Šumadinka

264

БерберинЂ, Та оно знате- што лгодн зову свое жеие, кад1> су неочешлане , и кадЂ имђ кажу: башт> ск права — Господинг. Колера ' 6-ли ? ВерберинЂ. То, то, ст> богоиг>.

Д 0 М А ћ l И Т Е А Т 0 Р Ђ HoMtuin. А луДЂ вамт. е отишла госпон ? ГосподинЂ. Послао самљ е у Новми Садљ. Комипн. А зашто ? ГосподинЂ- Чуо самћ да тамо има колере. KoMiuin. Е то nie лепо одт> васЂ , и нраво да вамт> кажемт> н се лштимђ на васт>. Господит. А што е тебм стало ако мол жена умре? KojHiuia. Та н се лготимђ на васг. само за то , што bw мои првми KOMuiia, па нисте хтели мени да кажете, те бм н н мого жену тамо послао. НАИПОЛЕЗНШ ОПОМЕНА. Како и по нашимЂ краевима одт> неко доба влада нека редни, коа ст> проливомт>, б.иован1.мт> и iрчевима честу смртв причинлва, то смо нашли за добро наше читателћ, а нарочито оне кои нису Јоште за Шумадинку платили — учтиво опоменути, да се чуваго: Одт> свакогт> воћа уобште, нарочито одт> динн, крушака , и лубеницаДалћ треба се чувати: Одт> маснв1 и тестанБ! ела, одт> сира, и одт. врућеп> хл^ба. Супа и чорба, а по томђ кувано и печено месо, наиздрав1е е препиташе за овакво време. Салату, краставце и роткве треба избћгаватиУ вече треба врло мало вечерати и то таква ела кон су лака. Исто тако треба се одђ нкогђ пића чувати: тоn^ie се него обично облачити; собу сирћетомЂ или Фен бомђ кадити. Главно е то да свакГи живи по свомђ навикн }'томЂ обичаго, и да се нимало неплаши. М Р В И Ц Е. — Кицошт. еданЂ дође iiremnpi.iitf да избере за се" бе шеширЂ. ПочемЂ е нашао шеширЂ, кои му се допада, и кои му добро стои, погоди се за истми и хтеде ra на Bepeciro узети. ШеширџЈн нађе за добро понуду nLгову одбити. ,,Шта, зарт> немате доста сигурности у ме" ни ?'• Запмта шеширцЈго и оваи му одговори. „То ние, него и имамЂ сасвимЂ другји узрокб." „А таи е?" „Што ни самт> радт., да шеширЂ мои, предЂ собственБШЂ шеширомЂ моимђ, скидамЂ. * — У Лондону доведу предЂ врховногЂ судјго пустаЈго едногЂ, кога су v крађи кодђ иоштански кола уватили. Суд!н се немало зачуди, кадЂ у овоме позна старога свога саученика. О нђ се уиЈсти дакле сђ нђимђ у разговорт., да се точн!*е о судбини нћговои извести. и да за остале саученике распита. А шта бм са ПетромЂ МаркомЂ. Н нкомђ и т. д. ? Запмта nvcrairo. ,,Ахт> господине , одговори онаи, „сви су већт>, осимђ насЂ двоице, повешани,

— бданЂ ЕнглезЂ дође у БечЂ и зажели, да ce попне на вмсоку кулу светога Стевана, да одтуда околнми предћлЂ лепо разгледа. ЧуварЂ куле ние бмо кодђ куће, зато е нћгова жена , кон е у петомЂ месецу трудна бмла. дужноств нћгову испуннвала и странце до на врЂ куле спроводила. Тако е и сада она предт, ЕнглезомЂ ишла, и већЂ су неколико сготина басамака на вБиле узишли бнли. а ЕнглеЗЂ дође у нестрпленћ, што она предЂ нђимђ полако иде. а она e тако ишла наравно изт> узрока бремена свога, па е запБ1та: „хоћете ли bbi шшђ дуго тако ићи ?" „1 ошђ четБ1ри месеца," одговори она„То идемЋ н натрагв. ерЂ се н и тако овде толико времена у месту овомћ бавиги немогу,"

С Т Р А Н В Н 0 В 0 с т н. — б. о. м. орисп h.ia е Евглеска кралБвца у Паризв, гдф> е ct нанвећимт. одушевленкмт. и торжествомтћ дочекана 6bi.»a* Она he се задржавати у Паризу to дана, а по томт. ће ее опетљ у Лондонт. вратнти. — Депеша генера.1а Пе.шсјн изт. Крима одт. 5. ов. м. о нападанк) рз'екомт>. овако r.iacn: ,ЛОчашн£ ('j. Авг.) нападан^ одт. стране Руса, еа 5. дивиз!н, 6 хи.1. конн и 20 батер1н , има-io е то за ц-b.ib да брег-Б Тедивне заузму. Они су прешли Черну-рЉку на вмше мћста. Они су изгубили око 2500 ,поди, а одт> наше стране na.io е лртВБ! 181 и 810 ранћнм, — Друга една депеша Еиглескогт. генерала Снмпсона нвин, да fee се 6. т. м. бомбардиранн како нзћ енглески тако и Француски топова почети. — Са источмогт. мора иема важнм новости. Онаи гласт>: Свеаборга нема ВБ .ше! што е крозт. cbv Европу пролетго; обиcthhio се само у толико, да су млоге куКе попал!зне , a.m самои тврдинвн да ние велнка, а по рускомт. изв"ћст!к) пикаква штета нанешена, нити е н една батер!н повређена. После тога боа, оставнла е Енглезпа ф ' >та Свеаборгт.. Новине говоре да е ово бомбардиранћ подобно одескомЋ. Генера.и Канроберт. кои е за сенатора наименовант., npiicnt ће 's. о. м. у Паризт>, и царева кола дочека ће га н примнти, када са гвозденогт. пута изађе, и одма ће га возити у Сек-Клу. — Изт. Бариза одт> 'I. о. м. опетт> едант. дописателћ као изв-ћсгно лвлн, да ће царт. Наполеонт. прн свршетку овогт. мћсеца у Кримт, путоватн, а то наивБпие сбог-Б тога, да преуЗме главну команду надт, свомт. воискомт>, н тмме да сложи воиску, и да уклони завнстк измеђт. заповћдавдћи генерала. — Хамбуржске новнне нв.шт: Be.niKifi кннзђ Констан. тинт. чувши да ће Енглез?г напасти на Свеаборгт., и да ће томљ прилнкомт. г.одт. Кронштата остати ман4 лађа него што Руси имаш, навалБивао е да му се дозволи да удари на заоставше непринтелБске лађе кодђ Кромштата, но царт. ние никако дозito.iio: премда су Руси имали двапутт. више лађи.

Течаи новаца: среб. 117%; дук, 5 Фор. 25 кр. банкн.

У К'O. КГО ПКчАTllf,И КНИЖЕСТВА СРБСНОГЂ