Šumadinka

384

&РАКЂ U ПЕТАКЂ. ЕракЂ. Збилн, што нису прошле Србске Новине изашле у свое време као обично. ПетакЂ. ЗарЂ незнашт. бшо е У чредникЂ болестанљ. Еракг. Жао ми е, и треба сви да га и.алимо. А шта mv 6 obl.lo ? Петакг. Уела га пчела. Еракг. Каио можешљ тако да говоришг. ? Ко е до одђ пчеле до сад>. боловао ? Петакг. Али то нГе пчела , као што су наше пчеле, то е некаква ећверна пчела. Еракг. А што е дирао у пчелу ? Петакг. Хтео е да узме мало меда, да заслади свое новине.

М А Л М Н А. — Кадг> 6bi човекг. свакји данљ понешто читао тако. да непропусти ниеданЂ данЂ ма коква друга посла и бриге имао, да што нечита, имао бш се на свршетку године дивити, колико е научк>. — Науке избавлнн) човека одђ дугогЂ времена, тераго беду, угушаваго тугу и болш , одушевлнго и развеселаваго самоћу. (СегирЂ) — HpiflTHO е човеку кадЂ се чиме увеселнва ; а ј'оштђ е npiflTHie , кадЂ с е чему добромЂ и полезномЂ учн. Читан]-., коимђ се човекЂ и увеселнва ii учи , приличи ономђ плоду, кои е и лепЂ и питателанЋ. (МармонтелЂ) — Добре кнБиге есу баштина наиболг.и умова , садржаи нБЈовм знанн и плодђ нгЛовогђ дугогЂ труда. Наука цћлогЂ живота у НБима се може за кратко време поцрпити. Добре кнћиге дакле есу велико благо и велика помоћв. (ВовнаргЂ) — Између свпо порока, наигадн1и е и наиопасши, гордоств. — Учтивостђ краси заслугу и дае iofi већу лепоту. (Лабр1ерЂ) — Ко се хвали своимђ благородствомЂ, своимђ иманћмЂ, својомђ срећомЂ , своимђ душевнимЂ даровима. таи тиме доказуе, да e тога недостоннЂ. —

ДОМАћЕ НОВОСТИ. — Новоозидана лепа црква у Смедереву као што смо изв^ћштеии омће на ев. первозваног-i. Андрен> освлштена; чега ради, HtroBO Внеокопр. г. Л1 итропоиитт. одпу говао e гоче у Смедерево. — Нкову Живан. Пегровнћу Канцелпсти Попеч. Фннан. eie г'1. т. м. несреКннмт. елучгемт, у лову, одапела ee пушка н тако ra у гушу ударниа да е на месту мртав'1. остао. О нћ e сутра данh ст. обштимћ участјемв н оан;ал+>нћмч. capantirt.

СТРАНЕ НОВОСТИ. — Неке Енгпезске новине hb.ihio да Ке битн скоро мирч, зак .чоченЋ, друге опетг пишу, да Ке се текљ на гролеће p-fcшнтелант, н жесток-в ратт. отворнти. 8дан1. допнсателв накћ нзт. Парнза ве.ш: да одђ почетка рага, ннгда Hie болћгг hs гледа за мнр-Б бмло, него сада. — Алн те све гласове о мвру и о рату морамо сматрати за в-ћстн, кое шпекуланти по потреби свон ннтереса распростиру. — Изт> Иарнза лвлнго: да he на пролеКе сагозннци гоштђ веКу Флоту у источно море послати; н по томђ да ће гоо.ооо воиннка превестн и у Фннландскои нзвести н почети д-ћнствовати противу Pycie са сува; онда надаго се, да ће и Шведска и Данска свое воиске противу Pycie кренути. — У Вечу на Берзи разнео се гласг да су Руси освоили КарсЂ. — Забранћно e одб стране цк. Аусгр. властн да с е нензвозн шалитра, сумпорт., и олово у Pyciro нн у Турспу (осимт. иодунавски кнажества.) А тако исто забранЉно e и оруж-ћ н друге муииц'1б у помекуте дрч;аве износнтн. — Из1» Петробурга телеграФнрано е: да ће се тамо држатн еданч. великЈв Boenbifi сав-ћтљ, на кого цћлћ позванн су готово са ceiro страна знатнјн адмиралн и генералн. — В+,сти из'1, Крима врло су кратке н невашне: Сагозницн заузелн су свое знмне квартнре, Конлничке регементе смештене еу у Кам^ћшу и Балаклави,а многн су одт. нбн h у Царнградв понраКени. У сагознои воисцн нма нного регрута, и обучаваго се сада у долинн Чернои. Воиека н.тб Француске јоштт. непрестано долази у Крим -б. вдна лађа кон е носила нзт» Н,ариграда сагозннцима нуждне потребе подавнла се н пропала е у мору. — У Варшави lt. т. м. đbi.ia е велнка парада и торжесгво, н тимт, су прославнлн 25. годнну, од-б р.ако e По.жска свладана и буна уништеиа. То е торжество држано по запов-ћстн нз-б Пегерсбурга коа е еданч, дант. пре дошла. О кннзу Паск!евиКу лвлаго да има Ј ошт-б надежде за оздравленЉ. Н. В. царт. aycTpiBcKift кадЂ е чуо да е кннзт. Паск!евић1» болестант. поелао му е одма изт, Беча искусног -б .гћкара Ополцера. Сва варошБ Варшава участвуе н брнне се о болести кннза Па скјевића , све цркве пуне су побожнБт, кои се моле за нћгово оздравленЉ.

О Г Л А С Ђ. Кодђ мене налази се за продаго еданЂ врло лакЂ, скоро правлћнЂ ИНТОВЂ. Ради цене и погодбе нека изволе купци пр1нтвити ми се устмено или сђ плаћенимЂ писмама. ГЛИША БОЖИћЂ Ковачт, у Београду. ШЖ" Л истђ одђ i5. т. м, 6bio е изашао, аии t? узапћенЋ одг. стране Цензуре, л з 6 огђ тога неће се читателБИма ни разпослати.

КНЂИГОПЕЧАТНћИ кннжкствд СРБСКОГЂ.