Šumadinka

372

н+.га петв минута пре нег што он% мене y6ie обееити дали. r— Дла cj прекрасне ваше бое. рекне вдна стара намазана госпа славномљ живописцу едномљ." — Истина есу, одговори оваи, н и вм купуемо ш у едноиљ истоић дућану," •— бданЂ енглеекји лћкарљ на лађи оби^но е скоро проти†сваке болести давао морску воду. 6данпутт> се несрећнимЂ случаемЋ догоди, те онт. истми падне сђ ла ђе у море. На то рекне еданв служителв другоме ; „па де наш^ лћкарљ у свок> лћкарш."

з .4 ч и а ц н. Зуби често уеду бзбшђ , алк опетЂ су свагда у добромЂ пр!нтелБСтву. Стара свађа лако се понови. Ко се радо свађа, таи често греши. Златне подковице нечине да е конб бргши. Гдћ е плотђ наинижи, онде свакш лрелази. Што преко илота падне. то е компшско. Рђави су знаци кадЂ кокошђ пева, и кадЂ мупшу песму пева Време све одкрива и покрива. Време нечека ни на кога Време дае наиболћ сов1.тз.

жена

СТРАНЕ НОВОСТИ. — Изт. Крима нема вишта новоп, Како руска тако и сагозничка маневриранн саовнмЂ су безусп^ћшна. Руси су хте.1и са левнмЂ Kpn .iomt. обколити вдно положенЉ Француза, но нје имћ Moi.io за рјкомђ изпасти. Сагозницм бшли cj се опет!« кренуии изђ EenaTopie , да да.гћ у унутрашнвостБ Крима иду. али бр^о ау увидили, да збодт. рђав&1 путова , Hie имт. могуће иоиску с-в раномЋ и потребама снабд^вати, а и ув^ћренн су да су изложенн опасности з 6 огђ млоге руске кавал^ћрје , и зато су се опетљ у утврђенн Евпатор1е повратилн. Проматра нн кон обе воиске ct четама предузнмаго немаго никакве важности. И зђ Aeie такође нншта се друго аечуе, него да е по велителБ руске воиске добБ10 запов^ћстБ да се повуче у Кутаго, н ако непрЈателви и ту ударе на н-ћга, онда да се повуче изпредт. Омер-паше предт. СуианнмЂ, и да ту очекуе помоћБ џд1> ТиФлнса.. То брзо. напредован& Омер-паше Кутаи прннудиће руску вонеку да остави К^рсљ. вдна, турска депутац!н отншла е Шамнду, да га склонн да предузеће Омер-пашино подпомочаже.

—■ BtcTt одђ зо, Окт. из-б Царнграда ннлн : да е енr.iecKifi генералт, В нв^нн-б у Азш одђ руске воиске подв командом -б генерала Врангела прнтеснћн?.. Он% е из-б Цариграда зактевао брзу помоћБ н то у кавал^рш. О станго Карса сви су гласови нензвпстни. Неки нвллго да е градљ шштђ већма обколЉнљ, други опетљ веле, да се Руси спремаго да га оставе. — Башнбозукт. турскш долазн у бдрене. ■— КралБ сардинскш отншао е да посћти свое сагозннке, онђ е сада на путу у Паризљ , а по томђ нћи ће у Енглеску. Свуда се чине припреме да га санно дочекаго. Изљ Петерсбурга пишу, да е царљ ономћ приликомЋ путугоћи на црно море, увсдјо преку нужду гвозденБ1 путова. н да е у нам4рн да позове страна друштва, и да се гвозден путови на све стране предузму граднти. — Ратно етан^ Петерсбурга престало е, млоги и одатле слуте да ће мира скоро 6 б!тн . — Менчиковт, одпуштенљ е изђ свакога дМствована, и поставл-ћнЂ е у пенз!и>. — 5 азовскомт. мору уништили су Енглези млогу руску, рану кон е бвхла спремлћна за Кавказт. и за Кримљ. — Царљ Александерт. приспћо 8 у Петерсбургв , а великш кназ'1. Константин!, остао е у Одеси, одакле ће управлнти послове у Николаеву. К одђ села Варвировке подигнута е велика една hynpia на кого е потрошено гоо.ооо ср. рубалн. — Због -б оногћ крвавог -б догађан нзмеђу турскн н Француски воиника, дршант. е судт.. и млого е турскн воиника осуђено и стрелнно. -—- Из'в Лондона лвллн) : да е 5. т. м. граФ-Б Замои одт. енглескогљ правнтелства добјо дозволен^ћ и пуномоћ!е да може воиску одђ самБ! По.шка устронги. Ти полбски воиницб ! звг.ће се истина „козацБ1 султановБг' али стаиће подт. енглескимЋ управлннћмт. и прнма ће енглеску плату. Енглеска (као што нзћ Лондона пишу) очекуе, да ће сви П олицб1 кои у Русш служе, подт, барнкт. те нове полнске лепе прибЉћи. — Страни лег1онн тако се умложаваго да подт. разнвшЂ именнма , има сада преко bo хилнда странаца, кон подт. оруж-ћмт. стое, да пОмажу западнимт. силама у разр^ћшенго овогљ запет.шногт. источногт. чвора. — Руску лађу „Сипку" кого су сагозпицБ1 5. Септ. las^. године одћ Руса одузели, Kynio е Р отшилдђ за 188.600 франака. — Одт. 6. Новем. пншу нзтб Париза да се тамо ведика ватра у магацинима за воене потребе ^огодила. Здан!е сво е изгорело. ТТТтета на 2 мн.иона нзносн, Прн гашенго само еу четворнца ранћнн.

О Г Л А С 1». У кућн М анонла А нтоншвика болтаџЈе у пиварскомђ сокаку има една магаза за издаванЉ подђ кирш. Ко жели узети нека се ави у тои кући.

Течаи новаца; среб. 115; дук. 5 Фор. 20 кр. банки.

У кнбигопечатнби khhjkectba срвскогђ.