Šumadinka

У Б s о г р а д у 20. Н н у а р а 18 5 6.

ШУММИНКА

*

ЛИСТЂ 3 А

13ISSllSi$») ЂШЏМШ- Ж liisill, УчредннкЂ и издавателБ JIio6»>inpi И. НенадовиКљ.

ТЕЧ. V.

Оваи листт. нзлази на табаку Вторникомв и Петком -b. ЦЉна му е за три мћсеца 5, а за no.ia годиие 10. цванц. За огласе плаћа се одт» врсте 5, краиц. за трипутв.

Л° 6.

С Л 0 В 0,

кое в прилико .ПЂ славе Лицепске na C'n. Саву т, е. овоеоduuiHbiu ректорЂ г■ Раико Легиннинг eoeopio.

ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНМИ ВЛАДиКО ! И ЦћЛО ВИСОКОПОЧИТА6МО СОБРАНТ6! На данашнћм-b тора;еству падаго ми на паиетв оне рћчи Лушана Мушицногг.: ..Не само в!>ромг> тм но и д1.ломг> слависх! Ишту лгоди, царг> и Богђ' Никадљ _удесн1е . и нигди оходше He6si се могле ове рћчи митроносногг> поетв србскогг>, са онимг> истимг> жаромг> и одушевленћмг>. сг> коима ifi е онг> негда на србскји народЂ управјо, повторити, као на овомђ мћсту и на данашнБЈи данг> , кога оваи храмг. муза у олаву првогг> просветителн србскопв , у присутству овако саиногЂ круга високи rocriro, са смиренимг> духомг> и благодарнимг> срцемг> торжествуе. Никадг. ове паметодостоине речи , кое е превелика лгобовБ кг> слави и напредку србскогЂ рода, перу наиузвишенјегг> србскогг> поете диктирала. нису више одека кодг> србскогг> народа нашле; никадг> светми Савва, ОД' како се кодг> Срба слави , Hie бол>> у самомг> дКлу прославлћнг>, као у овои години. Ммслимг> да неће никомг> одг> Високопочитаемм го. ctiio непознато бмти, шта е скороизтекша година за просвету србскомг> народу донеиа. Но н се и опетг> немоГ У уздржати , да оно на данашнћмг> г-оржеству неспоменемг>, и колико ми невКштина моа допустила буде , преузнесемг>, што се на постиженћ оне цћли клони, Koiofi е првми Просветителв |cp6cniff. кога данасг> mw овде памнтћ торжествуемо, основђ полож1 - о. ^средг, данашнБи критичнш политичнм обстоателства, кадЂ се по цћлои Европи и Азш само ратни гласовн оре, кадЂ е свакш цћло свое вниманје на то упраf'°,. и л вЛ1>но очекуе. да чуе, оће ли мира бмти , или ће , 10ШЂ жешћ1*и и npocTpanin ратЂ продужити , Светлми a3fl и Правителство Србско. имагоћи увекЂ бла-

го србскогЂ народа у виду, и сматрагоћи на ползу наука, ного оне данасЂ свету приносе, увћрено , да умћтности, науке и художества данасЂ наивећу ролу у свћту играго и овимђ владаго, нису се нимало узтезали озбилвно побринути се о доволбнимт> средствама, коа овои цћли в °де. Да неспоминћмЂ овде ону знамениту суму одђ 6125. Фор. сребра, koio е Високосл. Правителство на природословне кабинете овогђ заведеша пре краткогЂ времена опредћлило : да неговоримЂ о толккимђ младићима кое е Правителство као обично и у овои години , на изученћ военм и други виши наука у разне дрмаве послало ; да прећутимо и ону знамениту суму, koio Правителство на подпомаганћ сиротнм добрм ученика сваке године дае; као напослћдку и ону високу идего, кон е Правителство Србско покренула, да млоге србске синове, на изученћ разнм заната у страну др^каву пошлћ. Обогаћенћ Лицеа са одћленјемЂ природословнм наука , воена академјн, обштеполезна економна школа у Топчидеру , спадаго у мало CTapiro кронику просвћтногЂ напредка у Cp6in. ДруriK е млого већш и млого знаменитш коракЂ, кои е Правителство србско на ползу народногЂ просвћштен1н учинило. Ова знаменита полза состои се у недавно изишавшои уредби , сђ кошмђ се прирезЂ за основне србске школе, одђ сваке порезке главе, Свештеника и Чиновника rio 2. цв. годишнћ опредћлава. Систематизиранћ и повишенћ плате учителвима основнм школа, као и у изгледЂ поставлћно заведенје педагогичне школе , у noioft ће се србскш синови за добре и способне учителћ и наставнике приправлати. Овамо принадлеаги далћ и друга намћра за осниванћ фонда , изђ когђ ће се већг изслуа«ени и изнемогли учителби , као и нбшва деца и удовице подпомагати и издржавати. — У истомђ духу управлћиЋ е одђ стране Правителства еданЂ позивћ на народг> србсши у смотренго Свештенства, духовнш наши пастира и наставника, и можемо се надати, да ће се свакш СрбинЂ нћму радо одазвати. — Поменута наредба смћрена е единствено на поболБшанћ основнб 1 србски школа, нбои се CBaniii СрбинЂ и правми родолгобацг. свесрдно радовати мора, нити ће се мислимђ икои наћи, коме ће немидо и тешко бмти, да тако малу жертву годишнћ , на олтарЂ обштегЂ npocneuiTenia за свого браћу и свого дћцу а;ертвуе.