Šumadinka

256

ђаво га однеее. на ту славу, изопјлли се несреће, па одђ тешкогв игранл н бКснила исцепао нове новците плаветне чарапе. Дпкторг. А, стога су му такве ноге, отудЂ та ватра и не св 1,стица I — Е, онда ће и безЂ мене досутра оздравити. Сбогомх>'

ЗАГОНЕТКЕ. Во буче, па пуну кошару набуче. Данго кланн а ноћу звћзде брои. Изђ меса изишло а месо Hie, млогу штету и асну починнло. а томе криво Hie. Гураво прасе све нолћ опасе. Шта на себи живо месо еде ? Сламна кућа гвоздени притисци.

3 А Ч И fl Ц Н. Петао е царЂ на свомђ ђубрету. Ситомђ е свеедно, чимђ е трбу' напушо. бднако трошити, бмће. све скоро потрошити. II мачка смћ у цара гледати. ОдвећЂ добра мати, рђава дћца. Шта ће мртвомЂ лћкови. Болђ1и е KOMinia рђа†човекЂ но добарЂ адвокатЂ. Гладноме е еданЂ комадЂ хлћба ми.п'и но сто лћпм рћчш. У младости ленЂ подђ староств просакЂ. Ако ти е имои дћдЂ узаим10, нти нисамв поклон^о.

М Р В II ц s. — Село едно науми светителл да измолуе и пошлћ три селлка у варопш молеру заедно сђ даскомљ , на коioR ће се светителв моловати, рачунагоћи, да ће iS зато сво молованћ евтише стати. Кздђ молеру дођу , онђ ш запмта, желе ли они, да светацЂ у природнои величини буде, и они одговоре, да желе. ,,Е, онда е ова даска мала; видите, овдћ могу само глава и трупина стати " „А вм лустисте, нека му ноге преко даске висе , мм ћемо iit после нечимЂ покрити," одговоре селаци. — НасрадинЂ оџа у некавои врлети сћкао иекакву букву за дрва. па кадЂ види, даће буква да му падне низђ брдо, онђ одозго привеже свога магарца, да е натегне узЂ брдо; али буква паднувши низђ брдо однесе и магарца; и свега га pa36ie низђ некакве стћне, да му ни костђ сђ кости заедно неостане. Видивши то НаерадинЋ заметне сикиру за раме и пође кући, а кидђ у путу сустигне некаквогђ човека, кои е однекудЂ гледао .што е онђ са своимђ магарцемЂ урадш, н запмта га , да ли му е гдћгодђ магарца видш. ЧовекЂ одговори му, да е магарацЂ мало ispe онуда прошао иоднеокући товарЂ дрва. Насрадинђ на то рече: „Да 6 огћ да. али како н знамЂ, неноси онђ више дрва." •— АлександерЂ великји имао е обичаи, кадгодЂ е когђ тужителл саслушавао. да е увекЂ едно уво рукомЂ запушено држао. КадЂ су га запмтали, зашто то чини. одговорГо е: „Ово е друго ча обтуженогт. опредћлћно."

ДОМАћЕ НОВОСТИ. У Б%ограду 4. Августа. Св-ћтла Кннгинн одпутовала е сђ Фаии.помЂ у Тополу, гд^ ће прекосутра почив. госпон Клеопатри 4о дана давати. — Предаванн у овдашн ^МЂ Лицеш и Гимназ1и почеће 8. тек., а призиванЈе Св. Духа држаће се i. ист. у саборнои црквн. — И овдћ е као и по ц-ћломЂ ев£ту еаполеонсгии даиЂ 3. тек. у Францускомт. конзулату прославл^ћнЂ. О симђ мисе у овд. католичкон капели и обичнБ1 пос/ћта, пуцали су ст> гр да и млогоброини топови. — Високо земалБско правителћство изволило е одобрити едну сталну суму одђ io.ooo талира годиш. на нзображенЉ србски сннова у странимЂ землама, и то 15оо тал. за науке и 2500 за занате; и одђ едне и друге струке уче се већљ млоги на етракн. но послаће ее iomi. сад-i. it младића на изученк иаука и з—-4 иа» занате.

СТРАНЕ еовости. — И зђ Данцига нвлнго подђ 29- пр., да се главна флота енглеска кодђ Св!аборга скупила у нам+.ри, као што кажу, да ието м-ћето obbi дана почне бомбардирати. — С ђ боииогЂ полн у Криму нема ништа новогб , но свакш мисли, да су з. тек., као на дан-в наполеонек1и, Фран» цузи еа сашзницима што важно и велико учинили. — И зђ Атине подђ 22. пр. лв.шш, да ће се миниетерство мћнати; Калергист. ће по свон прилицн скоро пасти , па за нћимт. и МаврокордатЂ. Калергнсу е spa.ib забран1о, у двор ђ долазити. Кажу, да еу се поеланици аустршсшн, пруекји и баварcešh нко на Калергнса изузелн, и да су у скупу предсћдателк> мнннетерства, 31аврокордату, ишли и захт^ћвали одпустЂ Калергиеа изђ миниетерства. Баварскш посланикЂ рекао е, ако тимђ путемт. кралш као бавареком-Б прннцу удовлетворенн небуде, да ће онђ приватно удовлетворена наћи. МаврокордатЂ поелао е одма еданЂ парибродт. по ФранцуекогЂ послаиика, кои садЂ ше у Атини, и оће одђ н ћга да тражи савћ га. — Ендепандансу пишу изђ Мадрида одђ 23. пр. У миннстер1ллиои с ћдннци заклшчено е, да Шпаићолска у самзЂ са западнимт. енлама етупи, н то одма сђ помоћномЂ воискомђ одт. 25.000 лшдш за Кримт.. Министри су свое заклвдчен ^ћ већЂ исто вече посланицима ФранцуекомЂ и енглеекомЂ званично саобштили, Они ће морати ово свое заклвдчен -ћ предЂ кортесима оправдати и нужне новчане помоћи за ову експедицјвд текЂ тражити , па ако кортееи ово неодобре, послаће ш правителБство кућама и сазваће друге кортесе. -— И Царигр. ЖурналЂ признае садЂ, да ШамилЂ шшђ Hie на Руее удар!о , и да нимало неотежава Русима обсаду Карса, но нада ее, да ће се КарсЂ самЂ моћи проти†Руса држати, — Аустр1иеко паробродско друштво прави садЂ 12 сасвимђ плнтко ваташћи пароброда, тако, да ће н по наиман &ои води моћи сђ ВБИма преко ђердапа возитн.

Течаи новаца: среб. 118%; дук. 5 Фор. 30 кр. банкн.

У КНЂИГОПЕЧАТНЂИ КННЖЕСТВА СРБСКОГЂ