Šumadinka

320

па од'едаредЂ као мрта†лвосне о землш. „\хт> , мужљ мои, сирома мужв мои!" повикне госпа пуна очаннјн. Сви кои су се ту десили, притрче и посоветуш ioS. да обамршегЂ у сусћдну кош кућу унети даде , и да одма лћкара дозове, не 6w ли му оваи iomTi, одв помоћи бмти могао. „Аии ахт>!" узданувши рекне, као да би размишлнвала шта да чини, „овако га ни на кои начинт> немогу овде међу туђимЂ лшдма оставити Па се затимг. сагне, те му сатг>, новце, прстенћ, и све друго што му е по џеповима нашла узме и брзо одтуда оде. После неколико минута младићљ таи кђ себи дође ; чудећи се у каквом -б се станш нашао. Тћтпили су га, да ће садљ одма жена нћгова сђ лћкаромЂ доћи. Али е онђ на ;калостб свош увидш, да е стидно преваренЂ. — Учителћ некји предложи на школскомђ испиту ученику своме, кои е сбшђ гостилничара едногЂ бшо, слћдушће пмтанћ: „Кажи тм мени, шта имамо данасЂ? Дете се ужасне и одговори: „Н незнамЂ , нисамЂ јошђ данасЂ бмо у куини кодђ маме, а шче смо имали кисела купуса са свинћтиномЂ."

3 А Ч И Н Ц U. Велика господа имаш дугачке руке. Газда види с' еднимЂ окомђ више него слуга са четмри. Свако дрво има црва а свако жиго куколЂ. Свакји е себи наиближи. Кои животђ неволи, таи се смрти неплаши. Кои дуго јкиви постизава све. Одб саме лшбави неможе се живити. Гди су троица, мора одђ hi.h еданЂ будала бмти. Кола мораш онако ићи, како ш конђи вуку. КадЂ газда небди, бди доповђ. МударЂ човекЂ носи свош срећу са собомЋ. Кодђ сваке мудрости мора и лудости бмти.

ДОМАћЕ НОВОСТИ. — ГОчашнвш дан -б , као дан-в рођенн Н^гове СвЉтлости нашегт« Кннза прославлћн-в е са особитомв свечаностћу. У цркви, гд-t е Н-ћгово Вмсокопреосвншенство служило присуствовали cj чиновници у уннФормама , са млогоброинБШ-в грађанствомт.. Топови ст> Калимегдана и Врачара пратили су црквене возгласе. У вече 6 б1ло е снино осветлЉнЈе целе вароши. Нћгова Св^тлостб са cboioui Светломљ породицоиБ, провео е оваи данљ у монастиру Раковици, немог}ћи участвовати у овомђ обштемљ веселго сбогЂ трагоће жалостн за блаженоупокоеномЂ госпођомт, Клеопатромт.. СТРАИЕ НОВОСТИ. — 13, о. м. npncnto е царт, Александерт. са великим -б книзевнма сасвимБ нзненада у Одесу. Нћговљ долазакЂ у оне

краеве има ту намћру да НиколаевБ и тамо подижућу се руску Флоту од-б непр !нтели осигура. —■ Изб Париза пишу да сада западне силе незадоволнваго се само са оне четнрн познате точке, него 10ште траже да Pycin плати све ратне трошкове ; кое е , као што говоре, сада еднна препона што се неможе мирљ заклгочнтн. — Сагозницн пре нег' што бм о миру преговоре почели водити, ради су савБ Крим в заузети, и н-fcra у залоги дотле задржати докб Руслн непрнстане на yc .ioBia кон 6 б 1 се одб нћ тражила ; садашн-b пакБ све преговоре o миру кои 6ti се повели сматраго сагозннци за руско одлаганћ времена до бо.it прилике. Они су увћрени да една воена н велика сила као што е РусЈн, тек 'б ће онда нримитн услов1л мира, кадБ с е у краинвон нужди внди , а одб тога Pycia е Јоштђ далево, и сагозници виде да имб остае шштб велик1и посао несвршен -б. — Велишн книз1> Константнн -б отишао е 15. Септ. у СевастополБ, и говори се да ће заедно сб кннзомб Горчаковомб цару Александру повратити се ; да цара о свему точно извћсти, и да се о будућемт. ратованго договоре. Други опетљ пншу да ће царт. самљ собомт. ићн у СевастополБ. — Изт. Одесе одб 17. Септ. измеђ' осталогБ нвлнго : да су Русн скроили планБ да оставе н сћверну страну Севастопо.ш, и да се утврде између Вакчисераа н EenaTopie , и да ту бране сагозннцима далћ у КримБ продрети. Изђ Цариграда пишу одђ ll. о. м . да Омерг • вече nie освет.ио свого кућу кад 'Б е посланнкБ Франг "fbP годарен!е у црквн држао збоп. паденЈн Севастополн, а за Редклифа кажу, да за цело ше 6sio при благодаренЈго и да е текБ после многи преговора кућу свого освет.по. Изб Нариза пишу одб 24. о. м. да су аустрнска предложена одбачена. Излогђ радииости по захтеванго принца Наполеона затвориће се з. Новембра. Посланнкт. npvcKifi у Цариграду ГвилденбрухБ, кон е два месеца одт. дужностн разрћшент. 6wo , приспћо е 26. } ВечБ при повратку свомб у Царнградт..

flBHA БЛАГОДАРНОТБ. ЖителЂи среза Посавск01 -ђ усрдствовали су на представлен1е нђшвб ! надлежнм власт^и повисити плату учителвима, и сада, као и пре три године , селскимЂ на 100. а варошкимЂ, као ПалешкомЂ и УбскомЂ на 120 талира, осимђ додатка обштинскогЂ. УживателЂи ове штедроте изавлшш овде свого топлу благодарноств како власти тако и врломЂ народу Среза ПосавскогЂ.

Разрћшен1е загонетки : у 78 време и мапа (землЂовидЂ) у Ј\§ 79. ДечакЂ (момче) и ДечакЂ (пубЂ у картама.)

Течаи новаца: среб. 112 l / 2 ; Дук.бФор. 20 кр. банкн.

у кнђигопечатнђи кннжества србскогђ