Šumadinka

ШШ 360 S®

телна лица позатвараго; у. сл ћдству тога затворено е више одћ 40 лица, између fsoifi налази се еданг. адвокатљ и едант> лекарг> изђ BieHe, кои су у Лјонђ доведени, а затимљ у затворЋ PoaHCHifi одведени. Судеиско изслћдоnanie одма се надг. нг .ама предузело. l^CTPIH, У Бечу 1. Шнјн.—- Велигни Везарт. Али-nania и турскЈи дћловодник-Б Исан-беи имали су честв , позвани бмти на ручакЂ кодђ irlir. велич. цара. Осимђ нби присутствовали су на ручку и министерЂ иностранм дћла,гроФЂ Бу олђ , дворскш савЈзтникЂ Хамер-ПургсталЂ и друга вмсока лица. — Нћгово велич. кралв грчкЈи приспћће око половине Ш нјн мес. у БечЂ и одсћсће у палати великогЂ воиводе Албрехта, а после бавлћни одђ неколико дана одпутоваће далћ у КарлсбадЂ. — У палати кннза Шварценберга у Доррбаху давана е шче (4. lOnis) снина частв за честв рускогЂ министра иностранБ! дћла, кннза Горчакова, на којои су присутствовала млога лица одђ наивишегЂ благородства и одђ дипломатскогЂ тћла. ВЛАШК1 Ш 1ПОЛД4В1Н. KoMHcia за расправу бесарабске границе већЂ e започела свое дћиствованћ. Руски комисари противили су се изнаипре участвованго кннза Стурдзе (Муклис-паше) у тимђ конференцјама ; но садЂ су попустили и узели свого протестацЈго натрагЂ. бданЂ землћвидЂ , кои су руски комисари у првои сћдници предложили за основђ расправла!5н границе, наишао е на противлћнћ одђ стране осталм комисара. Комисари су обвезани, да о свима спорнимЂ точкама заишту спеијнлна (поединостна) наставлћна. чиме ће се течаи савћтованн врло лко развлачити, Г Р Ч К А, У Атини 2. Шшн. Нћг. велич. кралв грчкш одпутоваће изђ Атине 5. ГОшн.

А П Е Р Н К А. Изђ Ливерпула телеграФираго „Таимсу:" Мм дознаемо изђ приватногЂ извора, да е Цемст. БухананЂ избранг одђ демократске изборне скупштине у Цинцинату у сћвернои Америки као кандидатЂ за президентство, а Бре. кенриџдЂ као кандидатЂ за вице-президентство. II ОЛИТИЧК1 И И Р Е Г .1 Е Д 'h. Сви готово дипломати тога су мнћшн, да ће по свои прилицм царЂ НаполеонЂ, кои стои на челу едне и на сувои земл£.и и на мору силне дрзкаве, бмти наиудесн!и посредникЂ између Америке к Енглеске. — Неки даго тои околности, што ће и министерскш президентЂ баронЂ МантаиФелЂ ићи сђ кралћмЂ праискимђ у Штутгарт-b, политичкји значаи, обраћагоћи томђ приликомЂ позорЂ на нес.поразумлћнћ, кое е год. 184950 постало између двора праискОЂГЂ и виртембержкогЂ; у самои ствари пакЂ отићиће тамо баронЂ МантаиФелЂ само по устменомЂ позмву престолонаслћдника виртембержкогЂ. Т елеграфске Д епеше. У Берлину 9. ГОта. — Нћг. Велич. кралв очекуе се овде данасЂ пре подне. У Паризу 9. ГОн1н. „МонитерЂ" нели , да е царЂ НаполеонЂ npnMio на ауд!енц!и рускогЂ официра Левашева, кои му е поднео еданЂ малБш топђ , коие направлћнЂ по крого и начину, изнађеномЂ одђ самогЂ цара Напо" леона, и кои ће начинЂ руска воиска усвоити, Поправка. У ирошломт, 50. брок) Ш умадинке треба да на првои страни, у другомт, разделу, врсти li. стон „Писмо! а на сл-ћдуЈоћои страни, у другом-Б разделу, врсти 15. и а л а, кон е погрешка приметанвд у калупт. учин^на.

Подписанми дае подђ nnpiro каФану гг. браће Л i> о т и ћ а у Смедереву, кои постои у чарппи, на пЈаци. Сђ истомђ каФаномЂ иду 7. соба за путнике, еданЂ мутвакЂ, еданЂ арЂ за конћ и шупа за кола, подђ коЈомђ има и бунарЂ сђ добромЂ водомђ. Ко 6fai жел!о узети ову каФану подђ киpiio одђ данасЂ за унапредакЂ на едну годину и еданаестЂ месецш, нека се у истои каФани подписаноме погодбе ради npinBHTn изволи. (2—6) У Смеде реву 30. Ман 1856. ИЛ1Н МЛАДЕНОВИћЂ, ' АрендаторЋ.

бдна удовица , одђ добре куће, желила 6bi у каквои господскои кући као газдарица ( клгочарица ) наместити се. Она говорн србски, вемачки и маџарски. Далћ д^оже се о нбои распитати кодђ Tepeeie Штолцђ . модисткинћ, у кући Г. Попечитела М а рк о в и ћ а. (2—3)

ШЖ Кои бм кадЂ потребовао кола за провозЂ и шетнш, иека се изволи нвити В и ћ е н-

т i к) Станисавл^виКу, у Читалишгу. (2—6ј

МОДИСТКИНД ТЕРЕЗШ ШТОЛЦЂ препоручуе се за чистенћ ( пранћ) и Фарбанћ сваке врсте свиленм и вунеим MaTepia, блонда , и пери за шешире, а тако исто и за чистенћ сребрнб1 и златнм ширита , и ваденћ Флека ма сђ какве матер|'е. ОбБ1тава у кући Г. Попечитела Марковића. (2—3)

У кнБигопечатнБИ кннжества србскогЂ,