Šumadinka

сирћчв особени сјдови , кои сваиу иађу наипре суде . оће ли се она т. e. задршати или газди повратити) ; и no томе исуђене су 164 лађе; одг. овм су биле 41 безљ товара, а товарБ са 18 лађа враћенг. е ономе, sin е; одкудт. се види, да су у овоит. рату Енглези само одћ 105 лађа товарг. узаптили. Ш В 4 И Ц Е Р ( Е I. У Нев-Шателу, државицм, коа спада у еавезЂ шваицерски република, побиле су се две супротне партае^ крал Квска и републиканска, и то пре, него е шваицерска воиска стигла, да ifi развади и помири. Поводг. и течаи цћлогЋ тогђ изненадногљ догађан ioiuTi, намЋ Hie потанко познатт>; >ш ћемо засадх> саобштити само

две телеграФСке депеше, кое намг, доносе голбш догађаи. Оне гласе оваке: У Бериу 23. Августа. Републиканцму Нев-Шателу освоили су тврдинБицу на гориштв. И c-fc едне и ct друге стране бмло е доста мртвм и ранћнБЈ. Обе републиканске партае сложиле су се бмле противБ кралћваца. А друга депеша изђ Берна одђ 24- Августа вели: „Нев Шател -б е данасЂ пре подне после бон, кои e читав -б сатБ траио, освоент.. Одљ кралћваца погинуло е нби 15 а 30 е остало ранћн м на боишту, зароблћно е nai«i> 2-300. Републиканске власти опетх! су поставлћне. БО ЛМ1 ЦРКВЕНИ САТИ. (1—3) Обште е познато, да су саданБИ црквени сатови правлћни онако, као и у оно време кадт> су пронађени, т. е. као пре неколико вћкова, кадт. е художество Јоште у колевки 6 б1ло , и кадт> су те сатове правили ковачи и бравари са своимг. простим-б алатомг. и одг. кованогг. гвожђа. Ово е наравно 6 бш неотесанг! посао , кои се текг. сб великимг> каменимг. претегама у двишенје могао поставити ; чега ради нуждне су бБ1ле непрестане поправке, тапо. да се ни за што nie више новаца потрошило, него на о правку старБ! црквенм сатова, збогг. чега су готово сви овакови сатови већг) и пропали. Мм знамо далћ, да су све остале гране радиности напредовале у савршенству, а само црквени сатови остали су при етаромг. крого. Но будући да е у HOBie време посредствомг. пароброда, гвозденБ1 путова и т. д. н кодг> насг. постало потребно , да се уведе сагласна мера времена : то самБ се п нашао побуђенимг!, да се сагозимг> са Г. Тованомг. Манхартомт. у Минхеву , кои е за свое изредне производе, послате на излогг. радиности , добмо похвалителне медалћ, те да у друштву сг. нБиме племенитимг> обштинама i и мћстнимг> властима на руци будемљ при набавланго честитБ! црквенБ! сатова. fl самБ дакле готовг> свакога и устмено и писмено известио томг> предмету, а и показати такове сате , и примамг. сваку наручбину , кого ћу ее потрудити колико е могуће болћ и еФтише израдити, како бм тиме подћиствовао, да се ови нови сати сву да уведу. Осимг. тога препоручуемг. свакомг. мое богато смћстиште сатова свакога рода по наиумћрен1го цћну. I О С И Ф % Лехибрђ, саџ1*н у Пешти у Вацкои улици 5.

Ш&" Подпи санБш намерава по Дмитрову-дне ове године поћи у брусалимг>, да се по другш путг. поклони Гробу Спасителн и прочимг. светимг> местама. Ову свон) намћру обивлгое преко Новина сг> томг> цћли, да 6 б 1 знали зато они , кои волго имаго придружити му се; а они, кои су расположени послати какавг. прилогг. тамошнБимг> светимг> задужбинама, да могу по нћму послати , предавши свое прилоге са записомг. имена предходно у Београду г. Живку ђорђевићу , трговцу ; у Смедереву г. проти Милутину Банићу; у Пожаревцу г. ДимитрЈго Цинцарину. Хаџи СТЕФАН'Б, с. р. Игуманг. ВитовничкЈи у Пожарев. Окр.

lOOO ДЈката даго се или сви, или у манБимБ сумама, на сигурне ннтабулиране хипотеке, надужевреме нодб интересЂ. Кои такове позаимити жели, нека се npiflBH у зданјго кодг> елена, на трећемг. спрату, врата ./V? 53.

(2—3) Кућу мого у Неготини у сокаку одг> Суда кг> рецм, између KOMiuia Г. Тодорчета члена Суда, и мћстногђ г. пароха, продаемг> изг> слободне руке; кои има волго купити е, нека се погодбе ради на мене у Београдљ обрати. НАСТАСШ удова ИСАК.А ОБЛУЧАРЕВИћА 5 Абаџискои чаршји.

У кнБигопечатнБи кнлжества србскогг..