Šumadinka

219

ПРОТОКОЛИ КОНФЕРЕИЦШ, (продужено) Протоколг JVJ VII. адница одг 21. Фебруара 1856. Присутствовали су : пуномоћници Аустрје , Француске. Велике Британ1е, Pycie, Сардин1е и Турске. Друпи пуномоћникљ Typci !iK збогг. слабога здравла Hie дошао на сћдницу. ПротоколЂ прошле сћднице буде прочитантв и одобрен-b. КонгресЂ наново наставлл престресан1> о расправи и точномћ означенго бесарабски граница. БаронЂ БруновЋ разлаже, да су пуномоћници руски ст> истнмђ духомЂ слоге. кои се показуе у изразима сашчнички пуномоћника, испБ1тали проектв разправе границе. кои ииђ е у прошлои сћдници иредложенг.; да они — руски пуномоћници ■— признаш и увиђаш, колико речена гранична лин|'р. оиравдава повћренћ , кое они полагку у умћрено разположенћ конгреса; но да се они, оснивашћи се на своимђ наставлћннма , и на землћписне и адмннистративне препоне, кое су они — руски пуномоћници •— већт, напоменули, у интересу цћлисходногђ и удесногн граничена, налазе принуђенима, учинити свое примћтбе и зактевана у смотренш предложене лиш'е, да се сирћчБ гранзчна лин!а започне одг> утока рћке Сарацике у Прутг>, оданде да се врати на исту рћиу и равноимено село, затимг. да узме правацт. кђ Алпуку рћки, ион ће после сачиннвати границу до Траиновогђ бедема, кои е далћ до салсикскогЂ езера сачинл-

вати граничну линјш, па ће после свргпити овн на сћверн1емЂ краш езера алабшскогЂ. Ово предложенћ постане затимЂ предметЂ претр е сани, у комђ су сви пуномоћници участвовали, и у се наипосле сви сложили. да се граница повуче одђ нога мора едну милш источно одђ езера Бурна-Соле . Па да пресеца унакрстћ акћрманскји друмЂ (да пада отвћс. но на анћрмансшЗ друмЂ) , затимЂ да иде правцемЂ тог^ друма до ТранновогЂ бедема, после да се повлачи roauio одђ Болграда, затимЂ да се попинћ горе узђ Ллпук-рКцу до Сарацине, na наипосле да се заврши гранична лиша кодђ Катам<>ра на Пруту. Руски пуномоћници веле, да мораш очекивати одобрен ћ свога двора, почемЂ су се они , као што веле , у. далили одђ cBoiii наставлћна и пзлога. бднси KoMHcin, саставлћнои изђ инџинира и no.ibски премерача, биће наложено , да ову нову граничну линiш точно и нотанко опредћле. Г Р офђ Орло†оснивашћи се на предизложено, предлаже, да конгресЂ жителћ ове одђ Pycie уступлћне области, остави у пуномв уживанш HtioBh. досаданЂШ права и повластица, и да нмђдозволи изселити се изђ свогђ завмчан, у комђ случаго или да имђ се да пристоина накнада у новцу, или да имђ се дозволи. да се они по предмету овомђ споразуму и поравнаш са управомЂ поду навски кнаЈкества. ПочемЂ неки пуномоћници примћте, да ће ово предлоЈкенћ наићи на незгоДе и неприлике , то конгресЂ рћши, да се ово питанћ одло»;ити на далћ. (далћ елћдуе)

0

г

Београдско друштво певача провешће уговорено свое веселћ у Tonчидеру 6. Маа Сви редовни и почестни нћгови чланови нека дакле изволе у назначенни дзнђ у 4 сата изштра на опредкленомЂ месту наћи се. Стециште се отвара: При Суду Окр. БеоградскогЂ надЂ массомЂ поч. Ннка Савића изђ Венчана. 14. Ман.

ђашнћ ле;кећу, премест1о. Ово обнв-^ лшшћи молимђ гг. госте , да бм ме и У будуће свое посћте удостоили , а Н ћу се и одсадЂ као и досадЂ трудити, да iS онако дочекамЂ и угостимЂ, како ће они савршено задоволћни бмти, и ксо што су, ако се неварамћ, досада задоволћни бмли. У Београду 28 Априла 1858. /ованЂ /. Стопсил ^вићЂ У Вачваннна каФанн.

Иродиваће се иа Лнцитацјв: 1. У Београду. а) Кућа сђ плацемЂ поч. Io3e«t>a Толчи нскогђ , бвр, постоећа преко пута здашл ЛицеискогЂ, 10. 11. и 12 Ман. б) кућа сђ плацемЂ поч. Мчтра Баића, постоећа на малои nijinn, 10. 11. и 12. Маа. 2. У ffsufiUAia, Окр. У жичкогђ , сва локретна и непокретна добра поч. М илје 1оксимовића, 12. 13. и 14. Мад. 3. У Темнма. Онр. КраинскогЂ, е данЂ плацЂ 1ована Карађуле, 10. 11. и 12. Маа. Подписанми узимамЂ честБ г. г. гостима како изђ Београда тако и са страре нвити, да самБ изђ г . Николчетове иаФане на малои швци лежеће о ђурђевудну изселш се, и у каФану г. 1ована Бачванина таки до ripe-

ДућанЂ еданЂ на лицу главне niaце у Шабцу, тврдимЂ матерјнломЂ на сводђ озиданЂ, унутра тишлерскимЂЈ посломђ ca свимђ потребама по новои Форми израђенЂ , са едчомт, ардшмЂ и подрумчићемЂ, зануждне ствари кое у лето нетрпе топлину а зими зиму,дае се на едну нли три године подђ киpiio; поредЂ тога ако е дућанџ!и потребно могке имати едну шупу пространу, две или три собе на долнћмЂ бош са еднимЂ подрумомЂ и куиномЂ Овимђ се позива свакш кои волш има дућанЂ самЂ или како е rope наведено, подђ itnpiro узети, нека се изволи долеподписаноме ради погодбе евити. У Шабцу 26. Априла 1856. II а и s о И л и ћ ђ Член -б Суда Окр. Шабачког-в.

Подписанми, npece ^io се о ђурђеву-дне у кућу Пере Бурмутпића до г. I. Кумануде. Ввлашћи ово почитаемимЂ своимђ гг. гостима а и осталон почитованои публики ,моли, да га и у напредакЂ Hi>ioвомђ посћтомЂ почествуш. Онђ ће и одђ сада издавати костђ и моћи ће свакш по волви CBoioii или односити кући . или се у нћговои каФани костирати. Обећава се тако исто, да ће свакогЂ, како добримЂ и вкусиимЂ елима , тако и одабранимЂ разнимђ виномђ , кое ће CBaKift моћи иа мало а и на ако†добмти, брзомЂ послугомЂ, а и наиумеренЈомЂ ценомЂ по- g служити. зшлишћ РИСТИћ1», ка<1>еџ!л.

у кнђигопечдтнђикннжества србсиогђ.