Šumadinka

300

во има, а на другога е мрз10. Видећи дакле оваи да парницу изгубити мора оде кх. суд1и и однесе му на дарт. пуну шаку жутБЈ дуката. Поступакт> оваи привуче кђ себи суд1Н), и тако пресуда у ползу неправедне стране испадне. ОгорченЂ тимб онаи upBtiS дође кт, суд! - и и рекне: Како е то могло бмти . да а садЂ парницу изгубимЂ. кадЂ сте ме башЂ вм толико времена сђ праведномђ ствари мо10мђ тћшили ? На то му суд1а покаиге дукате и рекне: ITpiHTe.no, и самв изђ прва бмо заштитителБ ваше добре ствари, али кадв е противникЂ вашЂ ов} т жутз г воиску себи у помоћв довео, како самв могао толикимђ оклопницима противћ стати.

м а д и н е. Себични су лгоди као годђ рибе; кое само онда изђ воде извире. кадЂ имђ се што за ело бацм ; другч!е се оне слабо видити дак». Ма колико да има врата: сва се она сместа широмЂ отворе, кадЂ се са златомЂ у нви куцне. Глава е тврдинл, коа треба да улазакЂ у срдце одбрангое; али се у саданћ време тврдинћ обилазе. КадЂ су лгоди изабрали бого едну за жалоств, зашго нису едну и за радоств опредћлили? Неиде ли то иа то, као да се човекЂ са жалосћу поноси — а одђ радости се стиди. ПочемЂ има такове бое, кол свакоме, кои насЂ сусретне, каже: Погле нзсђ , ин смо у жалости! зашто да нема и такове, кон 6bi рекла: Погле насЂ, мм смо у радости! — Ова бм последна зацело и веће и брже саумгаст]'е произвела, него што 6 bi она прва 6рЂ радо се тужнима сђ пута укланнмо. а веселе сђ поздравомЂ предусретамо. Опоминвнћ е еданЂ единми раи , изђ кога прогнани бмтн неможемо. ТалантЂ, дарЂ природе , има само едну. бистроуMie — природнми умЂ — млоге свое стране — онаи одкрива, ово произналази. Сунце и акенске као да су се у владћшго света разделиле; оно намЂ дае дане, ове намЂ ifi улепшавагоСрдачно лгобити, лепо е брачно обећанћ благороднм душа. — До смрти лгобити, задана e такова речБ, коа е основана на своме месту. — Вћчито лгооити, обећава само неразсудноств , кол нити о времену, нити о вћчности понат1н има. Млого а добро говорити , природнми е дарЂ великогђ духа. — Мало а добро говорити, карактерЂ е мудраца. — Млого а ружно говорити, будалаштина е будале . — Мало а зло говорити, несрећа е безумногЂ.

неваже. А ПаризЋ едно за другимт, забунт се са толикизи веселнма, и нема кадљ да миели на буне. Царевч, данг, долазак-b кра.п>ице Енглезке, в-ћстБ поволБна изч, Крима , све е то кадро да занесе и onie дјховс Париза; а за еиротинго uito обично ираве буне, починго се овакоака npe ^npihtin да им-б се noc.ia и хлеба нађе, дан> се безплатежни театри, маневре, и ша.ио се у Кримљ. Давно е казао Наполеонт,: Кадг е ПаризЂ задоволан -б, онда е сва Европа спокоина. Новиие белгиске Kaa;j: да сљ ткме, што е Горчаков-Б ocTaeio гожну страну, кон се никако He6si могла одржати. него 6bi се само крвв узалудт, проливала , и што се онако в:ћшто, брзо и у свему военомт, реду повукао на ciBepHV страну; показао е онђ —- Горчаковљ — одважноств и дарт. великогљ предводителн. И садт, ће на сћвернои страни, руска воиска, у свимт, своимђ дћланнма силн)'е н сва у скупа моћи радити, а до оадљ ние могла то чинити, ербо е бвтла разкомадана, — По наиновЈимЂ вћстима изђ Петерсбурга: царљ Александерт, иам-ћрава сђ великимт, книзевима у Николаев -б и у КримЂ путовати. Путованћ у Варшаву изостав.гћно е. — бданЂ донисателБ из-б Париза ивлм: да е партаа кои се Бурбона држи, извћштена телеграФомЂ из-б Петерсбурга, да Pycia сбогЂ изгублЉне гожне стране Севастополн, неће ништа поиустити, што 6bi нћнои важности и величини шкодило. По ЗваНИЧНОМЂ францускомг H3BicTilO погинуло е 27. Авг. при горишу на СевастополБ 7 фраицуски генерала а 5 е ранћно. — Омер-паша npncnlio е изђ Царнграда у Варну , гд-ћ е прегледао воиску. Онђ ће отићи изј Варне у Кримг да преда команду над-а турскомЂ воискомђ Ахмед-паши, а потомђ ићи ће у Aeiro, куда се већт, еднако воиска навози. — Руси едвако утврђуго ушће Дн-ћпра. Николае†такође 6w ће тако утврђен -б, да ће се моћн успоредити сђ градовима првогЂ реда. 35 хил. лгоди раде на томе утврђенго. Ту е толико нанешено ране и военБ! потреба , да може воиску кон 6б 1 се у Турскои борила, на ВБ1ше година снабд1ћвати. Руске ман& воене лађе, кое у Вознесенскои обично стое, доносе све погребе у НиколаевЂ, а друге опетЂ лађе доносе ДнћпромЂ муниц!го изђ удал-ћаБ! градова. — Пзђ Париза hb . ihio : да се 25 хил. лгодн изђ Балаклаве навезло, да се нзвезу на с^вернои страни Севастополн. А генералЂ >1акЂ МахонЂ отишао е у EenaTopiro, да са тамошнбомђ трупомЂ, Русима за леђа дође. II на оваи начинЂ мисле да руску воиску обколе. — Пзђ Марсе.ш авлаго: да е дошла заповћстБ , да се io хил. конв одма за КримЂ навезе. Изђ тога може се видити, да и Француска нам-ћрава у Криму дал^ћ у отвореномБ по.ио ратЂ продужити, зато п та .гћ што пре кон-ћ, кои iofi до садЂ при обсади нису нуждни 6б1ли.

странб новости. — О буни кол се у два француска окруж!н догодила, нечуе се ништа дал15. Фраицуске буне осимђ ГЈариза ништа

Течаи новаца: среб. 117; дук. 5 Фор. 27 кр. банкн.

у кнђигопечатнбн кнлжества србс когђ