Šumadinka

16

чудо, да србоки народг. нема iouiT -h ннкаивогЂ животопнсаииа Карађорђевог-b. — бдно одг> три листа има, и то e преведено сг> нћмачкогЂ, изб Јорданови годишнби лћтопнса. Ние л' то чудо, да оваи садт. нараштан познае самонмена: Аидукљ-ве.шка , Мвлоша поцерца, Нкова Катића, Луке, Чуп ића, Чарапића, и проче, а о нвпма ништа незна, осимг> ако е што годг у народнимг. песмама одћ сиепаца слушао. 'Гако а држимг., да ако ништа друго, а оно требало би едну частв тога Фонда и на скупланћ дати и писанТ, отечегтвене историе обратити. Кадг. се шанцеви Карађорђеви заравне и преору, кадт> они што су сб hbkm -fc воеваии помру, онда ће бити доцканљ на то мислити, онда ће наши потомци свон> историн> преводи-

ти сљ други езика, али то неће бити историл, него биће наопачке написане басне. CTff s AHE HOISOCTBI. Подљ 8. rip. м. и,зг> Трапезунта нв.шш; да су се на азовскомг. мору турски матрози и Руси потукли, гди е 7. руски солдати убиено. Но оваи приватни догађаи нема никакве поиитичне важности. — Изг> Петерсбурга телеграФираго: да се посланикг> Француски гра^г. Морни вћнчао са кнлжевномЂ Трубецкои. Нћнг. отацг> скоро се изг> прогнанства вратио, и остао сасвимг> безг> нманн. ГраФг> Морни после Ротшилда наибогатш е у Францускои. Онг. в дао ceoiofi невести два миииона у д инмантима. Девоика е текг> 17. год. i и врио е непа.

О Г л А € Н,

а

(1—3) Допеподписани обавлк>е свакомг> трговцу, кои бм у cBoioEi раднБИ потребовао вештогг> пероводитела, за свои коктоарг>, да е онг> готовг> примнти се на таковомг> м 1,сту за у контоарг>. Подписани служио е у Новомг> Саду , Пешти и Загребу; говори србск«, немачки и маџарски, а био е и у великимг. бакаискимг> трговивама г и у станм е показати за себе ^мотва и препоруке. Ко би имао воиго извћстити се о томе избииже, нека се обрати подписаномг, кодг> „Србске круне" и.^и r Петру Лнковићу. овдашнћмг> трговцу. МиианЂ Сережавски.

П Р о д д л. (3—3) Путемг, двне лицитацје кои ће се 25. 28. Лнуара и 1. Фебруара о ве 1857, године држати, продаваће се непокретна добра почив. Нкова Ми ловановнћа —Cneie— б. житеиа ШабачкогЂ , по Јкеиви нћгови тестаментаини наслћдника, — добра су сл!.ду гоћа: 1 вдна меана са Фуруномг>, аромг> и три магазе одг> сиабогг, матерјнла са имагоћимг, сг> лица просторомг> за подизанК више дућана. 2, До ови исти д}ћина, едиа велика зидана кућа одг, тврдогг> матеpifl.ia са 4 собе, еднимг, Форхаузомг,

зиданимг, и великимг> подрумомг>, му-1 твакомг> шупомг> у истои кући при-' надлежећемг> довоивне веиичине ав.помг> у KoioS и еданг> добро озидани бунарг. постои, и 3. Спроћу ове куће, еданг> празанг> плацг, доволБне величине. Сва ова добра, кон су iouiTt 1852. год. у попису око 1000 Д Ц ес преценћна, лежв на малои п!нци у |Шабцу и то лево скоро преко целе мале 1пице и на угиго идући одг> крста преко hynpie у Селакову башту, и пружагоћи се све уедно до куће поч. Димитрја Лслека. Кои дакие има волк> напоменута добра или све уедно или понаособг. купити, нека се у наведене дане лицитиранн, на малои пјнци ripe а последнћгг> дана и после подна, нађе, а може пре тога са подписанима као законимг. пуномоћницима Лковлћви насиКдника и безг> иицитиранн у погодбу ступити. Тоша Никоиићг> Писарг. Суда Шабачкогг> и Стондинг. Фиииповићг. Секретарв Суда Нгодинск.

(3—3) ПодписанБш дошавши садг> изг> Беча са готовимг. мушкимг> аиг>инама свакогг> рода, а тако исто и са неизрађенимг, еспапомг>, препоручуемг> се поштованомг> пубиикуму за миогобронне наручбине сг> врло умКреномг> ценомг> и изреднммгз радомг>. Сместиште трговине мое наиази се у кући Г. Игннта Станимировића ПроФесора Права' идући ђумруК УУ Бћограду 29. Нов. 1856. .5|гсен1«-; BisaoHieuisBn-iii. крончг> мужкогг> одћиа. \џ

6 Д Н А С 0 Б А на долн-ћмт. бош, за вдног-в или два самца, има на издаван^ у кући r. К. В ранковиба у господскои улици.

(1—-3) Кои би желио спремићногг> за зиданћ камена и то у крупнимг> комадима, може добити овде у вароши на сави предт> виадичиномг> каФаномг>, гдт е у Фатове сиоженг> 1дћ се мозка за цћну разумети.

(2—3) Подписани узимамг> честг> авити поштованомг> пубиикуму, да самг> у Moion трговачкои раднБИ узео као ортака могг> миађегг> брата Косту, и тако да досадашна единствено подг> моимг> именомв стоећа трговина, стои садг> подг, Фирмомг> ,Браћа Исаилои и ћ и" подг> шилтомг, кодг> кназа „Менчикова." У Беогр. 1. Лнуара 1857. АтанасЈе Исаиловићг> трговацг. на Сави.

У кнБигопечатнБи кнлжества србскогЋ.