Šumadinka

7

Д 0 М А h I И Т Е А Т 0 Р Ђ. ФилозофЂ. КадЂ тако самљ по вазданЂ поредљ твои оваца стоишЂ, каши ми шта мислишђ. Чобанинг. НемислимЋ нншта. ФилозофЂ. Hie могуће да ништа немислиштв. Чобанинг. Ако си Tai дудг> те морашт, увћкљ што да ммслишђ л не. ФилозофЂ. Кажи ми шта бм tsi pa ^io да постанешЂ царЂ. ЧобанинЂ. fl 6 bi Kynio едногљ кона, па бм сђ кона мое овце чувао. KojmuiH. Треба ми шштт> нешто новаца да намиримљ сто Форинти, оћете ли ми позаимити. Господинг. Оћу, а колико ти треба ? h'ojiuiin. Да ми дате 95 Форинти , и ct тмме ћу намирити с у м у одђ 100 Форинта.

Д 0 М А ћ G Н 0 В 0 С Т И, Нзт. Нгодине одђ t5. Септ. пишу намт. слћдугоће: Овде се догод10 у Неделго едан-в доста чудноватљ случаи. Heniu Таса Марковићв овдашнви тишлерт. спусти се око 5 сати у бу" нарЂ да га очисти, но кадљ су горе у бакрачу извлачили землго, одрони се землн и камен^, и затрпа бунарг и у дублБИнн н4говои одђ два Фата Таеу тишлера. Онђ е доиекле викао изђ бунара, а потомђ са свммт. се ућутао; скупл^ћне комixiie кадЂ виде затрпанг бунарЂ, ожале оногђ у б^унару, говорећи „богЂ да га прости" и кадЂ се смркне запале му свећу на бунару, и разиђу се. КадЂ о томе г. НачалникЂ чуе, одма дође на то место, и око з сата ноћи учини наредбу да се бу- 1 нарЂ одкопава, на кое после некогЂ доба почне онаи изђ бунара опетЂ викати. На то се сви обрадуго кадЂ чуго да е 1 ошђ живђ , и до предЂ зору толико се усшћло , да су поменутогЂ Тасу изђ бунара жива и готово са свимђ здрава и невредима извадили; ербо землн што се оронила, ше бв1ла до на дно бунара пала, него се у средини бунара зауставила , само е гд-ћ кое камен^ћ до дна пало. Томђ приликомв осимђ други грађана показао се добро некшСтанко, кои е собомЂ у бунарЂ сишао, и тешко камен4 укланно.

СТРАНЕ Н0В0СТИ. — Изђ Париза одђ 8. Септ. нвллго : да е тамо npucnio БаронЂ ПрокешЂ, и донео, нека услов !н мира, на кон ако западне силе пристану , да се као ултиматумЂ Pvcin предложе; па ако Pycia непристане , на та yc.iOBia мира , онда , да ће ii Аустр1н обнвити ратЂ Рус!и. —• ТелеграФична депеша изђ Париза нвла: да е по изBicTiro маршала Пелис!н изђ Крима при освоенго гожне стране Севастополи 2 7. Августа погинуло: 5 генерала, 14о официра, 1 489 солдати; а ран^ћно е io генерала, 244 ОФнцира 4259 солдати, а за t4io воиника незна се гд4 су. — 8. Септ. upticn'bo е великЈи книзђ КонстантинЂ у НиколаевЂ, гд4 ће надстоиватн да се што пре нова руска фло-

та подигне, н гд£ доволбно има спремл -ћногЂ свега оногђ што е за построен^ћ Флоте нуждно. — Изђ Одесе нвлнго да тамо цара Александра, кои 6 већЂ у Мосвву присићо, очекуго , сђ нБиме ће и сви велиши кннзеви доћи. — 6. Септ. дошао е еданЂ енглезки паробродЂ у Одесу и донео е те предао тамо 113 руски ран^иика, кон су сви тако страовито изран-ћни, да се тежко надати да ће кои преболети. Народнн воиска изђ Москве 15 хил. дошла е у ОдеС Ј су е грађани сђ хлћбомЂ и солго предЂ своимђ Kaniaма дочекали. Сва друга воиска нимало се незадржава у Одеси, него одма иде у КримЂ. —■ Кралн праискогЂ, кои сада путуе по раинскимЂ провинц1нма, на Францускои граници поздравнли су великаши Француски у нме свога цара , у Сарбрикену ручали су сђ кра .гћмЂ. —• 11. Септ. у Бриселу славили су величествено 25. годину независимостн кралћвства Be.irie. — Вћста изђ Крима одђ 2. Септ. нвлиго: да су сагозници са тврдинЉ Николаеве и са ВоронцовлЉвогЂ пута почелн већЂ и ећверну страну бомбардирати. Али оваи гласЂ треба !Оште да се потврди. — У Лондонђ е дошла депеша, одђ 4. Септ. нзђ Крима да Руси ико утврђуго сћверну страну Севастополл , и да uoднжу непрестано нове 6aTepie. Французи нам^ћраваго, са својомђ кавалћр !омЂ и артил ^ћрјомЂ да машираго на Бакчи-Сараи. — 1оштђ се изв£стно ништа незна шта ће 6bitii сђ КримомЂ. Ал' кадЂ погледамо на дћланл и сагозника и Руса, можемо слободно казати да нити ће сагозницБ! нити Руси КримЂ своеволБно оставити, него ће се и дал£ по Криму тући. Сагозници шалго непрестано воиску тамо, то исто и Руси чине^ и за кратко време допуниће обе воиске оно што е при последнћмЂ горишу изгинуло, 5 дана после битке на Севастополго извезло се 14 хил. нове воиске у Балаклави и у Камишу. Друга воиска вози се непреетано у EenaTopiro, одакле ће по свои прилици ићи на сЉверну страну Севастополн и на Бакчи-Сараи. Руска воиска исто тако са ceiro страна у скоримЂ маршеввма иде Перекопу; и царЂ АлександерЂ npncni ће тамо, о коме пишу да е казао: „Бол^ћ е да ПетерсбургЂ буде до темелн срушенЂ, него да се една стопа земл4 у Криму изгуби." —• Кннзђ ГорчаконЂ одђ 11. Септ. нвлн: Непр!ателБ е кодђ Квпатор!е преко 2o хил. воиника извезао, по томе дакле има онђ тамо зо. хил. свега. Сагозници нападаго свакш данЂ на лево крнло наши положенн. 10. Септ. потукли су се сђ нашимЂ п^шацвша, и iienpiHTe.i^ се морао повући натрагЂ. 11. Септ. спустпли су се у долину, н почели су едаиЂ путЂ да праве.

Молимо гг. скупител^ и предброинике изђ окружнБ1 места, да намЂ са првмг.гБ делижанцомЂ предплату припадаадћу до свршетка месеца Септемвра непрем-ћно — пошалго.

Течаи новаца: среб. 116: дук.5фор. 23 кр. банкн.

У кнбигопечатнђи KHHHiECTBA СРБСКОГЂ