Šumadinka

514

ло се, да су овде оба господина еасвимљ ироменили свои задатакг.. Колико е учтивост1и, кое су можда Bbiiue него учтивости бмле, Долинскји CBoiofr у радости топећои се сусћдки указивао, толико е и гроФг. заручници Долинсковои. Ово се поверенћ продужи и после вечере. „Тако ми живота," рекне Долинскш гроФу, аћу вамЂ отети вашу играчицу, башг. да ми и смртнии неnpiflTe .ib постанете." „Освета ми е у рунама, драгш гроФе" , одговори К р с т а ч и ћ г>. .,И ћу ваиа отети вашу лгобавидостоину бароницу." Д о л и н с к i и, кога е нова страств а старо вино при столу одвише загреало, доста несмислено рекне , непазећи, што е бароница блицу б&1ла и добро чути могла: „читаво тесте мои бароница за едну едину Венеру у старонемачкомт. оделу!" „ГроФе" викне Крстачићг намргођенг.: ..Размислите шта говорите. Колико е годт. моа играчица лепа. ипакт> првенство лепоте припада свагда кралћици овогт. весел«, вашои невести." „Назови кра.и.ица! Назови кралвица! Н се држимг., праве власти!" викне До ли н с к i и. Узалудг. ra е К рстачићг. погледомг. и мргођен1лмг> опоминао, да се збогг> близкости баронице умери; напоследакБ му оштро рекне, да непрослови никакву увреду за бароницу, кон се одг. лготине већг. удалвила бмла. Садг. дође до свађе. Узалудг. е Крстачићг. покушавао опетг. се

поравнати. Долинскји лгобавлго, виномг. и арости разпалћнг. све е несноснЈи постаао. Гости се скупе у гомилу. Крстачићг. ућути, да 6 i>i већу ларму предупредјо. Но кадг. Долинск1и рекнег „ГроФе, н нисамв Mbie .iio, да такавг. изнуренми ветренакг>, као што сте Bbi. iouii. толико снаге има, да саревнвивг. буде; ерг. сама немоћна лгобоморноств говори изг> васг. онда се више ни Крстачићг. Hie могао умерити. „Долинскји!" повиче онг>, „ветренекг.? а? ко то вели?" „Ваше собствено бледо лице!" сменшесе подмиглбиво ДолиискЈи. „Ако нисте страшлћивацг. гроФе," рекне Крстач и ћ г>, то да ми дате одговорг. за вашу будалаштину. вданг. одг. насг. двоице мораће ову кућу оставити. Bu сте еданг. дедакг>." (продужиће се)

Гогеквн теато |»Ђ.

(Подне. Гога уђе у ашчиницу.) Г о г а. Пошто ти е ручакт. ? А ш ч i н. Четири гроша. Г о г а. А вечера ? А ш ч i н. Шесдесетг. пара. Г о r а. Е. то ми даи вечеру.

С Т Р А Н Б Н О В О С Т И.

Т у р с i; А. Рушидг. паша, еданг> одг. бранители Карса, поставлћнЂ е за гувернера у Силнстрји. Онг. е 6bio членг> оне KO.MHcie, коа е правила планг. у смотренго распространенн утврђенн. Оваи планг. одобренг. е савршено У Цар играду, и мисли се, да се е већг> по нћму радити лочело. — Цар иградг. 8. Авг. Рускји посланикг. при блистателнои порти r. Бутен1'.вг> дошао е гоче овде. — Киприсли паша одпутоваће сутра у Петроградг>, као посланикг. портинг, при рускомљ двору — Проектг. Балтациевг. о банки као да е мало застао; — кућа Ротшилдова подноси пробитачнЈл условјв. Пр еко Марсела дошле су изг. Цариграда одг> 27. ШЛ1Н слћдугоће вћсти : Руси су Карсг> 23. Шлјл оставили. и ништа више осимг> два утврђенл, nie у нћму покварено. Исмаилг. и Рену почели су такође Руси напуштати , но новине се туже да су Руси утврђенн у Тулчи распрскали и да

Змјине острове шштг. оставили нису. Ово двое потврђуе и еданг. енглескш паробродг., кога — пароброда капетанг> вели, да су Руси не само утврђена, него и ваporur> Тулчу у воздухг. распрскали. Но ова вћстг. чини се ioruTT. као невћроатна. „Монитеру де л' арме" пишу изг. Цариграда , да ће турске редовне воиске у мирно време бмти 103.500 мо| мака, одг> кои 75.355 пешака , 1S0 000 конаника, 13.145 TonniH. — Говорн се, да ће се Карсг> подићи за тврди! нго и оружницу првогг. реда , и да ће се утврђенн Ерзерума и Вана доправити. Ова три мћста леже у турскои ApMenin. и она су одбрана азЈатске 'Гурске од!> nepcie и Pycie. [ NM q„ 'll ... ,( l 1 ' 'illTtUiir.: :.|ГЈ ФР4НЦЈ€К1. Паризг> 12. Авг. „Курирг. де БаЈоне" мисли, да ће ; царг> и царица месецг. дана у Бизрицу провесги; на; противљ неки веле, да ће царг> 15, у Париз1> повратити 'ce, а после неколико дана одпутоваће у Шербургг. да кралвицу BnKTopiro дочека, ко« е тштг> поодавна доћи желила, али по желви цара Наполеона свои долазакЂ одложила.