Šumadinka

4

ђакњ. Забправио оамг> господине Европу. Учител^. ЛенБШтино ! — Богб е заборавио и тебе и Европу. Што дремашг. ? (продужаваће се) •I а ч ii н ц и. Новђ е приителћ као и ново вино. Остави га некг. остари па ra онда пробаи, старо вино подмлађуе човека. Ro.ii. е имати чисту сав1чеТБ за себе него десетг. сведока. Цривена звонара то е прстт> окренут-b у небо, кад -b е годћ видишђ помисли на прстг. 6oatifi . безт. кога ништа неможе се догодити , и кои е свему узрокљ што годћ бива. Нерадуи се кадЂ ти кака†непринте-it умре , ерљ ти незнашЂ каива судбина твои животг. сутра чека. Рђава савћстБ подобна е пећи (фуруни) коа се непрестано пуши. Она е туигнтелБ, судид и џелатЂ у еднои истои особи. 3 а г о ii е r к е. — Лепа е мон рана, сладакг. е плодћ труда могг., опасна е освета ,мод. — Никада нит' самБ што ео ни пио , и опетљ живимљ. Мати мол никада ние дошла у мого кућу, а опетљ ни данго ни ноћу неоставлн ме. Д О Мј А ћ К II О В О С Т М. БеоврадЂ 30. Децембра. Нћна Свћтлостг, кнагинн гоче око подне обрадовала е Нћгову Свћтлоств са синомђ . Kai;o Свћтла кннгина тако и новорођени КнпжевићЂ налазе се у поволћномЂ станго здравла. С Т Р .4 Н К Н О В О С Т 61. — ПаризЂ 34. Декембра. Пуномоћници гоче су подписали протоколЂ. КонФеренцие уклониле су све препоне c-b пута, и изравнале су и помириле све стране. бдногласно заклгочено е: да границе одђ траанске доли-

не до рћке Ллпука иду, а Болградг. и Тобакт> да остану МолдавЈи. Русил добин на деснои страни , КомратЂ са 350 квадратни врсга землћ Змшнски острови сматра ће се да припадаго ушћу Дунава. Сва друга уступлћна землл сагозиће се сђ МолдавиомЂ , осимђ оне землћ гдћ Дунаво утнче. кое припада Турскои. КонФер^нцие заклгочиле су далћ и то : да се то уступанћ граница наидалћ до 18. Марта свршити мора ; до тогђ времена изаћи ће Енглези са своимђ лађама изђ црногЂ мора, и Аустрианци изђ Влашке. Комисин ће у подунавскимЂ кннжествама онда свои задатакЂ свршити и потомђ kohФеренгуи свое извћстие поднети. — Сва е прилика да ће се распра између Шваицерске н Праиске беЗЂ рата смирити. Преговори воде се и надежда е да ће се беЗЂ повреде чести и едне и друге стране све поравнати. ПаризЂ 33. Декем. Страшно едно убиство догодило се данасЂ овде у Паризу. Архиепископа паризкогЂ Сибира кои е служио у цркви Св. СтеФана на едан-путЂ сђ еднимЂ дугимЂ ножемЂ прободе предЂ олтаромЂ неки свештеникЂ именомЂ Верже. АрхиепископЂ издане истогђ тренутка. УбилацЂ сђ крвавимЂ ножемЂ стаао е мирно и сђ некомЂ радостћу гледао е свое грозно дћло. УбилацЂ е одма уваћенЂ и затворенЂ. Онђ ние веровао на то да е маика Христова наитиемЂ светогЂ духа зачета. зато е и викну) кадЂ e Сибура пробо : доле сђ богиннма! и збогЂ такви невћрованл кон е црква католичка примила, гонио га е СибурЂ и одузео му е парохиго. УбилацЂ е текЂ 32. године старЂ и некае се за свое безбожно дћло. — Црква Св. СтеФана затворена е и неће се у нћои служиги докђ се наново неосвети, она е сада сва црномЂ чоомђ сђ полн застрта. Оваи догађаи ако е на цара дћиствовао. Тћло Архиепископа Сибура однешено е у нћгову палату , гдћ ће се пошто се балзамира, на излогђ свету ставити. —-■ Изђ Падуе авлаго одђ 22. Дек да су тамо царЂ аустриски и царица приспћли.

О Г Jl А С И. ЕкспедицЈа Шумадинке на лази ее сада исподт. BapoiuKanie у сокаку водећемт. на саву, у кући г. К р с т е Р а к и ћ а. К 0 Н Т 0 Р А „СРБСКИ НОВИНА" (у господскоп улици у кући Г. Honeчитела Стефана Марковића) отворена е, и предплата за год. 1857. прима се у нђои одђ 8 сат1и изготра до 12 у подне, и затимЂ одђ 2 сата по подне до 5 у вече. У Београду 28. Децем. 1856. МИЛОШБ ПОПОВИћЂ.

6 Д Н А СОБА на долнћмт. бош, за едногЂ или два самца, и^ма на издаван ћ у кући Г. К. БРАИКОВИћА, у господскои улици. СВЕТОВИДТћ ЗА 1857. Г. VI. Г О Д И Н А. Одђ 1. Лнуара r. 1857. настае течениго наши новнна VI година. Оне ће одђ нове године излазити са подлисткомЂ. Цћна имђ е за по године 6 Фор. ср. а за 3 месеца 3 Фор. среб. Позиваш се дакле сви лгобителћи новина наиучтив!е на предплату. У Београду прима новце изђ внутрености Србие г. Вик. Станисавл^вићг осмотрителв Читалишта или г, Вел. ВаложићЂ кн1 .ижарЂ.

ЗимзеленЂ за год. 1857. изишао е и може се добити у Београду кодђ г. Браће А. ђорђевића трговца , кодђ В. Валожића и Саре Возаровић-Ђ, а у Земуну кодђ Ш. Андреевића синова. Цена му е 40. кр. ср. Дћло е са три велика мћдореза украшено. Тко жели обашка имати ликђ рускогЂ цара и Стратимировића, може га у поменутои трговини добити по 10. кр. среб. ЗимзеленЂ е наисходнш дарЂ за нову годину. У Бечу у Дек. 1856. А. А д р и ћ ђ УчредникЂ и издателЂ Световида. Обитава у С. Улриху, neue Schot(1—3) ten g-asse JV? 113.

У кнћигопечатнЂи кнлжества србскогЂ.