Šumadinka

216

У шта су два гриа а една uiia. Спреда шило, са сграгЂ вило , оздо артчи , озго манTl'fl. М Р В И Ц Е. — Кралв еданЋ начуе, да чиновникђ еданљ канцелаpie нћгове са н!>говомђ кћери таинни саобраштаи има, па нареди, да се на сваку стопу чиновника пази, и како кђ нћговои кћери оде, таки да му се нви. И заиста се наскоро чиновникђ у соби лгобезнице свое нађе. Осимљ нби двие никога другога сђ нвима у соби небмише. кромљ едне собне служавке, ков е и ћутлвива и вћрна а неманћ и лепа бБ1ла. Тект, што кралБ за таи таинми састанакг дочуе, брже бол!> поита. и оде у собу кћери свое : па шта садЂ ту нађе ? Ништа. Кћи сеђаше на своме дивану. а чиновникг. на оба колћна клечаше предг> нбомђ; држећи десну руку лепотице између обе свое стиснуту. „Шта с то ? " запБ1та кралБ чиновника лготито. ,,Ваше Величество", одговори лукавБ1и чиновникђ брзо и спокоино, „изодавна е већљ ова собна служавка предметљ CBiio желн Moifi: изодавна iofi већЂ подносимђ срце мое, и молимб за узанмну лгобавБ; па како су до овога магновенн сви труди мои узалудни остали: то самБ се садљ о6paTio на сјнтелну и наипонизнје мол1 - о . да она служавку свого до тога доведе, да се она у наручјн моа преда." ХитрБШ кралБ смћста свештеника дозове , те чиновника, на нћгово не мало упрепашћенћ , са томђ служавкомђ вћнча. —- бдна одавна прецвћтавша лепотица говораше, да iofi се тектз пре нек1и данЂ тридесетЂ година навршило. „А ко вамЂ He6bi веровао" — рекне iofi еданЂ шалБИвацЂ — „кадЂ намЂ вб 1 то сђ увћраванћмЂ већЂ двадесетЂ година еднако повторавате." — вданЂ молерЂ постане лккарЂ. Запмтаго га. зашто е своб посао оставЈо, а туђегЂ се посла лат!о. „Зато", одговори онђ , „што у молерскомЂ послу свакш rioгрћшке наше види, а у лћкарскомЂ се сђ мртвацемЂ заедно и погрешке riOKpiro и саране."

ДОМАћВ новости. — U В. Неможемо пропустнти, да читателБима неоаобштимо еданљ чудноватЂ, али сасвниЋ истииитт, догађаи, кои се овд^ћ у Бћограду догод!о. вднои удовнци побћгне син-в изт> школе и оде у Пожаревацт., гд-ћ почне учити neKifi занатт«. Нћгова мати нншта Hie знала за нћга; но ма-io затимЂ нађе се едно мртво д ^те у Савн, и та удовнца како за то чуе, отрчи тамо, и упознавши се у н4га, почемв е одт> дугогт, лежанн у води BetiT> доста преображено бмло, почне кукати, однесе га кући, и са наилћпшомт. пратнБОМЂ сарани га. Свакш му е данЂ ишла на гробт. и n .iaKa .ia, дала му е четрнаестЂ дана, и спремала се , да му да и полгодишнБицу. Кадљ се еданпутЂ врати ст> гроблн кући , препадне се, кадг нађе свогђ сина кодт> ку.Че, здрава и весела. Нћга е мансторљ у Вћоградт. послао 6 bio , да купи еспапЂ, и да се видн сђ маикомЂ. Како е маици 6bi.io, кои е то свое единче наеданпутт, као васкрсло видила, свак!и може себи представити. —.

СТРАКЕ еовости. — ГаптсЂ ae.ia, да су Енглеска и Француска so лађш подт> нанм 'б узеле , ст> коима ће по Азовскомт, мору оперирати, и путемт, р4ка Дона и Буга ратт. и у среднну Pycie пренети. Ендепандаисг белжг невћруе Тапмсу, почелт. е немог \ће на такавт, ратт> н помислити, кадт> свакЈи данг виђамо тешкоће ст, коииа се сагозници борити мораго у Криму, гд ! ј јимт , Флота сваке могуће угодностн прибавла. -— Опетт. говоре новине, да су се селаци уУкрапни(Руcin) побунилн, они траже ослобођен-ћ одћ неволкништа и одђ спаЈискн терета, — Монитерг обзнаигое едну депешу генерала Пелисјл одт> 23. тек. rio KoioS су сагозници са своим-б положен^мт, у Крнму задоволћни. — Кннзт. Горчакно -б нв.ш изтб Ирима подт. 22. тек., да се ништа новогт. nie догодило, но изгледи су, као да се неnpiaie.ib на бомбардиранћ и горишЂ опетљ спрема, и да су сагозници 6ниц i и бомбардирали, но штета Hie велика. — С ћ руски обала источногб мора пишу, да су тамо око Риге, Динаминда, и иначе по обалама шанчеви готовн, и да се ^о.ооо лгод!и око Риге улогорило. — OćuiTUM 'b ное. нише едант., н замћра Енглезима, што имб тако силна Флота у источномт, мору беспослена стои ; кадт, ће едномБ почети ударати: руски поморски градови неће временомт, c.ia6in 6 б1тн , него се напротивт. све више и више утврђуго: зарт, е то пристоино великои сили енглескои, да се по мору шеће и лађе сиромашнБГ .подш пали н пллчка. или да невиннмЋ лгодма села рушн и а;еже; што се неприблнжи са своимт, дрвенимБ градовима (лађама) комт. рускомт. граду, па да се таио гоначки огледа. Алн у нсто време пвгга и Руciio, камо те iiine велике силе, те напушта, да нћни подаиницн и одт, нанманћгт, чамца енглескогт. страдаго ; шта е раднла Pycia TO.iiiKO време, те се nie спремила, да може и наиманћш одпорт. датн, зашто cv iofi се 200 топовски лађица за батеpiaMa кронштатскнмт. сакрнле; то доказуе, да Pycia никадЂ неће морска сила 6 б 1 ти ; друга 6 б 1 држава, н. п. мала Грчка, сБ 200 топовскн лађица и са садашнБомт, рускомт, флотомђ наивећегт. Henpifl're.iH сатрла. —• Изт. Цариерада пмшу , да су Русн БанзитЂ опет -б узели, и да ће правителБСтво Омерв -паши повелнтелБство у Азш предати. едно зато што у турскои воисци тамо нема доволбно реда, а друго , што Омерт .-паша непристае на то, да генералт. Ife.iHcie у Криму прнми врт.овно повелителБство надт, свомт, сувоземномт,, адмира .1ђ Д шнсђ на сагозномт, морскомђ силомђ . Дал'ћ ивлнго, да Енглези иеусп^ћваго у скуплннн) слободннка у Aein, него да ће турско правителБство подђ CBoioMi, »аставочЂ но ci енглескимЂ новцима по Аз!и нове силе свуп .шти. Течаи новаца: сребро 124, дукати по 5 ^ор 45 кр. за банке.

Иозивамо овимћ гг. читател^ на нову предплату; а молимо гг. скупител^, да намЋ новце за прошло течеше пошлк>. У.

У КНБИГОПЕЧАТНБИ КННЖЕСТВА СРБСКОГЂ