Šumadinka

■ш

Странимг. посианицима дииће данг. крунисанл церемон1е маистори (у парадннмг. коиима.) У УспенскомЋ Caoopv намћштенг е. за цара сг> предивнммт. небомг. преет!)лт> цара Ивана Ш. а за виадашћу царицу престолг. цара Михаила Феодоровића. Десно одт> царскои. преCT o.ia стаиће за удову царицу небо са престоиомг> цара A.ieiici« Михаиловића (Отца Иетра Веиикогг>.) Ови престоии нису пре употребинвани овако на ову цћив. Ба данг. крунисанв бмће у 7 сатји чотру избаченг> 21. топг.. Царица-мати, сг> круномг. на гиави и у царскомћ огртачу. отићиће наипре у Успенск]'и Саборг. са великииЂ кнлземг. престопонаси 1>дником1>. Кадч. се сврiijh крунисанћ, загрмиће 101 топг>. Предг> ручакг> у са пи Кремлн предаће министергз ипаncie обадвема царицама медалћ, коване за споменг. овогг> крунисани, а чин овницш министерства Финанс1е раздаваће овакове медаиК и остаиммг. присуствутћимг., Трпеза за царску Фамипјн! и за стране принцеие бмће поставлћна у онои части двора, кон се зове „Таиникг,." Овде ће HBiosa царска вмсочества (ову тиг^уиу носе веиики кназеви) примити медаић за споменг> крунисана. Поспе крунисана звониће три дана узастопце звона и бмће осветићнћ; а р.днога дана г:росипаће се на 2© м!:.ста предг. црквенммг. вратима ситнми новацг. народу.

i! а 11 и н а Држаеа. У смотренш одношаа Француске према папннои дрмгави увГ.раваш изг. поуздане руке, да се ФранцускШ дворг. изг^ ceiKi сииа напреже приволетн папу, да дође у Паризг. и да круните цара Напопеона. ПЈта више Г овори се, да е папа у миогоме попуст|'о и ччинјо знатна уступлени. Но да ии ће г. Персинг.и отићн као посианикг> по овомг. предмету у Римг., као што е пређе изг> Мипана hb.i1.ho. то се неможе са извесносћу казати. Т елеграфске Д епеше. У Паризу 3. Августа. Царг> Jlano.ieoHt примјо е шче на ауд1бнц!и рускогг, пуномоћника и посианика барона Брунола, кои е цару предао орденг. Св. Андрје Пркозваногг.. „Монитерг." авпл далћ, да закаааиши прегпедг. воиске збогг. веиике врућине неће се дргкати. | У Атини 28. НЈијн Као !!ito се чуе . повућиће се Фраицуска воиска 3. Августа са грчке земиЈ>. — Зданје ђумрука у Пиреш изгорепо e ; губитакг> у еспаиу врио е знатанг?. — Праи1скЈи посианикг. гроФг. Голцг> стигао е у Атину.

0

л

(\ — 3) Модгжсаићш преиоручувЛ1г> ее евима гмоимг. rr. муштерјама како изб Неограда тако и еа етране , а и евои гоеподи трговцима и прочима, да самк ее овб ! дана изђ првм Фабрика снабд^ћо са свакостручнимт, неизрађенилгк, свакогт, качества еспапима, како за зимнћ, тако исто и за есенћ и летнћ алнине, кзковбј доеада овде ше бмло , и какови и сада слабо ко има , и кои еу при cisou'b од.ш-ик) у качеству ипакЋ доста еФтини , а у етанш самв за колико моше 6 бгхи краће време , свакога на задоволкство послужити. Осилгб овога неизрађеногЂ еспапа имамЂ готовбк врло изредно израђенБЈ зимнби и летнБи капута, паиталона и лрслука. Препоручушћи се за млогоброине наручбине , обеђавамЂ што .може 6 бјти еФтинЈш цену, и наибрж1и и наиболн1и радљ. ,V Београду 8. Августа 1856. Точа Стонновнћ1> Шнаидерг. кодх. Паризца нсподг> ВарошKanie. (1 — 3) Доиеподписанни ripenoручуемг. се како почитаемои пубпики, тако и почитавмимг. трговцнма, кафеitiaMa и меанд|'нма ово - варошкимг. и изг> окружнвг м1.ста, и авлнмг> да имамг> на продаш различита и добровкусна црна и бела вина, и шилера . тако исто и Фртлка Панчевачка пива, и сладковкусне разнога мириса розолЈе, изрндне пунчесенцЈе, и иимунаде, и врпо доброга рума. Сва вишепоменута пића како на крчму тако и у већои количини, и то у ос<>битоиг> качеству, по наиумеренјои цени и са Фришкомг> и поволг.номг. послугомг>, могу се кодг> мене имати. Дућакг, налази се v кући Г. 1осиФа 3. Ресавца на Стамбоиг>-капЈи кодг> зпатногг> Слон а. У Веограду 7. Авг. 1856. Готовг, иа усиуги МИХАИЛЂ НИКОЛИћТђ Фабрик. poso.iia. Стегциште ce нтвара : При Суду Окр, Чачанок. надљ цеиимг> иманћмг. поч. ВасилЈа Чивића ћа изг> Мрсаћа , до 17 Августа.

У кнвигопечатнБИ кнажества србскогт..