Šumadinka

ш

бднои госиои ивтј сусКдства мачку. кого е госпол врло волила. Иста госпа с»1исли слћдугоћу освету. Купи туце мишоловки j сћ коима кое у cboioh кући кое кодћ познатм триста до четири стотине мишева повата , све у едну велику кут1го стрпа и подт> печатомљ жени истогђ ОФицира као неку матерјго за алвине на поклонг. пошлћ. Госпа овогђ едно изђ лгобопмтства незнагоћи . кои iofi таи П0ИЛ01П. шалФ,, а друго сђ мукомЋ дочекавши , да Фарбу и MaTepiro види. сђ наивећомЂ радости и нагло отвори Kvriio, но врисакг. нћнЂ затимљ може свакЈи себи нредставити. Официр-b полети изђ друге собе и има шта и видити , жена лежи поредЂ празне кутЈе на патосу а чете мшпева измичу крозЂ све рупе и траже за себе обиталишта. Онђ примћтн у кутш ionri-. неко писмо на нћгову жену и прочита ове речи : „Госпоа , вашЂ супругЂ .niiiiio ме е мое мачке. — п вамЂ шилћмЂ овомђ приликол !ђ и мое мишеве." Д 0 Б Р А Ж Е Н А. Добра жена пека буде као неке три ствари; али опетћ и да небуде као те три ствари. Прво, нека буде као nvжђј да лепо красно свого кућу неоставлн : али и нека небуде башЂ г.ао пужЂ, па да све, што има, на себе натрпа и носи. Дру г О; нека буде као одекЂ (ехо), да никадЂ неговори, докђ се непмта: али и нека небуде башЂ као одекЂ, па да задржи евакадЂ поелћднго рћчв. Треће, нека буде као добарЂ црквенмн сатЂ, т. е. точна и уредна да ое варопп, на нго угледа; али нека и небуде башЂ као добарЂ црквенми сатЂ , нека невиче тако да е ц].ла варош& чуе.

Д 0 М А ћ Е Н 0 В 0 С Т ,?i НачалникЂ Военогљ Одћлен!а при Попечителству Внутренм Дг.ла. г. Миливое ПетровићЂ, поставлТ .НЂ е за ПочестногЂ Ађутанта Кннжескогг. с.ђ производствомЂ у Чинђ Подполковника и опредћленЂ е да за време дужностб Управителл вароши Београда извршуе. •— Одђ стране вмшегЂ и нижегЂ духовногЂ и мирскогђ свештенства на споменикЂ безсмртногЂ и митроносногђ пћсника Мушицко', ђ скуплћно е и учредничеству овога листа предато: у злату 48 дуката цес. у цванцигерима 25 «»op. 30. кр. ср. и v банкама 11 <&op. ср. кого суму у истћзмЂ различнммЂ новцнма, предало е данасЂ у чредничество Шумадинке г. Дан. Медаковићу учреднику „СрбскогЂ Дневника 1 ' кои се овм дана овде 6aeio, и кои ће исте новце са другимЂ скуплћнимЂ прилозима на свое место досгавити.

СТРАНЕ Н0В0СТИ. — Предложенл о миру кон е гроФЂ Естерхазм у ПетерсбургЂ однео, нису таква да се ио нвима лшрЂ неможе учинити, али оће ли се учинити то е друго naiTaнћ. У Енглескои и v Францускои склонћни су врло предложеннма AycTpie, али се бое да v Русји ненађу сметнћ и препоне за мирЂ. Сви сумннмо да ће Pycin примити предложенн, и една депеша изђ Петерсбурга као извћст-

но говорн о томе да ће се та зактевани одбити. Онда ionrb Hie се тамо знало о падешго Карса, сада може бмти да ће поднети Русш да сђ честћу може мирЂ примити. На свакш начиЂ цела Европа са наивећомЂ нестрплЂивостћу очекуе шта ће Pycia гроФу Естерхаз1 - го одговорити. — Одђ зароблћногЂ у Карсу гарнизона добили cv одпустЂ тамо бмвшн баши-бозуци 25. лица . кое е Вил^ нмх-паша означт, и то ОФицира, но безЂ икаквогЂ другогђ оружа осимђ припасанм сабалн. — „ТрЈестанске новине" нвлнго : „Изђ Цариграда чуе се да ће РешидЂ-паша опетЂ за првоп> министра изабранЂ бмти. — У Пери, цариградскомЂ едномЂ предградјго, скоро ће се европска полицјн организирати. У Цариграду граде Французи и Енглези непрестано нова зданја: касарне, магацине, штале и т. д. ми.пони се па та зиданн употреблн)го. — Пре неколико дана извученЂ е еданЂ енглескш матрозЂ изђ канала у Цариграду мртавЂ, и са†изпребЈанЂ , еданЂ е опетЂ са†изпребЈинЂ нађенћ у едномЂ сокаку, но јошђ живђ , — трећш пакедотрчи у енглеско посланичество , до кошулћ оплнчканЂ. Причинителви OBbi случаева iomi пронађени нису, ал' се све мисли да су Грци. Енглески морски офицнра зато садћ casio оружанн на суво изилазе. — Изђ Смирне, авлн се истимђ новинама. да-Шваицери изђ HtioBe ^erie непрестано беже , и да уобште у свБхма странимЂ лепима нека потмулостћ и зла вола влада. —- „Бечке новине" доносе слћдугоћш поздравЂ,кои е pycKifi генералЂ МуравЈе†16. пр. м. воисци ceoio мздао : ,,Н вамЂ честитаиЂ мои ратни другови и у име Ц еч Р 01 л вамЂ благодаримЂ. Ватиомг. крвлш и вашимЂ трудомђ положени су градови мале АзЈе предЂ ноге вашегћ цара- Руска застава eie се на бедемима Карса, иунвоК се показуе трЈумФЂ распетога за насЂ на крсту Спаситела. Као прахЂ изчело е сви 30.000 Анадола. Нђинђ главнми заповћдникЂ са осамЂ паша н са млогимђ официрима турскимЂ, и са енглескимЂ генераломЂ , кои е обраномЂ градскомЂ управлно, пао е нама у робство. Хнлндама зароблћни Турака путуго у наше отечество , да тамо паша храбра дћла пропов ћдаго. 1оштђ нисмо сва сокровишта у оружго и осталммЂ военимЂ стварима, кон се у граду налазе, поброали: ал' осимђ они застава и оногђ оружа, кое сте вм задобили , обогаћена е наша оружница са 130 топова непрЈателЂСКи. Млоге ће свете цркве Pycie , ваше задобивене заставе украшавати за светми споменЂ , ваши гоначки дћла. 1ошђ сдномђ честитамЂ свмма вама , — одђ првогљ до последнћгЂ вама, храбри ратницн. 1ошђ вамљ едномЂ благодаримЂ, драги другови мои. За срећу кого сте вашемЂ цару причинили, а ћу вамЂ дужанЂ остаги. Ове сте године дћла она, кон сте прогили година починили, крунисали. И тако благодарите и вн самномЂ заедно господу Богу, кои намЂ е данасЂ, за оне муке и жертве кое сио скоро претрпили , оваН трЈумФЂ поклонјо. Вћра на свето провидћ1не, задржава у вама военБш духљ и удвоава силе ваше. Сђ иадеждомЂ дакле на помоћг. и заштиту свевишнћга, корачаКмо далћ новимђ труднимЂ дћлима:"

>' кнбигопечатнби кннжества србскогђ.