Šumadinka

Тешкоће и неприиике бмваго од ђ дана на данљ све веће. Болградг чини ioiuTb еднако наивеће сметнћ, и ако се саме силе, кое су парискји мирг заклгочиле и подиисале, нелате живо тогђ посла, да се та стварв путемт, дипломатскимг. прекине, KOMiicifl доиста Јоштг. неће задуго доћи до понЈеланогг. и коначногт, резултата. У овоиђ последнћмљ случаго тешко да ће комис1н послове свов ripe конца Марта мес. идуће године окончати. Кадх. се сирћчв извћстно зна, да комисјн одг, 27. Ман, когђ се дана у Бесарабш састала, никакав -b друп'и успћхљ nie itaia.ia, но таи, што се увћрила о немогућности , да ће свои задатакљ pLrnити моћи: то е онда доиста врло смешно, кадг. страни листови приповћдаго о великомт. успћванго и скорашнћмг. окопчан10 послова речене комисје. llo.i3iTEg g iiiiiz ПрегледЂ, Сви европспи, а наивећма западни листови обратили су свои позорт, на поступанћ Pycie на истоку, и подмећу ioH рђаве намћре. # Тако вели „Ост-даиче постћ": ,Сва вмша европска дипломат1а као да е овога часа нко узбуђена. Заузиманћ зм!инм острова и неповлаченћ воиске изћ тврдинћ Карса замћраго Pycin врло ако, како у Паризу и Лондону, тако и у Бечу. Западне силе намћраваго поступити противг. овогг. лвногг, нарушенн парискогг. мира сг. наивећомг. eHepriомт, и озбилвносћу. У Паризу се врло лготе на оваи поступакт, Руса, и то у толико већма, у колико су више са самнмЂ собомг. задоволвни; сва извћстјн са истока авлнго сирћчг, едногласно, да е нагло заклгоченћ мира произвело у Турскои велику забуну и негодованћ, и да е онћ као и нагло повлаченћ сагозничке воиске изг. Турске западншмг. силама ико шкодило, а напротивг, руску силу и славу, коа е освоенћмг. Севастополд потавнила бмла, у очима источнм народа опетг, лко подигло.

Говори се да е у Бечу већг. дошло до преговора и до претнћ, и да е енглескш посланикг. npeTio, да ће у случаго томђ , ако Pycia неодложно неповуче воиску свого изђ Карса, правителБство нћгово послати Флоту у црно море, кон ће пристати кодг. каквогг, рускогг, пристаништа, да извршенћ З-огг, чланка парискогг, мира силомг. изнуди, Далћ вели Преса о .томе слћдугоће: „Мм садг. видилш, да у данашнћ време нема светини датм pli^ifi и уговора важностљ ону , кого е пре имала. 1оштг. nie ни пунм 4 месеца дана одг> заклгочена мира прошло а Pycifl већг. показуе, да е она свого стару политику само по ну;кди и привремепо на страну бацила, а не, као што е у оно време сва обрадована Европа ммслила. да е она ту поличику за навћкт, оставила." Оваквммт. чланцБ1ма сви су листови препуни а неки у cBoiofi можда претеранои зебнви назиру у поступку томб већт. црну будућностг, и заметакг. предстоећи заплета: коихг. се послћдице недаго измћрити. Мм засадг. немогкемо јоштг. оцечно пресудити, у колико е та забринутостг. основана; но на CBaKiii начинг> држимо, да се у томе претеруе и да онога часа, кадг> сви владаоцБ! шилго снина посланства у Москву на торжествено крунисанћ цара сверускогг., неће Pvcia наново заметнути ратг. на крвлго обливеномч. прибрежЈго црнога мора, и да неће раскинути младе свезе обновлћногг> прЈнтелБства. Мм то сг> толико ачимг> основомг. вели мо, што наиновје вћ.сти већв доносе, да е изнвлБиванћ рускогв двора по предмету томђ значаа миролгобивогт., и да е сва прилика, да ne се и оваи облачакљ са политичкогг> неба на скоро растурити.

0 1 (1—ЗЈ На Усћкновеше Св. 1ована т. е. 29. Августа ове године, држаће се по достоећемг> установлешго овде у Заичару петодневнми cBiro о течественБ1 и странБ! производа панаћурЂ, и за време траана тогг. панађура, дозволћнБ е Високославнимг. ПопечителБСтвомг, ВнутренБШ Дћла пролазакт> на Састанку Вршке Чуке; кое Началничество овдашнћ свима тр говцима и народу обзнангое ради Hbiовогг> управллна. 2637. Одг. Началничества Окруж1а Црнорћчкогг.. (1—-3 ) Долеподписанми продаемг. мого собствену кућу сг. плацем^

? Л А С постоећу иоподг. два белаГолуба, између KOMinia сг. десне стране господ. Констант. Хранисавлћвића Началника воен. шт. и сг. леве плацБ и кућа учителв, Костине деце. Ова кућа сг> плацемг. заузима простора 80 Фатш дужине. има лице на два сокака, т. еодг. баште господина Митрополита 20 •»атш и сђ горнћ стране поредт. госп Даниловића такођерг. 15 Фат!и. У авЛ1и има кућа ст> две собе, подрумомг., ћошкомг. и куиномг. одђ слабогт. матеpia^a; у авлш има такођерљ куина, соба и шупа, и врло лепг. бунар-b сг. водомб за пиће и пранћ, у башти врло лепа воћа и лоза одг> више година подигнутм. Ко бм волго имао купити

и. нека се изволи мени лрилвити л ћу е по приличнои цени уступити. У Београду 1. Августа 1856. РАДОВАНЂ ЛНКОВИћЂ, бакалинт> на Теразјама. Продаваће се иа .1ицптацш : 1. У Београду, кућа сђ пацемЂ презадуженогЂ Исака М. Коена дуатабана бврев, 20. 21. и 22. Августа. 2. У Крагуевцу, различ. непокретна добра Милоша и Мите Кара-Николића, 16. 17. и 18. Августа. Различна непокретна добра пок. Косте Барловца , трговца, даваће се подг> аренду средствомЂ лицитацје , 8. 9. и 10. Октобра, у Крагуевцу.

У кпБигопечатнБИ кннжества србскогЂ.