Šumadinka

} Б t о r р i д } £9 Новембра 18 5 6

ШУМАДИНКА, ЛИСТЂ 3 А шмшпмп, ишш? ш

УмредникЋ и издавателБ Лгобомнрт. н. НенадовиКљ.

TF4 V Оваи листт. изиази у Вторникт. и Четвртакт. на по табака , а у Суботу на табаку. Цћна му е Ј23 за три мћс. 5, а за no.sa године io. цванц. За or.iace n.iaha се одт. врсте 5 кранц. за трипутљ. V'"

Ц^ЗГ Како е Учредничеству Шумадинке потребно свое рачуне заклшчивати, и свое поbephte.it измиривати : то овимђ умолнва сву г.г. скупителћ и поедине пренумеранте изт> внутрености, да му, што кои имаш давати до конца ове године , сб п р в и м делижансомт> н еизоставно послати изволе. Г.Г. пренумерантима изг. Београда шилнће се готове признанице. в

а.

j а ч а | (Продужено) Старми господинђ гледао е укочено у свок> кнљигу, па башљ ни уста неотвори. fl добро мисдимТ) сђ Вама. чико, започне опетљ младв1и човекг., разммслите се, па ћете безЋ муке видити да е тако. Госпођа К. и нћнг. господинћ мужЂ живе o вашемг, трошку, господинљ стриче. To ие само што васЂ упропашћава, него васт. шшђ и смешннмЂ чини. Ваша обожаема има едноп. ратоборногљ смна у Африки. 3apt лгобавв изћ младости да ме смешннмЂ чини? одговори Г а в р и л ђ . Маркиза е моа ii р i н т е л љ и ц а, и мени e свимђ срдцемЂ одданаМаркиза васЂ вуче за носђ , лк >безнБ1н стриче, примћти X а н р и. Г а в р и л ђ хтеде прЂСнути, али e имао доста доброгЂ вкуса, да бурго угуши. fl признавМЂ, рекне онђ са променутимЂ лицемЂ, да си ме тм sanpenacTio. fl самв у момђ животу преко едногЂ милшна потропмо; и мои су прЈптелЂи у томе участвовали, па ми никадЂ ни на умЂ падало Hi'e, да ни десету частЂ о томе толико говоримЂ, као iuto си тм башЂ садЂ о твои мало новаца roeopio. fl ћу ти твого маленкостБ што пре вратити. Чиме? Са моимђ полђскимђ добромЂ у Бургунду. Ваше е полбско добро презадужено и лежи подђ секвестромЂ. fl ћу остатакЂ могђ иманл у новацЂ претворити. Bbi добро знате , драгш стриче, да о томе Hie говорЂ. Штета се ова осећа, али се ипакЂ може прегорети. Но ако Bbi тако продужите, скоро ћемо готови бмти. Па шта ћемо онда? Онда ћемо прећи кђ млађои линји. Орлеанци ће насЂ примити сђ разширенБШЂ рукама.

ЗарЂ су вамЂ ваша начела на продаго? запБ1та X а н р и сђ презрителнимЂ осмеЈомЂ. Свакш е себи наиближЈи. МладићЂ се маши за шеширЂ. Куда? запмта гаврилђ. Спавати. Зашто јоште сада ?

6рЂ

сте тако дремовни, да незнате, шта гово-

рите.

СтрицЂ му пружи руку. Право имапп., рекне му; а поричемЂ. Свршено. Та тб! знашЂ , да а ипакЂ нећу предсгавлнти иребеглицу. Маркиза ми е врло драга, али н ћу то у редЂ довести. X а н р и стисне пружену му руку са правомЂ срдачности. и продужи: Треба само да сватите , да ће приходЂ одђ седамљ илнда едва толико изнети, да се надЂ водомђ одржимо, и да 6bi будаласто бмло за лгобавг. старе маркизе упропашћавати ее. Свршено, мои синовче. Вратимо се опетЂ на твон) женитбу. Тн волешЂ малу девоичицу? СасвимЂ. И она тебе воле? Тако ми се чини. Е па стварЂ ће се по себи свршити. Ко зна ? Н невидимЂ никакву препону , мое дете. Ваше будалаштине могле бм насЂ смести стриче. Добро то упамтите. Младоств лудоств! Говорите ли о мени? Не, о себи. Ханри Hie се могао одђ осмћика уздржати. Жил ћта ће се сђ то 6 омђ поносити, настави ГаврилЂ, Породица одт> ЕрменонЂ произходи изђ едне старе благородничке породицеи има лепо име. Па ипакЂ могла бм ме наква непредосторожностБ изђ седла избацити. Н имамЂ с уп арника.