Šumadinka

600

„Mfai смо иређе авили , да ће се воиничк!и походђ турске воиске, едииствеио ограничити на утишанћ Арнаутске и одргканћ мира у овои узруанои провинцји. ДанасЂ пак-fc можемо и то додати, да е Порта склонна, да obwmt > незгодн1,1мт> распрамм и неприликама са Цр номђ Гором-b еданпутг. за свагда краи учини. Коначномт> пакљ разрћшенго овогђ питана стои до душе јоштљ една повелика незгода на путу. Турскш кабинетћ изнвш е сирћчв готовостб , да ће уступити Црнои Гори неке области, алн неће никако да одступи одђ свога суверенскогг> права, кое Турска iiuсли да има надт> Црномг. ГоромЂ: напротивт> кннзт> Данјило са свое стране башЋ за незавмсимосћу накревностн1в тежи. Аустршско се правителвство у последнК време врло бллгонаклоно показало према кнлзу Дан1илу, и као што се чуе намћрава кннзћ Дан1ило употребити бавлћнћ

аустрјискогт, цара у TpiecTy на то, да личнбшђ корац; ма интересе сво« землћ унапреди.

III II А

Н I П

Изљ Мадрида пишу подт> 17. Сентембромт> сл} дугоће: Свакт> живБ1и сђ лгобопитлБивосћу, изчекуе пре^ i стоећш долазакљ ђенерала Нарваеца. У цћлои земл^ |збогт> тога суморно разположенћ и потаино огорченћ, |само партаа умћренака (модерадосљ) плива у задоволг ству : и нремда они увиђаго, да у саданвимљ околност! ма долазакт> Нарваеца Hie по ннн тако поволпнђ, ка што бw они гнелили, то сматраго они ипакЂ долазак нћго†као неку побћду. — Рускш посланикЂ, гроФЂ БенкендорФЂ, кои е о/ ређенЂ, да обзнани кралћици ступанћ на престолЂ цар Александра II. очекуе се у Мадриду до кои данЂ.

(1—3) ПодписанБш имамЂ на продаго сто илвда ока окрунћна и извенна, добра стара кукуруза, и могу поставити поредЂ воде на обали гди коме потребно буде. Купци нека се цене ради изволе на мене у Панчево обратити устмено или писмено. ДНШ1ТРВ£ 1УГ№Ф4НОВШв2> иначе (

г. К рста Р t д, родомЂ изђ Срб^е , кои е живкј у Београду и Земуну, а после отишао у ЦариградЂ , и затимЂ по дћлу свои господара по разнимЂ землнма путовао, 6bio е 26. Августа т. г, у Марселго и тада се навезао за Александрјш, одкуда ће ићи у брусалимЂ на поклонеше светомЂ гробу Христа Спаситела. Онђ ће тамо доспети до конца Новембра текуће године, а задрнгаваће се до конца Априла идуће 1857. годнне, и после е науманЂ у Ср6iro вратити се. Друштво нћгово сђ НБНме бБ1вше у Марселго ово авлв посредствомЂ новина, да 6w родбина нћгова за нћга разабрала да е живђ, и кадЂ се вратити намерава. (2—3)

л

(2—3) ПодписанБш опуномоћенЂ, ав/амЂ, да ће се д в е кућ с о д ђ с л а б о г ђ м аTepia .ia Г. Александра Николића , налазеће се на Врачару више барутане средсвомђ лицитацЈе 4. 5. и 6. Октобра ове године продавати; а међутимЂ ко жели ина че у погодбу сђ подписаступити, нека му ce изволи npiaBHTH.. На добрама овимђ никаквогђ терета нема. У Београду 26. Сепг. 1856. ђОРђЕ С. ЧОКОВИћЂ, магазацјл.

рева , нбино 6i>iBiue иманћ, кое е за конимђ нутемЂ у собстеностћ доле поднисаногЂ, и нћгове супруге Сав ке, како покретно тако и непокретн сво прешло, у одсутству нћговомзнатно почели отуђивати: то н овим'авнимђ огласомЂ no другш путЂ о починћмЂ свакогЂ ,да онђ са ToniOMi и овога женомЂ бленомЂ никакве по годбе и уговоре о томе иманго неза клгочава , ерЂ у прогивномо слу'iai' по закону ће свакш самЂ себи мо рати штету приписати. У Београду 24. Септ. 1856, НИКОЛА Ж РАИКОВКћЂ Протоколиста Врх и Касац. Суд.

м д»ћши ааодв* gnriio. У кући кодђ „К р а л ћ в и ћ а М а р к а" близу мале шаце има на торнћмБ Фровтудва дућана и на долнћмЂ една магаза за издаванћ подђ Knpiro. СИМЕОНЂ ВЕСОВКћЂ.

На огласЂ бврен београдски. ставлћнБ1и у 95. брои Шумадинке , да ће за време нбшвбх празника т. е. одђ 2. до 10. Октобра дућани HfcioBH затворенн бнти, примћћаваго трговци београд., да то за публикумЂ лИкаквогЂ значена нема, што ће евреискк дућани затворени 6 б1ти , ерЂ нико у никаквомв еспапу оскудостБ трпити неће, будући се све оно, што бвреи is .waro и кодђ Срба и то у већои количини усвакодоба до 6 б1ти може.

"I.iiiiii C«BtTt r. 9. КОВНћЂ. дае подђ кирпо еданЂ квартирЂ са < собе. куиномЂ, нодрумомЂ и 6yaapoMi у авлш. Ко жели узети одћ Митров! дне нека се ави погодбе ради. (3—3)

Стецишта се отвараго : 1. При Суду Окр. Шабачкогт. над1 иманћмЂ пок. Васе ђорђевића , ђон ijie изђ Шабца, до 6. Октобра. 2. При Суду Окр. Лгодин. надЂ и манћмЂ презадуженогЂ Димитр1н Стон новића убице изђ Турске, до 11. Ок тобра.

(3—3) Како су Тоша Радивоевићђ и озога зкена блена изђ Смеде-

Продаваће се ка .шцитацји : 1. У Калуђерици Окр. Беогр. раз лична добра Максима Марковића , 11 12. и 13. Окт. 2. У Бечнго, Окр. РудничкогЂ., раз лична добра Милутина Музикравића 15. 16. и 17.

У кнБИгопечатВБИ ккннгества србскогЂ