овои години одређене су дв4 сребрне медалћ, една Кости Алковићу, за саставг о атмосФерн, и една Милану П Р анзовићу, за саста†о Раићу; бфремЂ ГудовићЂ буде за свон саста†о Раићу нвномђ похваломЂ награке «ђ. Задате теме за идућу годину есу, една правословна, т. ео државини, притажашго и собствености: и една државослова, т. е. кое посл^ћдке Финанинлне науке можемо корисно ми на нашу землго обратити и кагсо. Ј Б-ћограду 28. К)н. ДанасЂ е држано у читалиш гу торжество гимназ!е у прнсуству Свћтле Кннгин-ћ сб Фами.иомЂ, аустршскогЂ ђенерал-конзула Г. Радосавл-ћвића, млоги званичнига и млогоброинБ! грађана тако, да е читалиште дубкомЂ пуно 6bi.io. Пошто су ученицн одпонли Царго небеснБ1и, проФесорЂ .'.атинскогЂ езнка г. Д. Балантекш држао е торжеству овом-Б сходно слово; затимЂ су ученици гимназЈе говорили слова на разнимЂ езицима ; тако учениКЂ VlT. раз. Григорје НоваковнћЂ на србскомЋ ; Л. СарнћЂ кзђ VI. раз. на латинскомђ : Д. ПавловићЂ изђ V. р. на елино-грчкомЂЈ М. НнколаевићЂ изђ \ II. р. на нћмачкомЂ; С. НенадовићЂ изђ VI. р. на францускомЂ, и МилутинЂ ГарашаиинЂ изђ III. р. на србскомЂ езику. Млоги су одлични ученици притомЂ лвпо награђени и похвалћни 6 б 1 .1 и ; тако е кнБнгама н похвалителнимЂ ли-

стовима награђено нби 82, а похвал4но 28. Изђ исторшске записке, кого е у одсуству директора проФ. математике г. В. ПоповићЂ читао, видиди смо, да се сђ почеткомЂ године уписало 399 учен., свршило е школску годнну ззт, у етар!е разреде прелазе 290, а у лицеи деветорица. За време ове свечаности свирали су ученици у музики ове комаде : увертиру (уводЂ) изђ опере, „АгнесЂ СорелЂ", н изђ опере „ТанкредЂ", кђ тому „кадрилЂ одђ србскн пћсама" и „ хопсполкј ученнцн су тимђ показали, да су велнкш Н апредакЂ у овои врасиои в-ћштинн учинили.

стране новости. — Изђ Кри.пп ав.ш г. ne.iHcie одђ 21. тек., да сагозници полако напредуго, но да се ништа новогђ догодило ше ; колера и болести су мало попустиле. — Изђ Tpiecra дв.шго , да се Цриогорци опетЂ з6огђ препирке око неки ливада на бои спремаго. •—- ЛордЂ РагланЂ е уирЂО, а на нћгово мћсто поставл!;нђ е ген. Симпсонђ, еданЂ оаЂ CTapin генерала, кои се 10шђ у ШпанБолскои проти†старогЂ Наполеона тукао. Фами.ци л. Раглана отишао е лично самЂ приицЂ АлбертЂ , да iou одђ стране кралћице сажа .гћн-ћ изнви. — Енгл. нов. Кроникл s говоре о некои буни, кон се одчасти по цћлои Pycin, одчасти у двору петербуршкомЂ спрема; да су ово само измишлБотине, разум-ћ се по себи. -— Париска полиц|'н прекорнла е учредника новина „де деба'" збогЂ едногЂ чланка о принцу Алберту, и притомЂ му е забранила, на нападанл други новина у овомђ предмету одговарати и бранити се; садЂ се развикале млоге новине Француске и све енглеске иа „де деба ", а онђ сирома иесм-ћ да се бранн. — Обгите иое. нвлнго, да кралБица BnKTopia кеће з. Авг.в као на данЂ Наполеона, почемЂ е онда и тако у Паризу вели ка гунгула, него еданЂ данЂ доцн!е у ПаризЂ доћи. • — Садг. виђамо изђ руски новина, да су Енглези подђ заштитомЂ парламентарске Флаге на суво излазили и села па-® лили, и да се, но казиванго самогЂ поручика лађе „Косака", парламентарска Флага кодђ Хангеа у томђ састанла , што е едаиЂ мориарЂ на гитапу бклу мараму у руцн држао ! —• Вашс се новина у тому слаже, да су сагозници при горишу одђ 6. тек. више одђ io.ooo лгодш нзгубили. .— Свирћпа и грозна убшства сагозннка и наси .11н иа лгоде, жене и дћцу као н упрепашћенћ млогогђ иманн у Кер- • чу и по обалама Азовскогђ мора , кажу, немогу се описати; француске и енглеске новине поричу ово_ и признаго само, да . ,-у Турци и Татари такова евир-ћпства чинили а не воиници западнБ1 сила. Течаи новаца: сребро 125 1 4% дукати по 5 Фор 47 кр. ср. за банке. ОпетЂ молимо, да се писма тичућа се „Шумадинке" на учредничесгво а не на учредника именомљ шалго.

У КНБКГОПЕЧАТНВИ KHHJKECTB* СРВСКОГТ.