Šumadinka

У Б и о r р а д у 31. Ннуара 1 85 6.

ШУМАДИНКА

ЛИСТТ) 3 А

шшњжжшшжфшћљз ажаиииг ii iu©l}©f5i;aj c У чредникЂ и издавателв Лгобомл рт, ib. Нонадови1,т,.

ТЕЧ. V.

Оваи листћ нзлази на табаку Вторникомг н ОеткомЂ. ll/hna му е за трн мћсеца 5, а за no.ia године io. цванц. За or.iaoe плаћа се одт» врсте 5, краиц. за трипутт>.

л° ».

Илжешд нзљ Нашмрл. (продужено) 17.

„Сиђите се доле. ако смћмЋ молити !" репне му сапутникЂ. Плавша се повинуе. Сапутиикћ му буде као обично врло услуа «анЂ. Ступи на землго, но Hie знао гд1. е, и чекао е, шта ће далћ ст, нбимђ б мти? НаедаипутЂ чуе гдТ> KO.ia пореДЂ нћга прођоше: али е опетЂ еднако rio-| дозр |\вао. ,Но каДЂ се прилично дуго нћго†сапутникЂ Hie дао живђ чути. отвори онђ самЂ разговорЂ: али на питанд никаквогЂ одговора недобје. Прођоше iouii една кола покраи нћга, a.us и ова одоше далћ. бдва се осмћ^io, да мараму текЂ мало сђ очпо скине; анцарЂ му на срећу нје прси пробоо. Одреши после сасвимЂ мараму, али опетЂ ништа nie вид !о; све му е испредЂ o^iro црно и тавно бмло. КукаванЂ Плавша побоно се одђ истине, да слћпЂ неостане; но на срећу осврне се и спази, да су прозори дугкБ сокакомЂ осветлћни. И кадЂ добро промотри нредћлЂ, види. да се у познатои глд.внои улици наммрскои налази, гдћ е онђ сћдјо, и то предЂ великомЂ и лћномЂ кућомЂ предсћдателн врђовногђ суда, шта више предЂ самимЂ врагима нћговогЂ дућана. Но дућанЂ е бмо затворенЂ, ерЂ е бмло већЂ по ноћи. Кола КалДеица сђ опаснимЂ друштвомЂ већЂ су бмла отишла.

лостје . оила му е подоона сну, ништа му Hie бмло асно а догађаи сђ херцогинЂОМЂ наиманћ. Онђ е драгао. да e ово бмло ирава обсена и ђаволство; мнимми КалденцЂ морао е бмти самЂ ђаво или вештацЂ, кои е зацћло сђ нбимђ ^apo^iro изиграо. Онт, е сђ лк>6опмтствомђ свое ствари изђ сандука вадт; горе на алвинама cnasio е три стара златна новца; претуривао е затимЂ алБине, ep-b е држао, да су ова три новца као претеча ископаногЂ блага. ное се садЂ у сандуку налази; али дал1> ништа иенађе. Све е v сандуку онако нашао, као што е онђ слоjuio ono вече, кадЂ е сђ Калдеицем1> на путЂ пошао.

После дугогЂ лутанн отвори санлЂивми чуварЂ дућана г, Плавше врата, и немало упрепасти се и оораду6, кад-b види свога господара; узме сандукЂ, кои е предЂ вратима на сокаку стоно. и у страЈкнвои соби исприповћда све новости, кое се за време одсутства нћговогЂ У Дућану и у вароши догодиле; но Плавша nie башЂ та «о ■лгобопмтанЂ бмо да све чуе. Сутра данЂ v штру — но »foai# се казати у подне, ерЂ Плавша ное збогЂ чудноватогЂ догађаа, кое одђ »ута уморенЂ спавао е као мрта†— бмло е сне по старомЂ: страЈкнн собица, изгледЂ на лздникђ одђ нсми»а, истми асталЂ, исте оне столице, истми орманЂ. Плав•ua протре мало очи, но бадава. све no старомЂ. Прош-

18.

Плавша е лко уздисао; ерЂ осимђ она три лагкна новца и онм 5000 ливра, кое му е КалдеицЂ пре него што е одпутозао у крчми дао, ништа се сђ тимђ чудноватимћ догађаемЂ Hie ползовао. Шта да ради? Морао се склонити, да опетЂ дућанЂ свои чува, и да муштершце чека, кое су се за време одсутства нћговогЂ већп бмле изгубиле. Што е одсадЂ манћ у дућану радхо, то е npn.iliJKHie у страЈкнБОи соби кроЗЂ прозорЂ гледао, не бмл' како лшбезну Жакелину смотрдо. Али нћ нигди нема. Онђ е на данЂ по двадесетЂ пута у башту и подђ ладникђ одлаз1о, не бмл' гз она случаино примћтила. Ho све бадава. Жакелина се нигди Hie могла видиги. И што е чесће подђ ладникЂ одлазш, то су му више Фантастичне мисли о херцогинБи МелФи изчезавале; Јкивлћ се опоминао дражестне Жакелине, блаЈкенства за време ученл, суза и заклетве полоЈкене на вћчиту лгобавБ. Онђ е дабоме заклетву norasio, што се у дворцу Шарму интереса свога ради бавт, па башт> тога ради и плаиоо се, да aifi ii Жакелина исто тако, као и онђ учинила. И кадЂ е овако o овомђ размишлнвао, увекЂ е себи представлно, да е све оно о херцогиш.и само санЂ бмо, премда су га нћжна нћгова чуства опоминала, да и у сну нетреба неверанЂ да буде. У вече по двадесетЂ иута ишао е тамо и амо по улици сенЂ -чоакра и погледао еднако на прозоре оне велике куће. у Koiofi сестре Бовичини Јкиве. Но све бадава, ||страЈкиванн нћгова буду суетна. Нћгову одђ дана