Šumadinka

HfoHM*. лицама , uo кое ипакЂ показу:о . каква строгоств садв свуда виада. Тако е едант. благородничкш козакљ? кои е Татарину едномт. отео едно говече, лишенЂ збогт. тога благородства. Адмиралт. Путитинт., кои е овн дана одпутовао изт. Петробурга , отићиће наипре у Астрахант., да прегледа тамошнго нову Флоту, а оданде ће се rio свои прилици кренути далt. у Сибирјго, да надгиеда и управла увеличанћмт. Флоте и пословима, кои ће се предузети поради утврђенп тамошнћгт. морскоп, прибрешл. Наивећа се ревностћ и наглостБ обраћа садт. на то, да се ова утврђена за могућно наикраће време оиончат, и ово се v овдашнљимЂ вишимђ воиничкимт. круговима сматра isao спреманћ за какав-t, великји ратнми походт.. А и у смотренго Флоте чине се поправке и усавршенствоваип сг> наивећомт. рев1К >сти , па и у наиманћимт. ситницама. Тако е н. пр. заклгочено, да се стари муснетони (покраће шоце); ci 3 коима су морнари наоругкани бмли,. замену карабинима, кои су сасвимг. цћлисходно за морску слушбу удешени. — ђенералг. Ридигерг., главншК командантт. гвардеиcnorb и гренадирскогт, иорпуса, умр-bo е. Збогљ тога е Нћг велич. цар-b заповедјо, да гвард1е за своимг> командантомг. три дана гкале. Покоиника врло млоги ata* ле и оплакуго. Онг. е имао таква воиничка своиства. кон се врло редко налазе, и коихг. губитакг. дубоко ти. шти руску воиску. — Лордг> Водхузт., изванреднћш посланикг. кралг.ице енглеске нри рускоме двору, кои е 12. ГОшл у Петробургг. стигао, имао е већг. гоче (14. ГОн1а) ауд1енцно код-б цара. — Уобште су Енглези овде у доста незгодномг. пологкенго , и у Русж слабо имг. се допада. Наивише ји вређа то, што су како у дворскимг. круговима , тако и у приватнимг. друштвама и уобште у свакои прилици Французи болћ примлћни, него они. •V Паризг, отићиће за посланика ио свои прилици гроФг. Киселевг. (братг. пређашнћгг. посланика рускогг. у Наризу) да тамо нодт, тилћршскогг. двора заступа цара Александра II. — Извћстно е дакле, да кннзг, Долгорукји за посланика у Паризг, не иде. БНРШНСКО Ц1РСТВО. Царв бирманск1и у заднвои Инд1и, кодг. кога е ратнми министерг, рођении Французг., именомг. Оргони, наименовао е маршала Канробера, Нелис1е-а и Боске-а, далћ руског1> ђенерала Тотлебена, и енглеске ђенерале Симпсона и Кодрингтона за кавалћре ордена златне и свилене лепезе. Ово доказуе, како се надалеко по свету opio гласг. источногг, крвавогг, рата.

II О ./1 М Т И Ч К i И П Р Е Г Л Е Д r Jb. У Бечу 22. ГОнЈа. ИталЈн e оиетг, постала предметомг огромногт, претресанн енглески лнстова, „Таимсг." и „Морнингг. постг," управлнго наинЈешћу вику и отровне стреле противг. правителкства неаполвскогг., и представлиго тамошнн одношенн тако црнимг. болма, да бн се по нгловимг, рКчима морало оправдати нападно посредованћ западнш сила. Зашто, вели „Таимсг." незауставе се едно десетакг. превознм лађа, кои се са Францускомг. и енглеспомг. воискомг, сг, Крима враћаго, кодг, прибренп'н италскогг., да доведу послове у Неаполљскои мало у редг>. „Таимсг," е свакадг, до краиности терао, гди се годг. рћчима енерria показуе, али садг. е „Морнингг. постг." у томе н „Таимса" превазншао. И „Морнингг. постћ " сирКчБ зактева као и „Таимсг," да е потребна за расправлннћ тамошнБИ одношенд оружана интервенцја (умешан!,.) Но неговоре о томе само новине: о неаполвскомг, nwтанго повела се и у парламенту речв : и с К дбш лордг, Линдхурстг. заискао е одг, Кларендона, да саобшти парламенту преписку, кого су кабинети водили у смотренго ИталЈе. Лордг. е Кларендонг, то одрекао подг, изговоромг. да преговори, односећи се на оваи предметв , iouiTB окончани нису. но онг. е званично потврдш, да су Француска и Енглеска поднеле НеаполБСкои озбилвне опомене, да е Енглеска полузванично умолила кабинете парискш и 6e4i:i&. да повуку воиску изб папине дра.аве, и да су AycTpia и Француска излвиле , да ће повући свое воиске, како папино правнтелБСтво обећа испунити нека условјн. Каква су то условЈн, то ioiiJTi, Hie познато, но овди ће само бмти на свомг. мћсту споменути шта изг, Рима пишу „Kypiep-y де МарселБ". Мм смо прочули да светми отацг, спрема обшту amtiecTiro (помилованћ) за сва политичка преступлешл. Говори се , да ће се та амHet'Tis обнародовати на самг. Петровданг, заедно са желБно очекнваннмг, административнимг, реФормама (измћнама у управи). Телеграфске Депеше. У Паризу 21. ГОши. „Монитерг," лвла : за време одсутствованн гроФа Валевскогг, бнће привременни попечителв иностранм дћла r. Барошг.. У Малти 14. ГОшн. Овде е стигла заповестБ, да се енглеско-тал!лнска леп'и разстрои и воиници изг, службе одпусте.

0 1 вданг. господинг. изгубго е прстенг. сг, руке, на коме е иадписг, I. Г1. Коra донесе у експеднц!го Шумадинке , добнће дукатг, награде.

? Л А С (2—3) Долеподписанни продае плацг, свои, идући топчидерскимг, путемг. поредг, пиваре, кои има сг> лица ширине 10 Фатји, дугкине 40 Фат1и, сг. добромг, оградомг, заграђенг, , и лежи између KOMiuia г. Нкова изг, Рушнн и игопечатнБИ кнажества cp6i

н. г. Холупг, Пемака. Кои бм имао волго купити га, нека изволи погодбе ради долеподписаномг, пр!ивити се. У Београду 21. ГОгон 1856. Милое Божићг, 4.1 ент. Ane.i . Суда i. Од~ћл. к о r г>.