Šumadinka

га часа npaiicnifi ултиматум-Б, коимђ се зактева неодложно ослобођенћ уапшени бунтовника, или ће се у противномђ случаш до самога рата доћи." ПоследнвомЂ поштомђ дошавше вћсти о догађаима на дипломатском-fa полго , уколико су занимлх>иве дак) се укратко овако сватити: О симђ предстоеће д р у г е конФеренпДе, на KoioS ће се решавати о Болграду и 3 mihhomt > Острову, има се на пролеће држати и трећа конФеренфа. На овои ће се по предлогу. кои учини таконазвана „европска" KOMHcia, заедно сђ диванима ad hoc, о преустроенго п одунавски кннжества заклгочити међЈ-народанЂ уговорљ, коимг. ће се утврдити судбина Tifi земалн. Тедкграфске Депеше. У Франкфурту 6. Децембра. ОвдапшЂи листови саобштаваго едну телеграФску депешу изђ Женеве (у шваицерскои), да е Прапска поднела твапцерском7, савезномЂ сабору ндну ноту , tioio.nЂ се обзнантв прекидан 'в дипломатски сношенл између llpauске и Шваицерске. На ово се савезнми саборЋ одма екушо у изванреднои сћдници и заклгочјо е. да се сазове скупштина CBito савезнм кантона (шваицерски савезнм дргкавица). Ова е b IiC ti , доста озби.шна; ерЂ ано се она обистини, може ирло лако доћи до рата, у комђ 6bi европске државе могле неке на едну а неке на другу. страну пристати. У Паризу 7. Децембра. „МонитерЂ" aii.iii. да е прансти посланикЂ при ФранцускомБ двору, гроФЂ ХацФелдЂ. предао цару Наполеону едно писмо свога владаоца. коим-i, оваи благодари иа послатомЋ му ордену почестн^ легје. •У Цариграду 30. Новембра У Цариграду говоре. да е са^ржаи зактевана ЕнЧлес:;«; одћ nepcie слћду гоћш: Претресанћ ceiro између Кнглеске и Hepcis по< гисии уговора, повлачеић вошпе изђ Херата, саизволенћ на оснмванК енглески трговачки зтани/пта и наеелћнн у перс ^искомЂ морскомЂ заливу, и ^а Перс|'л даде енглескичЂ дружтвама концесје за гра)еп 1» гиозденм аутова у ilepcia — - ИмамЂ (поглаварн) одђ Иаскага у савезу е са ЕнглескомЂ. и одрекао е Перс;и 1лаћан1ч данка. У топг^ливницама v 'ГеЈТрису (у Персш) (лада наинећа живостс. и дКлателносп.. — Гласа се, да се е вицс-крали египетскји по жећи в наговору Енглеске оставјо свога плана. да повее ра-гђ сђ АбисшиомЂ, и да ће онђ — вице-кралв КЈримг, временомЂ доћи у ЦариградЂ. Наниошн иеточна пошта. У Цариграду 30. Новембра. У Багдаду nie се на концу мес. Октобра >ошти нита знало о одпочетку рата изме!)у Hepcie и Енглеске — BbiBiiiifi енглесши послзникђ при персЈискомЂ °РУ> СирЂ Мураи, бави се са своимђ посланичкимЂ рсоналомЂ близу Багдада (на нерсшскои граници ).

— Ха.чиб-бен, смнђ великогЂ везира Решид-паше, одлази данасЂ преко Марселн у ПаризЂ са наставлћнима за предстоеће конФеренфе. — Сад»> се потврђуе онаи гдасЂ, да су Руси на прибреж!го абхаскомЂ отели еданв турскЈи брип. (оманго убоину лађу) и 18. трговачки лађа. Ово су учинили Руси зато, гито су се ове лађе саобраћавале са бунтовнимЂ Абхазима, кои су руски поданици, ишто су имђ потаино доносиле џебану и свакоаке потребе, — Гласа се, да ће се еданЂ гвозденвш путЂ наиравити одђ Цариграда до подунавски кннжества. Оваи ће се путЂ звати царско -тур ckih гвозденми путЂ и скратиће путЂ у БечЂ за читавм 100. сатш.

п о з а в t. Сђ новомђ годиномђ наступа „Шумадинка" на свое гпесто течеше. Она ће као и досадЂ излазити трипутЂ на неделго, на по табака. Уздагоћи се да е не само досадашиБи нћни предброиници неће осхавити, него да ће се и млоги нови прјавити, спушћамо цену за целу годину с а м о на шестнаестЂ цванцика, а за пола године о с а м ђ цванцика. За овакву малу цену добмаће читателс.и у овомђ листу за читанћ научнм, забавнм, шалБивм, озбилБНБ! и полезнБ! иредмета. Kauo сада полнтичке вћсти по свои прилици неће имати оне вјјжно сти, као што су сђ почетка ове године имале, то ћемо укратко и што re наиважше у целомЂ свету догађа саобштавати. Одвећт, дуге приповедке, кое ce у млогикђ броевима продуа^уго, нећемо ставлнти. Домаће све догађае и новости као и судеиске познве, и с т е ц и ш т а, точно по „ЗваничнммЂ Новинама" ставлаћемо. О трговинн нвллћемо укратко о свему ономђ , што знамо да се наши трговаца интересира. Свима донкошнђнмђ пренумерантима послаће се оваи листђ и одђ нове године, а ако kos« и за овакву малу цену нежеди далћ држати, нека изволи до 10. Ниуара послате му листове преко поште беЗЂ зав1 - (отка повратити. Сви нови уписннци нека се изволе што пре на „У чредничество Шумадинке" обратити Новци ће се по истечен!го три или шесгЂ месец|'и полагати. Оваи листђ , кои е у Београду а по окруаинма између свјго други листова наивећма разаростран1тНЂ , кои прелази у AvcTpiro. Влашку, Бугарску и Босну , нрима свавогЂ рода и сваконке огласе и то ођ наисвтинЈомЂ ценомЂ (5 кр. ср одђ врсте за трипутЂ, са ббичнимЂ оловима; са крупшимЂ словима или са шаромЂ наоколо у експедшци Шумадинке мозке се еа цену дознати ) Позивагоћи сђ овимђ учтиво читателК на пледплату, увћравамо iif, да ће сви сб овимђ листомђ идуће године 6 б 1 ти зздоволбн Ј и , него ihto су бшли у свимђ прогдлимђ годинама. У чредникЂ и издавателБ Л, П НЕНАДОВИћЂ