Šumadinka

Прочита се и одобри протоколБ прошле сћднице. f Д н OM1b нарвдбонт, конгреса уредиће се саобра ШтаК r између комисш и дивана. 1 роФЋ рло†нви , да мј е одн правителвства до- , Коначно споразумленК са силомб сизеренскомг, иод.

шло одобренћ границе између царства рускогг и турскогтз у Европи одређене нонгресомт, у сћдници одљ 26. Фебруара. Конгрест. почне мспмтивати чланке о иодунавскимт> кнажествама. кои се имавд узети у уговор-ћ мира . а кое е саставила комисјн, и преко барона Буркнен , као изве-

крепиће се уговоромљ . заклшченимљ у Паризу између BbicoKii уговарашћи сила. а едним -b хатишериФОМЂ , Кои одговара услов'шма гога уговора, коначно ће се утврдити устроенћ кнлЈкества, кои ће унапредак-fa стаати по ^г> обштикћ емствомт. сила подписанм, Устроиће се р.ка народна воена сила. кои ће без-

стителн свога, саобштила конгресу у прошлои сћдници. бћдностг. у унутрашнБости одржавати. а на гравицама

Свак1и параграФт,

чувати е.

тога проекта изпитиванх> e одг> г- „ ■ r ! Изванредне одоранителне мГ.ре, кои се кннгкества v свко пуномоћника. Пошто е предлогт. у две точке nDe- ' ,. t - t r 1 договорз 7 ca bi»iсокомв Портомв нађу пооуђена латити. иначенг.. овако е конгресомт. утврђенг: .Унаппедакљ се ' -• i v ' rt да одбпо какво му драго страно нападанк, неподлеже неможе надг. подунавскимг. кнажествама упражндвати ни- ј никаквомг. ограниченго, на ма какво оно бнло. какво покровител±.ство , па ма какво оно бмло. Неће Кадт> унутрашнвји мирт. кннжества стои опасно или бмти никаквои. исклгочителног-b емствованн (гарангче) се царуши, то ће се емствугоће силе споразумети са вмсоком-b ПортомЂ о мћрама . кое буду нуждне да се одржи или поврати законитми поредаиг.. Наоружаногт. по-

нити осооитогђ права , мешати се у унутрашнћ HbioBe послове. Кнажества ће и далћ подт. сизеренствомљ вмсоке Порте. а емствомт. Европе, уживати повластице н средованн може бмги еамо по предходномт> споразумлеслободе. кое имаго.

Hio тш сила.

(продужиће се) Кад-b се буду претресали закони и установлћна, кое Т F Ј F Г Р А Ф Р К F /1 ff П F Ш V садЂ у кнажествилт постое. вмсока Порта сачуваће имт> I иЛШгДФШи ^ ш II Ei Ш ll>, независну и народну управу. подпуну слободу вћроис- У 1урину 1. lVIaa. бдна телеграфска депеша нвли, пов! данјд, законодаг.ства, трговине и пловидбе. ^ a се на ост рону Малти побунила та.ианска .leria противу Енглеза. Полицаинши инспектор -b е убЈенљ, и бунДа ом се међу НБима израдило подпуно споразум- ' товници затворили су се у едант. градићг.. где су ift Енленћ што се тиче тога прегресанн, особита ће комнсш, глези обколили. о кое саставу споразумеће се вмсоке угоаарагоће силе,; А друга хелеграФСка двпеша из ћ Марсе.ш такође одма са еднимљ комисаромљ ићи у Букурешт -b. ОДћ , VIaH веии . Та комисјн имаће испмтати еадашнћ станћ кннже- i „Бунтовницм на острову Малти заузели су Каран-

ства и предложитн основе за iibioeo будуће устроенћ. Н l.roiio Величество Султан -b одма ће у с-вакои одг> тш област10 за ту ц1.л(, сазвати дивант. . кои има бмти тако саставлћнљ. да може вредити као подпунг. нзразг> интереса cbih) редова жител^ства. Ти ће дивани имати изразити желћ народне о коначномљ устроенго кнлжества.

THHCnifi градићЋ. Гувернерг. одгз Малте послао е два полка пешака и нешто аргилКрЈе на вмсине; кое владаго тб1мђ градићемг>, да бм бунтовнике приморао, да се предаду. Почемљ немаго у граду доста ране, то е сва прилика^ да ће они малми одпорт> дати." Баронг> Сина 6. ов. м. умрео е у Бечу.

л

А

elSi Долуподписанми снабдћвши каФану мого постоећу кодт. Дуда на теразјнма ст> разнимг. шићемг. , добримг. костомг. и 1!вартиром'Б. а и сг. Ј добром-b шталомг> за конћ, препоручуемљ се свима како оадашн^имг. тако и са стране долазећимг. rr. трговцима за млогоброину посћту сг> обећанћмЂ, да ће гг. гости на наивеће nbioeo задоволг>ство дочеканн бмти. У Београду 6. Маа 1836. ^ 1осифт> Марковићгз.

Дућан -b едант. на лицу главне niaце у Шабцу. тврдимљ матер1лломг. на сводг. озиданљ. унутра тишлерскимг. посломг. са свимг> потребама uo новои Форми израђенг>, са едномг> ардшмљ н подрумчићемЂ. зануждне стварн кое у лето нетрпе топлину а зими зиму,дае се на едну или три ходине подг, киpiro: поредт. тога ако е дућашпи потребно може имати едну шупу пространу, две или три собе на долнКмг> бого са еднимЂ подрумомг> и куиномг. Овимг. се позива свакш кои волго има дућанг, самг> или како е iopu наведено, нодг> кир1го узети, нека се изволи долеподгшсаноме ради погодбе авити. У Шабцу 26. Априла 1856. II а и к о Н ,i и ћ b M.icn». Суда Окр. Шабачкогг..

Рана, кого е народЂ Окр. Нодринск. поклонт на Фондг> свештенички и учител^ски удовица и сирочадји , и то 10. 11. и 12, у Лозници, 14 15. и 16. у Нребицама, а 17. 18. и 19. Мад у Крупнго.

ši# 6 '

Подписанми узима чест^ обШ знанити почитаемои публики, да е изг> кафане Г. Рашине, на дунаву постоеће , изишао, и у свого каФану у вароши, до kvШ ће татарг.-1ованчине лежећу, >•• данасг. прешао , — молећи да Ш ra сви донкошнби гг. муште- ^ ® pie а и осталм путници посћ- si ® тама своимт. удостоити изволе; Ш Ш увћравагоћи ift, да ћеду са сви- §S Љ ма потребностима за путника, Е Ш пристоино угошћени бмти. Ш Т У Смедереву 23. Априла 1856. Ш ^Ранко А. 1овановићг> ^ (3—-6) каФеџЈн.

У кнћигопечатнви кнлжестаа србскогЂ,