Šumadinka

УБ фограду 4. Д е ц е м б р а 185 6.

ШУМАДИНКД, ЛИСТБ 3 А вв&вжашне««& 9 ж в®&®дов. Учредникг. и издавателБ ЛгобомирЂ 00. НенадоннКљ.

ТЕЧ V °ваи листђ излази у ВторникЋ и Четвртакљ на по табака , а у Суботу на табаку. Цћна ту е -|ОК за три мћс. 5, а за uo.ia године 10. цванц. За огласе n.iaha се одт, врсте 5 краиц. за три путљ.

ili II <1 1. (Cnteauo одг 6bie. ђаиа II- изг Сгароег Влаа.) 1оштђ даница непомоии лица, И 6iena незасн зорица, А одб дана нема ни спомена, Преб1<5ла кликовала вила, Са вр' Стола брда снћжавога, О Савину у сред-Б зиме дану; Па дозивлћ Србе ио CpCin, И овако нБима проговара: „Чуете-ли Срби по Cp6in, Већ-h имаде tnecm. стптнн' гпдиоа, Шестг> стотина и шштђ половина, Одкако е Жиму саградт ПрвовћнчанЂ Неманићг. СтеФане, О н-б хоћаше Жичу да noKpie, Да nonpie сребромљ бЈелЈемЂ, А постреши златомт. жежешемЂ; Но ту с' деси Неманићу Саво, Па узима кнвиге староставне, Кнвиге гледа а сузе пролива, Па овако брату проговара : — О мои брате Неманићг СтеФане! Неће дуго бглти наше царство; НакомБ тебн четири колћна, Па ће Hasne царство преминути, На едноме младоме кжаку, КумБ крштенБхи нКга ће погубит' Па ће и онб мало царовати, 6рБ и нћму дуго 6 б 1 ти неће, Па ће и нћг' слуга погубити, Као и онћ кума крштенога. Па по томе дуго проћи неће, И опетБ ће СрбинБ постанути, Да царуе и да господуе, О нђ ће наше старе задужбине, Поградити па и поновити. И изнова млоге саградиги; Но и нћму дуго бшти неће.

брт. ће неко одб истока доћи, Koli с' некрсти крстомт. ришћансшема, Нити вћру ристову вћруе, Па ће цара СрбскогЂ погубити, Задужбине наше разорити, Одн^ети и сребро и злато ; Но тб 1 покри преб1елу Жичу, Покри Жичу тешкЈемБ олзвомб, А постреши мермерли каменомт., Пр иложи ioS крсте и иконе, Петраилћ и златне одежде, Па прилогки пола и ливаде, Око Ибпа м ■*^ 1н*. 1 оштб ириложи млине вћтровите, На Рибници и на Лопатници, На Бћлици и на Моравици. И на Гружи и на Лсеници. То е Сте «>анБ Саву послушао, Жичу покри тешк!емб оловом-б, А постреши мермерли каменомБ, Приложи iofi крсте и иконе, Петраилћ и златне одежде, Па приложи пола и ливаде, Око Ибра и око Мораве, I ouitt. приложи млине вћтровите, На Рибници и ка Лопатнци. На Бћлици и на Моравици, И на Гружи и на Лсеници. UI to приложи НеманићБ СтеФане, То написа подб високомб куломБ, ПредБ 6ie .iomt Ж ичомб задужбиномЂ. 1 оштб овако вила проговар а, Чуете ли Срби по Србш, Ако ли ми то невћруете, Bbi дођите, прилогБ донесите, бр -б се сада Жича погређуе, Па приложте светои старои Жичи, бр -б е севапЂ прилогг. приложити, Старои цркви кадЂ се поновлнва; Прилогљ даите под-б куломБ гледаите, Шта е СтеФанљ Жичи приложјо.

oi