Šumadinka

416

шмрканго бурмута преда, за ту чинкну услугу носу своме, потрнбуе преко године тридесетЂ и шестЂ дана и по. Онђ предпоставлн , да свак1и шмркало свакогЂ десетогЂ минута шмрче. На то потребуе еданЂ и по минутљ, т. е. докб бурмутицу узме , прокуцка е, поширче, затвори и отвори бурмутицу, и докђ мараму узме, утре носђ и остави е. Кзузимагоћи осамЂ сатш спаванл , долазе дакле преко дана, за остале две трећине , два сата и двадесетЂ и четири минута на шмрканћ.

© Г Л .4 С II. Како са званичнимЂ предметима , кои ће се одсада у зваиичномЂ листу печатати, одпадаго одђ „Србски Новина" наипоглавитји приходи и помоћи правителства , и како сада исте новине саме себн оставлћне неће моћи далћ ни излазити , или ако бм и излазиле цена бм имђ 7 талира морала бмти; то, да се небм читагоћи публикумЂ са свимђ лшшо политичнбј новина, учредничество Шумадинке рћшило се свои листђ повеличати и поредЂ досадатнБи забавни предмета саобштавати читателвима и све оне новости и политичне чланке, као што имђ е до сада у „СрбскимЂ Новинама" доношено. Исто тако точно и брзо, саобштаваће се читателвима укратко све званичне вћсти, као: уредбе, поставленн чиновника, продае и стецишта кодђ судова , ное ће се све наиточше изђ „званичногЂ листа" вадити. При томђ свагда ставлаћемо течаи новаца, и станћ бечке п1лце, а тако исто и све друго што бгл трговцима и уобште свакомЂ одђ ползе могло бмти. Забавне лрилоге бираћемо свагда такве, кои ће читателћ: забавити, ползовати, научити и развеселити: и кадЂ нема никаквн важнм политичнб1 новости, онда ћемо већу частљ листа са таквимЂ предметима подпунити. Шумадинка излазиће двапутЂ преко Седмице, на великомЂ габаку, као што су „Србске Новине", само з 6 огђ лакшегЂ читанл и повезиванл у кнвигу бмће табакЂ прев !енЂ. Са увеличанћмЂ овога листа, увеличава се сугубо и нћго†трошакЂ, но мм, (нетражећи ништа друго, осимђ да се оваи листђ утврди и да намЂ светЂ некаже да Србилнски читагоћи публикумЂ ние кадарЂ одржати едне Новине,) — у надежди да ће и предброиници „Србски Новина" и „Ш.умадинке" овомђ обштемЂ листу притећи и на ново се уписати, з 6 огђ удвоеногЂ посла и трошка, нећемо удвоити цену, него опредћлгогоћи е само толику, да се може папирЂ и ТипограФ^д платити, сводимо цену на 5 цв. за 3. мћс. а 10 за пола године. Свакш онаи, кои зна да су „Србске Новине" бвЈле штедро подпомагане одђ Вмсок. Правителства и одђ прихода одђ судеиски огласа, неће сравнавати ову цену. прама цени „Србски Новина". Излажући се дупломђ троигку и труДУ, не можемо се никако изложи ги и вересји , зато умолавамо све оне изђ окружнм мћста, кои желе оваи листђ имати, да намЂ u редплату што пре по делижанцу пошалго. Ко се годђ до свршетка месеца Ннуара наступагоће године, сђ новцима приави , л1оћи ће све броеве добити.

Свакш скупителБ коме гг. нредброиници поклоне поверенћ, нека задржи десетвш цванц. себи за трудЂ. ДанашнБИ листђ шилћмо последнБи путЂ онмма кои нису новце за наступагоћу годину послали. Они пакЂ кои су новце за „Србске Новине" већЂ послали, могу само писати намЂ да можемо исте новце за рачунЂ овогђ листа примити. Кои имаго што давати за ову свршушћу се годину, молимо да намЂ неизоставно сђ првммЂ делижанцомЂ пошалго. УЧРКДНИЧЕСТВО ШУМАДИНКЕ. ПОЗИВЂ НА ПРБДПЛАТУ. ШЖШМШШЉ ШЖ ffo 1856. Л т . Г О Д И Н А. С ђ концемЂ т. м. свршуе се последна овогодишнн четвртЂ. а одђ 1. Лнуара 1856. настае ново течеше Световида. Политична частБ овбј новина излази два путЂ у седмици, а белетрис тична : ветозорг правилно свакји десетми данЂ. ветозорк ће одђ нове године саобштити : Писма о Hc.ropiu Срба и Бугара. Са рускогЂ одђ ХилФердинга и „ Црногорскт законикг " првБШ путЂ претрешент. одђ еднога одђ наислави!и србски правдослова. Цена е новина наши за Cpffiro и Бугарску за % г. 2. Фор. 30. кр. у цванцигерима , за х / г г. 5. Фор. ср. а за годину 10 Фор. ср. или v дукат. по 14 l /t цеанц. За Босну Ллбамк>, Благику н Херцегоеину, V' 4 r. 2. ф. 56. нр. а 1 / г г. 5. ф . 52. кр. у цванц.. Предплатити се може сђ почеткомЂ свакогЂ мћсеца на свакои србскои пошти , или кодђ дотичнб 1 скупителн пренумеранта, наиболћ непосредствено кодђ Учредничества у Бечу : Leopoldstadt, Mohrengasse JV§ 756. I. @to<f Јђбс JVS 5. У Београду пршма предплату r. ђорђе /Iимurpieeuhi, разносителБ Световида. Новине се одправлнго и разносе точно. о чему су се стари П Р е нумеранти у СрбЈи одђ 1. Августа т. г. доволбно увћрили, СветовидЂ црпи новости изб 10 новина , ков издржава, међу НБима изђ „ Рускога Инвалида", кои е за цћлу годину нарученЂ. Кои се предплате, добБЈам на нову годину на дарЂ Налендарску Таблицу за год. 1856. са литографисанимЂ символомђ године. Позивамо дакле све лгобителћ новина , да се изволе часЂ пре прјавити, а дотле ћемо печатати 800 екземпл. новина. У Бечу 18. Декем. 1855. Нчредничество СВЕТОВИДА.

У КНБИ ГОПЕЧДТНБИ КННЖКСТВ.4 СРБСКОГЂ.