Šumadinka

456 ffi

Ш ii 4 н i а, Последнћ вЋсти изђ Шпан1е врло су неизвћстне и неслажу се нимало. Н еке веле, да ће О Донелг> лако угушити поедине бз*не по ировинфама и да су и бунтовници у Сарагоси Betvb духомЂ клонули. а неке опетљ потврђуш то-ле против но. говорећи. да бунтовпа воиска износи преко 30.000 момака. и да поглаварима нћнммљ стое на располо женго велике суме новаца. кое су млоги богаташи подарилн. За О" Донела говоре. да е нћгово пологкенћ кодћ двора врло незгодно. и да онг> хотимице не поступа строго противг. бунтовника; epib догодтј е буна у снаги, донде е онљ кралћицм необходно нужданЋ, и имаће више времена и прилике, да се утврди; а ако се побуна по провинфлма набрзо угуши, онда ће крал^ица ту гледати, да се О' Донела што пре отресе. О' Донелт. доиста гори између двв ватре. Ако се землн умири, онда е нћгова рола ua скоро изиграна; ако инт> пак-b бунтовнике штеди. они ће преотети махљ, и онда Богт. зна шта ће се одтудЂ излећи. Mw ћемо нено време причекати. докђ недоб!емо поузданш извћстји о току шпански догађал , ерЋ ако будеио еве противуборне и можда претеране и изпреметане поединости лвлнли, онда неће 6 wth читателв у стан(о. саставити изђ те збирке цћлокупанЂ ликђ h логично устроено цћло. (Торжества у Москви.) За време свечаногЂ крунисанн цара Александра II. даваће дворЂ слћдушћа -горжества: снннђ балЂ у „Александровои сали" у Кремлго; дал1ч велику частс>. кого царЂ народу дае; веселћ сђ маска. ма и вечера у палати; и увеселителна ватра. КадЂ се притомђ пома1С.ш на балове, кое ће давати посланици. племените породице и сама варошЂ Москва, и кадЂ се то. ме дода и стицаи славнм нозориштника и пћвача, онда се текЂ може добити право нонатје о увеселешнма, коа ће давати стара престолна варошв руски царева. У Петробургу 11. Готово у вдно исто време имали су пре неколиико дана новии сардинск1и и iiobbih неаполЂСК1и посланикЂ гроФЂ Казалборгоне и маркизЂ ди Peniio ауд1'енцјго кодђ цара и доцше кодђ великогЂ кназа Николан. Оба посланика , коихђ е положаи и одношенћ према Pycin бмло досадЂ тако посве различно, можда ће садЂ у иекомЂ смотренго слагати се. Сардинци истина мораго се трудити . да придобјго на ново руско прјнтелЂство. кое су НеаполЂци свакадЂ притажавили; но може се узети као извћстно, да ће се IV cia npifiTe .itCKii одазвати свакомЂ покушаго Сардинаца, да се Pj'citi приближе.

— Пре неколико дана (7 KXiia) стигао е овамо сирЂ ЧарлЂ НћпирЂ (6faiBiuiH предводителв енглеске ! Флоте у источномђ мору 1854 год, ). Храбрми адмиралЂ, ; кои садЂ nie HaouiTpio свои мачЂ, моћи ће шштћ по дућанима видити попрашене и испрлане карикатуре (нагрдне ликове) кое су пре две године на личностђ нћгову грађене и у безброинммЂ екземпларима прсдаване. II j> а и с н а. У Берлину 19. ГОл1н. ФранцускЈи изванреднми посланикЂ при крунисанго цара Александра II. ГраФћ Морни. приспћо е шче (18. FO.iia) на анхалтскимЂ парнБШЂ колил^а v Бер.шнЂ са !млогоброиномЂ пратнЂОМЂ, и доченанЂ е кодђ силазиi шта (банхова) одђ целогЂ посланичкогЂ персонала. О нђ е одавде на сдиномђ интову отишао у „ХотелЂ рускји," гди ће за време свогђ бавлТ .нн у Берлину обитавати. I Тедвграфске Депеше. У Паризу 21. lO.iia. „Монитеру" авллго изђ Сарагоce подђ 20. ГО.немЂ. да ce Сарагоса предала. ђенералЂ Дулче ушао е са воискомђ l'/ 2 сат1и ноћи у варошЂ. ЦКла е IHnaiiia мирна. — МаршалЂ Пелис1е присп1>о е гоче у МарсеЛЂ. У Берлину 21. HJ^ia > дова царица руска стигла е данасЂ у ПоцдамЂ. У Петробургу 20. Кћин. Таинми савћтникЂ БутенћвЂ опуномоћенћ е са некимЂ изванредниммЂ посломђ кодђ Султана и поставлћнЂ е коначно за постонногђ рускоп, посланика у Цариграду; Лабанов-Ростовски бмће првми посланич1ии совћтникЂ а статскЈи сов],тникђ Аргиј)опуло првми драгоманЂ. У Цариграду 13. lO.iia П Р и страовитомЂ пожару у Солуну бмло е 37 мртвм и 325 ранћнБц а изгорћло 262 дућана и магазина, 144 куће. два конака, 2 џамје, 1 учевно заведен1'е, 2 хана и т. д. — Изишла е една уредба. да могу христ1*ани, служећи у турскои воисци , ићи у неделБме и празничне дане у цркву на богослужеше. - Ранћни турски воиници добиће у будуће nen3iro. —- Архива рускогЂ лосланства већЂ е стигла у Цар иградЂ.

0 1 Стеи,п11!та се отвараш : 1. При Суду Окр. ЧачанскогБ надЂ целимЂ иманћмЂ поконногђ Милисава Шундернћа изђ Трнаве до 1. Августа; б.) надЂ целимЂ иманћмЋ пок. Милоша Живковића изђ Карановца до 3. Августа и в.) надЋ сумомЂ од7 3 754. гроша, припадагоћомЂ маси пок. пре-

л д с задуженогЂ Вукашина Даниловића изђ Чачка до 14. Августа. 2 При суду Окр. Београдск. а) надЂ целнмЂ иманћмЂ покоиногђ Николе Крнг.ића изђ Челица у Боснн бшв. панд. у Топч. до 1. Авгуота; и б.) надЂ целимЂ иманћмЂ пок Ннка М илановића изћ Шопића до 3. Авгусга.:

II. 3. При Суду Окр. Смедер. збогЂ наслћд1*н иманл пок. Минлка Димитр!*евића бмв. трговца Смедерев. кои е С У П РУ Г У свого Живану тестаментомЂ за наслћдника or.iacio, до 2. Августа.

У кнБигопечатнЂи кннжества србскогЂ.