Šumadinka

одђ 25 до 30 година, али има случаева, да е понекш kohi. и 72 године дОстигао. Камиле могу едну стотину година живити. У Бечу е орао едант, 104 године навргшо. Вра на шиви 100 година, лабудови преко 200 година, корначе могу 190 преживити, овца редко дуаее живи одћ 10 а 1;рава одђ 15 година. — Ако се икаква варошв „гпнномт. вароши" назвати може, то ово име сљ пунммЂ правомЋ припада Мелбурну. ВарошЈћ ова брои 65000 душа а 400 меана. КадЂ се састави рачунг. одђ свјнз они лица, коа преко године збогљ пшћа апсљ одлеже, то ово дође на свакогтв деветогг> жителн. Но ово е рачунч само велики преступленјл, ерЂ мала предг. полицаинми судЂ и недолазе, она се сматраго као нешто обично. У оваи рндт, неспадаго само Л10ди прости, већћ и лица већегљ изображен1а, а и неотноси се тннство то само на мушкји по.и ; и и женске су такође страсти тои оддане. 3 А Ч И Н Ц И. (Руске пословице.) БолК e една добра шлг.ива него рђава смоква.

И i^apcKifi ћирица мисли. да има иеко право на престолтз. Куна удави голуба , да га лисица изела небм. Вино има снагу исполина. Кадт. лисици недостане грожђа, онда кокоши мораго то да плате. Bofflie око види н ноћу. КадЂ бм се ударјо пореЗЂ на мудростБ , онда бм и будала хтео да га плати. Немои пре плговати змш на главу, докљ е ниси одт> трупа оддвош. Врло често се добро гађа, али се зло погађаБол1> псето добмн рђавио костб за глођанћ. Кадв уденешЂ свои конацЂ у туђу иглу, лако га можешЂ изгубити. Нетераи мишева сђ брашна доклегодт> имашЂ сланине у комори.

ДОМ4ЉЕ н СТРАНЕ IIOiUH'I'll.

(' >> h I 11. БеоградЂ 1. Децембра К) ■ i е е. као обично сваке године . торжествено прославлћнЂ свенароднБ1и празникЂ Св. ПрвозваногЂ Апостола Андреп. На светои литургш, кого е служјо НКгово Вмсокопреосвештенство Господинђ МитрополитЂ, присутствовао е Светлми КнаЗЂ сђ ЦеЛОМЂ породицомЂ, виши и нижи чиновници у униФорми, и грађанство, а тако исто и г.г. Конзули : AycTpiKcKifi , Француск1и и Рускји са своима г.г. Канцлерима. Све возгласе спроводило е предЂ црквомЂ упарађено воинство пуцннвомЂ изђ пушака, и топови на калемегдану. На концу богослужеша нзговорило е Нћгово Високопреосвештенство празнику сходно слово о отечестволгобјго, напоменувши доброд1>телљи , изђ кои се оно састои, и како е н^име одушевлћнЂ безсмртнми Карађорђе дао повода и самои данашнБОи светковини. Истомђ приликомЂ као едну черту отечестволгобја сђ благодарносћу споменуло е НКгово Вмсокопреосвештенство. што е Светлми Кннзђ са Вмсокославнимђ ПравителБСтвомЂ , топломђ својомђ препорукомЂ подћиствовао на добро чувство народа нашегЂ, те е оваи скуплћну за непредвидне случаеве рану поклонјо на фондђ свештенички и учителЂСки удовица и сирочадји После божествене службе, ишло се на подворенћ Светломе Кнлзу.Увече е бмла цела варошЂ осветлћна, а ученици Лицеа , осимђ што су два лепа прозрзка на своме заведенио начинили, направили су у авлш н1>говои и бенгалску ватру, и пустили су неколико лепм ракетла. Воена банда свирала е по целои вароши.

Р У С I л. У Петробургу 15. Новембра. l'ycia се изђ петнм жила упин!> , да „драмЂ странаца" и у трговинч и радиности збаци. Првми и наиважHin коракЂ кђ тои цћли учинћнЂ е безЂ сумнћ саставлннћмЂ „рјскогђ паробродногЂ трговачкогЂ дружтва". СадЂ пре неколико дана предложт е у „СКвернои Пчели" еданЂ акцтнерЂ дружтва , флотскЈи капетанЂ Романовђ , да ce по образу ХарковскогЂ дружтва за трговину сђ вуномЂ, оснуе едно друштво за трговину св раномЂ у гожнои Pycin. Мм налазимо у данашнћмЂ брого „Журнала де С. ПетерсбургЂ" еданЂ чланакЂ, кои оваи у „Сћвернои Пчели" учин]>нми предлогЂ одобрава, похвалгое и разграннва. „Мм желимо искрено", — стои у томђ чланку — „да се лепЂ планЂ Г. Романова удћисгвуе, и узимамо себи слободу примћтити, да бм поради веће користи ово дружтво за трговину сђ раномЂ у Руcin , требало нуждно обратити знатне капитале на подизанћ велики парнм млинова, каковм има у Америки, тако, да постепено на мћсто трговине сђ раномЂ ступи пробитачшн трговина ci, брашномЂ. Познато е, да Америка више него половину ране износи изт> зе«л1> у виду брашна: да бм се дакле Pycifl борила сђ успћхомЂ проти†Америке, то Се она мора служити барЂ равнимђ оружЈемЂ. И по гоме сва е прилика, да ће скоримЂ у животђ стуиити едно таково дружтво , и то по свои прилици као фил ! ллно (вторично или млађе) дружтво „рускогЂ паробродногЂ дружтва." Изђ Петробурга пишу „Ост-даКч& посту" подђ 12. НовембромЂ слћдугоће: