Šumadinka

40

предложена —- одрицанћ вел н«т>, кое ом на FjcifO наите- Цар-в Александерљ објо е тронутљ споменомљ отца свога' жу одговорноств натоварило. Mw, велимо. ослониги се и споменомт. свое младости, кадт> е чешће и безбриЈкно при премераваннз и оценнванго разнм могући послћдица у ми рна времена са истимђ Себахомт> друговао, и само на нвину мудростљ. Mu мислимо , да смо овомтз прили- о наукама разговарао се. Д окђ е царт> rOBopio о времеijoml толмачи жела и правш потреба и интереса Н у сретне младос.ти свое и о свомг. отцу , летиле су му

и правм потреоа и Европе. Мм заклгочавамо сђ надеждомг> на вмсока чувствованл цара Александра коега ће рћчв рћшавати садЂ судбу толики хилнда живота лгодски Нћгово ће царско величество — тако се мм поуздано надамо — на оно само рћшити, што ће одговарати интересима народа и гласу човечности. Пр имите и т. д. ГроФЂ Буолт,.

— ГласЂ о миру примлћнЂ е у целои Францускои са особитомх. радостћу; Енглези пакт>, кои немогу да забораве да Руси своимђ напредованћмт. у Азш доводе у опасностћ Htioey трговину, нимало се нерадуго тои депеши мира, кого су сви готово народи са ,,ура !" поздравили, Лордљ Палмерстонг. кадт. е чуо за мирт, кажу да е рекао : „Па нека Француска саизволи да се мирт, заклгочи, мм (Енглези) сами ћемо далћ ратљ продужити, а при томђ опетЂ остаћемо овако исто у прилтелБСтву ст> Францускомт.!" Францус1пи царт> са свимт. е за мирт. заузетт,. Како су Москва и руско благородство примили таи гласт. о миру, !Ошт> готово ништа нечуемо. И зђ едногђ изв^ћстЈл бриселски новина можемо видити разположенћ цара Александра : Посланикљ саксонскЈиу Паризу г. Себахт., бмо е старми познаникт. и прилтелв покоиногт. цара Николе, и садашнћи царт. АлександерЂ ioujTT. изт> ране младости познавао га е и лгоб ^о. Зато е Себахт. одма, како е у ПетробургЂ дошао . гдћ е више година жив !о, бмо пуштент. предт. цара. Како га види царт. рекне му : „Шта се почини! одт> како смо се Mbi разста ди!" и загрли га пр^лтелљски и притисне на свое прси.

сузе на очи. На еданпутљ али изправи се са цћлимт. достоинствомт. едногт. цара, и показугоћи све знаке душевне одважности, повиче : „Мм имамо да се разговарамо о озбилвним-b стварима. Вм нисте дошси да насв умекшате ?" За тимт. rneopio е царт> о миру, изђ когт > говора могло се видити да е онт> склонћнт. миру. „Руско благородство" , продужи царв „неће никомђ да се поклони. Л признаемт. озбилБне догаћае у Криму. И се неварамт. о ономе што се може на источномт. мору догодити. Али, шта ће онда бмти ? . . Ма шта се дого. дило, веруите ми да е мени сада теже мирЂ заклгоиити него ратт> продужити. И у момђ благородству и целомЂ народу наићићу десетЂ пута на веће препоне за мирЂ него з раатЂ.„ HaHHOBiii 1£ошта. И зђ Иетробурга авлаго „Ле Нору" „ДневнимЂ указомђ ћенерала Мурав!ева одђ 22. Нов. присћдинћнЂ е рускомЂ царству пашалукЂ Карсгпи заедно са пограничнимђ предћлима пашалука олтанскогЂ кои су се Русш покорили, и то подђ именомЂ „провинцјл КарсЂ." Воиничка и граћанска управа те провинцје вручена е ћ ене ралу Меликову. — И зђ ТиФлиса ивллго , да су тамо 27. Нов. стигли енглески у Карсу зароблћни официри. 28. Нов. дошли су гамо и муширЂ ВасивЂ-паша са ђенералима Хавиз-Ахмед-иХусеин -пашомЂ и шеФОМЂ ђенерал-штаба , ФерикпашомЂ. Течаи новаца : Дукати, 5. Фор. 8. кр. за банке.

0 Г Л А С И. (2 — 3) У дућану (у кући г. Попечителн Марковића) кодђ подписане налази се у великомЂ избору : разнм коаФира , маншета и груднм букета и свега другогЂ женскогЂ накига за балове, по наиеФтишго цену. Исто тако подписана препоручуе се почитаемомЂ женскомЂ полу за Фризиранћ косе по nariHOBioft моди. ТЕРЕЗА ШТО./1ДЂ.

(2—3) Ко жели добра Карловач ка бермета на аковт> или на вмше акова купити, нека се изволи приавити у дућану Баића, преко пута одђ Читалишта кодђ „Арапина." (1—3) У кући Игннта A6aqie кодђ Ae.iiiicKe чесме има вишегодишнћ Старе Шлвивовице за продаго, на више одђ акова.

тж М олимђ гг. уписнике , кои су изволили послати новце као на предплату на бмв. „Србске Новине" ков су подђ учређиванћмЂ г. Милоша Поповића излазиле, да се изразе што cKopie шта ћу са реченимЂ новцима радити. Да ли ћу ш предати „Учредничеству Шумадинке" или Учредничеству „Србски Новина" кое су сада одпочеле излазити подђ учређиванћмЂ г. К. Вуића или и ма комђ другомђ. У исто време понизно молимђ све оне. кои су ме до сада нбиовогђ драгогЂ повћренн удостонвали, да неупућуго вмше НБИова писма на мене; ерЂ а нисамБ вмше ни при едномЂ ни при другомЂ учредничеству. У Београду 16. Лнуара 1856. Васа ПоловићЂ 6biB. одправ. Србски Новина.

Л и ц и т а ц i e. 1. Началничество Окр. Београдскогђ продаваће добра Милоша Здрав-

[ковића Бугарина изђ великогЂ села продан ће бмти 1. 3. 4. Фебр. ов. г. 2. Началничество Окр. Смедревскогћ продава ће добра Косте 1)орђевића изђ Смедерева, на коимђ две интабулафе постое 13. 14 и 15. Фе • бруара ов. г. 3. УправителБство вароша Београда продаваће воденицу и землго поч. Миће Раића 8. 9. 10. Марта о. г, У дућану кодђ подписаногЂ налази се на продаго наиФинш сапуна, мирисавБ! зеитина и помада изђ енглески Фабрика . а нарочито мирисавм водица паризкогЂ хижћнскогЂ друштва, кое нигда нису овамо на продаго доношене, и кое, ( сђ неколико каплБица у чаши воде умивагоћи се) подмлађуно кожу на рукама и образу. TAHACI6 СГОННОВИћЂ БерберинЂ, обитава на Теразјама у куКи г. А. Симића.

У КНБИГОПЕЧАТНБИ КННЖЕСТВА СРБСКОГЂ.