Šumadinka

ШШ s отца. кои е танође убЈенЂ. Но и подђ епгиескилљ закрилћмг. Hie могао cboki судбину избе>1и. Сва е прклиi;a, да е онљ по наговору и заповћсти бирманскогг. престолонаслћдника у кући одћ разбоиника нападнутт. и за едно са газдомБ од-b куће y6ičHi>. Разботгица су поватани, и садт> ће се тект, видити, да ли ће за ово злочинство единствено они казн1.нн бмти , или ће ое оно сматрати Cb точке међународногт, права. и ао томе повући бирманск1и дворљ на одговорг.. У овомђ последнћмЋ сл}'чак> може се лако великЈи заплетг. породити између Енглеске и бирмаископ, царства. Т елеграфске ДSfiЕШЕ. У Петробургу 30. Августа. Карантинтз у Бесараб1 - и. да.гћ на црномт> и ззовскомђ мору vkhhvtt. е за текућу 1856. годину,

52 Шк У Лондону 30. Августа. ПаробродЂ „Балтик-b", кои е стигао у Лондонљ изђ Hfo-Iopna, авла, да е сЈ.веро-американскш конзулљ у Никарагуи убјент, одт> приврженика едне тамошнћ партае. У Паризу 1. Сентембра. „Монитерт. 1- доноси едно изв'ћст!е ђенерала Рандола изт> Алџира, да су Кабили напали бмли на тврдинБице Омалт, и Елмнрант., но да су одт> Француске посадке са знатномт. штетом-b узбјени. У Генови (у Сардиши) 29. Августа. Правител1>ство е наредило, да се 6 новм парнм Фрегата саграде, и то 4 у отечествеламт. бродницама, а 2 на страни. — Парна ф >регата Говернале бмће царици рускои у Ницн на разполо9кен'ћ ставлћна.

II.

(2 —10) Почем -b самБ к долеподписанми овога лета OTBopio овде у Београду, i ;a свое име трговину : па како самћ такову између осталога еспапа, у великомт> колвчеству са разнимЂ Фарб £.ча (боама) одђ наиординар"1<5 до наиФаише у свакимЂ изгледима снабдћо : то непропу штамЂ овимђ почи гаемимЂГГ. како и;ивописцима и молчрима тако и свакомз", коме бм такове требало препоручити се: и у исто време обећавамЂ се, да ћу сванога са умћреномЂ ценомЂ послужити. У Београду 1. Септ. 1856. A.iciica." Местановићљ код1> „Тигра' ; до варош -Kanie.

Подписанми има за даванћ подђ knpito одђ идућегЂ Ми'1рова-дна , а и пре, еданЂ дућанЂ сђ квартиромЂ доброга стана, у господ<;кон улици у Београду. (2—3) МАТ. КРАИНИћЂ.

(2—3) У кнБижари В. Валожића може се добити : HcTopia Црне Горе одђ Д, Милаковића. HcTOpia Раића. БашчованЂ одђ Бибића. О кнвнжевнои узаимности Славена одђ Колара Србски Споменици. Апостолђ. ГроФЂ одђ М онте Христо.

Подписанми намерава по Дмитрову-дне ове године поћи у брусалимђ , да се по дрз'гш пјтђ поклони Гробу Спасителн и прочимЂ светимЂ месгама. Ову свого намћру обавлгое преко Новина сђ томђ цј.ли, да бн знали зато они , кои волго имаго придружити му се; а они, кои су расположени послати кака†прилогЂ тзмошнбимђ светимЂ задужбинама, да могу по нћму послати , предавши свое прилоге са записомЂ имена предходно у Београду г. Живку ђорђевићу , трговцу ; у Смедереву г. проти Милутину Банићу; у Пожаревцу г. Димитрјн) Цинцарину. Хаџи СТЕФАНБ. с. р ИгуманЂ Витовничкш (2—3) у Пожарев. Окр.

ИЗДАВАЕФ КВАРТИРА и ДУћАНА ПОДЂ КИРПО. (3—3) У кући кодђ „Кралћвића Марка". на расркшћу Савамалске улице . одма преко пута куће Антулине има на горнћмЂ кату пространЂ новђ

квартирЂ за едну или две Фамил1е, а тако на долнћмЂ еданЂ дућанЂ и магаза за издаванћ подђ Knpiro. — Муш-repie за едно ил' друго могу се npiавити подписаноме Саибш кодђ куће ua Врачару , коа се такође одђ Митрова-дна подђ кирјго издае заедно сђ баштомЂ, пространомЂ за конћ шталомђ и шупомЂ за кола. У Београду 24. Авг. 1856. СвдиешгЈћ ШесоинћЂ

Предс^дателЂ Суда Онр. ГургусовачкогЂ

Збогљ полазка изђ Београда продаваће се у ПетакЂ 1. тек. м. и у слћдугоће дане на Сави у квартиру г. Канцлера ц. кр. Аустр. Генсралн. Конзула, кућевне ствари као: ормани . кревети и други намештаи и кућевне потребе. Кои бм желјо што купити, нека се изволи тамо наћи одђ 9 сатш до подне, и одђ 2 до 6 сатш после подне.

У кнБИгопечатнБИ кннжества србскогЂ.