Šumadinka

ски, енгиески, аусгршски и гурски комисари тога еу mh L nia, да се Волградт> турскои устуии. Ц 1* II l Г О Р 4. Мм смо неколико иута саобштаваии вКсти и;п, Црне Горе, црплћне изћ „Загребачки Новина." И зђ израза реченогт, листа могло се одприлике назирати. да онт. тн:ки какогодт, оцрниги црногорскји народт> и нвјовогт. кннза. Гако су речене ноиине казивале. да cj ЗДрногорци у кучанскои нахш грозно свирћпствовали збогт> тога. што Кучани нису хт 1,ли плаћати данакт> и повиновати се неки»п> уредбама килжевимт> ; и у 10 мђ случаго небш се могао воении походт. сердара Мирка противт. Кучана мичимт. оправдати. У самои ствари пакљ сасвимт> е другче ; и Црногорци су Ку чане казнили зато, што cv <>ни нечупено невКрство прелта Црногорцима показали. О томе пишу изт> Трјеста сл!>дуiohe ; „К.учани су т бмли одт> ваикада невћрно и непостолно племе. они су бмли свакадт> на страни онога, кои имт> е веће користи пругкао. Они су Црнои Гори већт> грдне штете учннили , и бмли су ув1>кт> у наиопасшемт> полоrnaio и времену подле издаице; као н. п. иу последнђ.мт> рату ст> Омер-пашомт>. Тада су бмли они сви на страни Тур ака, мислећи, да ће Омер-паша Црну-Гору покорити. Кадљ су накт, видили. да се Омер-паша натрагт> повукао, онда су они напали изт> засћде на едно одћленћ турски коннника. и iiooiro iH; TbiM« су се они сирћчг> хтели кодг. црногорскогљ кннза наиово удворити. Upe неколико недела пакт> зажелили су Кучани помирити се ст. Црногорцима. ст> коима су они бмли у завади збогт> неке крвнине. н замоле тога ради кннза и совћтЂ нћговЂ, да се изаберу неколико одличнм Црногораца, кои ће у договору са нмовимђ старћшинама ту стварБ претрести и раеправити. Тако и буде. Кадт> су

>5 ШЂ пакЂ посланици црногорски већЂ стигли. и изпвили, 1а су готови ступитн у преговоре, нападну Кучани на нј > и невћрно и потуку ift. К ннзђ пакЂ дознавши ово нечувено невћрство, оправи 5000 Црногораца проти†hi>h, да iii за то казни. Ш п д н i н, Вћсти изђ Шпашв потврђуго да се Сарагоса предала , и тако можемо узети , да е буна засадБ у целон землЂи угушена. С ђ паденЈемЂ Мадрида, Барцелоне и Сарагосе, овм наизнаменит!и градова у цћломЂ кралћвству, изгубиле су све поедине буне по манвимЂ градовима и провинц1нма cboio важностБ. Но мм невелимо, да су тиме ствари у Шпаши разправлћне и коначно рћшене. Станћ CTBapiS у IIlnaHin врло е неприродно и неможе овако остати. ОДонелЂ e у споразумленго са кралвицомЂ тукао бунтовнике картачемЂ , незнагоћи, да fie потиранћмЂ слободне партае у землБи отешчаги свои собственми положаи, н изравнати путЂ Нарваецу и партаи , код зкели стегу и абсолутизамЂ. 0'ДопелЂ садЂ се приближава бунтовницима, штеди HE>ioee предводителћ , забрангое строга гоненд, укратко чини еве, да ifi на свого страну придоб!'е, но бунтовници зазиру одђ оногђ , кои in е по улицама Мадрида н Барцелоне топоиима тукао. Но кадЂ бм наипосле у томе успео, да се сђ нБима какогодЂ помири, онда е сва прилика , да бм се у Шпаши 10П1ТЂ млого веће бурћ породиле ; ep r b онда бм се цЈ>о народЂ, боећи се начела маршала Нарваеца и нћговм другова. на силу прос^авлћног ђ и одвзжногђ воиника, О Донела, дигао на оружје, да раскине окове абсолутизма, кои грози разапети мреже свое надЂ разцеплћномђ и несрећномЂ ШпашомЂ.

0 Г Л А С

Како е подписанБш от-|| Bopio дуванриницу сниже Г. Возаровићне, то се препоручуе почитаемом1> иубликуму, да има врло иепа Дувана како на више, тако и на ианћ. Ст> тимт. умолдва свакогв, коме 6bi таквогт. требало, кодђ нћга добвтти може. > Веограду 24. Шлтн 1856. 81. .tlH.ioiueKMfti'Jb дуванџјн. Стецигата се отвараго : 1. При Оуду вароши Београда: а.) надЂ целимЂ иманћмЂ пок. Петра Ге-

!говића бмв. слуге кантаџјискогв до 10. Августа: и б.) надЂ целимЂ има нћмЂ пок. Димитр!а Дели-Стонновића овд. до 9. Ноемвра. Upo дапаКе се на лицитаи.јн : 1. У Поскурицама Окр. Крагуев. добра Радисава Гавриловића 1. 2. и 3. Августа. 2. У Белосавцима Окр. Крагуев. добра Митра Савића 7. 8 и 9. Августа. 3. У Злодолу г Окр. Ужичк. добра Гае Филиповића 2, 3. и 4. Августа. 4. У Лребици Окр. Подринек. добра НеделБка 1овића 3. 4. и 5. Августа 5 У Рибнику Окр. Лгод. добра пок. Срећка Петровића 1. 2. и 3. Августа.

н. 6. У Шабцу надЂ целимЂ иманћм% пок. Стевана Брапианчевића 23. Августа. 16 17. и 18. Августа држаће се лицитацјн кодђ цареве hynpie збогЂ аренде баште Економиско-Топчидерскогђ заведеијд. Рана, кого е народЂ Окр. Рудничкна фондђ свештенички и учителБСКи удовица и сирочадји поклошо. продаваће се у Срезу Моравск. 2. 3 и 4. у Срезу ЦрногорскомЂ 7. 8. и 9 Авг Павле МарковићЂ изђ Блазнаве и СретенЂ ЛнковићЂ изђ Велерћч!н Окр. Рудничк. ироглашени су надлежнимђ СудомЂ за распикуће.

• i

У кнБИГопематнБИ кнажества србскогЂ.