Šumadinka

r m

m

P 9 C I 11. O рускои политики према Хини, пишу изђ Лондона подт> 28 Шнјемг. слћдугоће : „Нека вмсока лица тћше се тииђ ммслима, да e Pycia парискимЂ миромт> барљ за неио време потрвена и осакаћена. Но у ствари Hie тако. Pycia е еад г 1> у Манџуранскои задобмла пространа притнжанн. за коима е она више столвћа узалудно тезкила. — До наиновји времена умело е хинеско иравителћство срећно одбранити свако нападанћ Руса и осуетити га На боиномг> полго надокнађавала е Хина руску вештину у оругкго сђ млого претежн !имЋ бровмЂ. Са безброинимЂ коннничкимђ орд1ама среднћ и источне Aeie могла е \ина свако руско одћленћ и посадку обколити и глађу савладати. А иу дипломатш иоказала е Хина доста Bfcuii'HHe. Текг. приликомЂ овогг, саданћг -b грађанскогг. рата у Хини могла се Pycia на утоку рћке Амура утврдити, и тако ће одсадЂ 6 wth море ослонацљ свакогг. рускогв нападана и воиничке onepai^ie. Pycia е врло велику срећу имала у томе, uito енглескЈи адмиралг. на мирномљ океану nie никако могао пронаћи тамо базећу се руску Флотилу.

Првћш e садт. коракт. Pycie таМ, да принуди Хину на ратљ , како бм одљ нћ заклгоченћмг. мира одтргла по празомћ основу Манџуранску землго. Pycia е дакле наумила да наименуе консуле за сва хинезка пристаништа, надагоћи се, да iK Хинези неће хтетн примити и тако дати повода рату. — По Францускомг. листу „Пеи-у" изгубили су Ру. си у прошломЂ рату осимг. 277.000 сувоземнм воиника iouiTi. и 23.000 морски воиника. Овм последнБи принадлежали су црноморскојл флоти , кои су као што е познато, у обрани Севастополн славно участвовали. — Садг кадЂ се узме: да су и Французи, Енглези и Турцм изгубили такође 6apt 300.000 лгод1и , то излази, да е оваи сграовитми рат-b capaHio наиманћ 600.000 лгодш. — Говори се, да правите.и>ство руско намћрава знатно умлошити такозвану козачку apTH ^Ispiro, кон се у прошломе рату тако снино одликовала, и то наивише збогг. cBor-b брзогг. кретанн безљ икакве спомоћне закланагоће воиске. А и карабински полкови бмће умложени и сви ће бмги снабдћвени са цеФердарима, одг> Koia е ратно министерство у самои Састрорежкои оружничкои Фабрики преко 30.000 комада наручило — Б днммђ дневнммг. указомЂ поставлћнг. е досаданв1и заповћдникЂ среднћ воиске. ђенералг. ПанготанЂ, за ђенерал- гувернера варшавскогг..

О Г Л А С

0 Б fl В А. (1 — 3) У трговини кодг. два Кеца наодећои се. у кући Госп. Милоша Шоповића, ирепоручугосе почитаемои публики да су изг, даивни Француски, Енелески, Саксонски н Немачки Фабрика изг. прве руке галантерискогг> еспапа набавили. и то какоу бронзира тимг. лакиранимгЈ и кожнимг.. тако и у чи стомг, сребру и сребро позлаћеномг> еспапу; исто тако HafiHOBie берлинске туФ не за потребе женске, у штикованимг. започетимг., и готовимт> са наиболг>имг> шатирт/нео.пг, тако исто и целе потребе безг. разлике за штикованћ. исто тако са наиновшмг. Францускимг. шеширима, капама и копФпуцима женскимг., са наинов1имг, Францускимг. мустрама. Цена е шешира одг> 6 ф . сребра до 12 ф . и то фини и тепши тако исто има наиФаинш Француски мирисавћ! прашкова за зубе^, и укреплћн!н зубногг, меса ; разнм воднм мириса заумиванћ, глонцованћ и у крашаванћ лица, разни помада, разнм сапуна за станнћ и умиванћ лица, и вађена Флека, разнм и наиновш мустра женски, мушки и детинБИ обућа, разнм цигара Американски и Гешофски; тако исто обавлгого да е

главно стовариште играчкихт, картаГ. Стевана Гиргла изг> Пеште приMio, и може како на малу тако и на велику суму у то наидалћ за 14 дана препоруке и наручбине прибавити са ценомг, пештанске пинце, а тако исто и горенаименоване ecriane свагда ка ко на већу суму тако и на манго са наиеФтишомг, бечкомг, пинцомг, на задоволбство послужити. (3—3) Подписанми продаемт> изг, слободне руке кућу мого, коа постои у сокаку изиеђу комнпа сг, с:дне стране r. Голуба ђорђевића Tep3ie а сг, друге стране г.ђорђа Николића трговца. Кућа е зидана одг, тврдогг, матерјала, а на едномг, бого са 4 собе и l куином -b са зиданимг, шпархердомг, и подрумомг, на своду. Иста кућа лежи на 2 сокака. Кон бм желш купити исту кућу, нека се изволи погодбе ради кодг, Милоша Карастоановића пр1'авити. У Београду 30. K)Hia 1856. Д. Богоевићг,. О ВВ О Л к 81 1. (2—3) fl долунодписатми нвлнмђ свакомг, ономг, кога се тиче, да е

и. бивши мои ортакг, Мача Евреинг, сада одг> мене изишао, зато напоминћмг, да му у будуће нико више на мое име не вокћри. ерг, таковми дугг, признати нећу. А у исто време и оне извћштавамг,, кои ми имаго што плаћати одг, рачуна докг, смо у ортаклуку заедно бмли, да му нико такове рачуне безг, могг, знанн неисплаћуе. У Београду 4. lO.iia 1856. Стеван-b Спасићг, трговацг, у Смедереву. Иродаваће се па .шцитацји: 1. У Нгодини рана , кого е народг> Окр. Дгодинск. уступ1о на Фондг, удовица и сирочад(и Свештеника и Учите.ш, 16. 17. и 18 lO^ia. 2. У Циганскои мали, а) кућа сг> плацемг, пок. ђорђа Циде, 12. 13. и 14. lO.iia; б)у Београду, на ТеразЈнма и у Палилули непокретна добра МилБка Tep3ifiha, палилулца, 16. 17. и 18. lO^ia. 3. У Маноиловцу, Окр. Крагуев. добра Велг,ка Ристића, 25. 26. и 27. К)■lia. 4 У Ракинцу, Окр. Пожар. добра Релћ Радивоевића, 18. 19. и 20. Шл1н. 5. У В. Градишту Окр. Пожар. добра Марка Ми.и>радовића ; 22. 23. и24. Ш.ии.

У кнБигопечатнБИ кнажества србскогг,.