Šumadinka

20

предузети. Г. Чеме добио е дозволенћ да прави еуФратски гвоздени путт> са 6 на сто осигуранимљ интереСОМЂ. „Пеи" одђ 5. Лнуара авла : да he енглесни кабинетт> кад -b се камере отворе искати новаца за умлошенћ воиске у Инд1и и за умложенћ Флоте. За садг. Сеимург. добио е заповћстљ да престане тућн се са кинезима. Пар изљ 2. Ннуара. За великогг. кннза Константина спремаго у тилћринма иавилонг. МарзанЂ, гди ће онг> докђ годћ у Паризу буде обитавати. И великомЂ кннзу Михаилу кои е сада у Пици. надаго се у Паризу. Спремана већљ сада починго се да та два руска принца са наивећнмг. одличиемг. дочекаго. Нвиовљ долазакљ и задржаванћ у Паризу шштг, ће болћ утврдити принтелБство између Француске и Русие. — „Карлљ III." паробродљ uito е кодг, Неапла запалио се и отншао у воздухг. имао е натоварени 70 хилнда пушака. Узрокг. одг. кудг> е ватра постала незна се, ерг. клгочђ одг> камере што се запалила, и у noiofi е

27 центи барута било, био е кодђ команданта кои e iomi, у вароши био. То запаленћ барута такавг. е потресг, у вароши учинило, да нико ние знао шта е то. Сви су прозори са стране до мора попрскали. ВоздухЂ се тако био потресао да су се лампе и ract што е горио у. гасиле, иутеатру сви наеданпутг. остали су у мраку; кое е немали стра узроковало. — Тимг. случаемг, 80 лгоди погинуло е, а млого е осакаћени. — У Лондону млоги лекари што су на Криму у воисци служили, нудили су се шваицерскомљ конзулу да ће радо иоћи да у Шваицерскои слуаге ако се ратг. отвори. — бдне Француске новине авлаго : два шваицерска бегунца Розеле и Делашо 27. Дек. кодг, Малпара , сретну неки младићи кои су певали путемг, , и викали : да игиви република, и упитаго набусито те шваицерске бе. гунце ; шта су они? „кралћвци" |одговори Розеле, на ту речг, нападну они и избоду ножемг, и нћга и нћговогг. другара тако да е слаба надегкда да ће живи остати.

О Г Л А С Н. СВЕТОВИДЂ З А 1857. Г. VI. Г О Д И Н А. Одг, 1. Ннуара r. 1857. иастае течениго наши новина VI година. Оне ће одт, нове године излазити са подгисткомЂ. Цћна имт, е за по године 6 Фор. ср. а за 3 месеца 3 Фор. среб. Позиваго се дакле сви лгобителви но^ вина наиучтив!е на предплату. У Бе оераду прима новце изг. внутрености Србие r. Вик. Станисавл1вићт> осмотрителв Читалишта или г. Вел. ВаложићЂ кнћижарг,. ЗимзеленЂ за год. 1857. изишао е и моа;е се добити у Беоераду кодг. r. Браће Л. ђорђевића трговца , кодг, В. Валожића и Саре Возаровићг,, а у Земуну код% Ш. Andpeeeuha синова Цена му е 40. кр. ср. Дћло е са rpt велика мћдореза украшено. Тко жели обашка имати ликг. рускогЂ цара и Стратимировића , може ra у поменутои трговини добити по 10. кр. среб, ЗимзеленЂ е наисходнш дарт. за нову годину. У Бечу у Дек. 1856. А. А н д р и ћ г. Учредникг, и издателв Световида Обитава у С. Улриху, neue Schot(3—3) ten g-asse JVs 113. (1—3) Подпксани обзнангое почитаемомг, публикуму да се кодг, нћra може добити сува пештанска квасца —pres germ. у свако доба, за кои псдписанми емствуе и

добарг. стои да ће свако сг> нлимг, у1ешено тесто добро за рукомг, доћи, ако се на едну оку воде или млека еданг, лотг. квасца мете. У Београду 9. Лнуара 1857. г. СтеФанг. Лазаревићг. пекарг. спроћу r. Куманудине куће

(1 — 3) Подписани узимамг. честв обнвити почитаемои публици, да н у моме собственомг. дућаиу налазећемг, се спрамг, Лицеа , имамг. на продаго сваке сорте мушки готови халБина врло евтином. ценомг. и то: Пелисиера фини, одг, 18 до 24 top. ср.; капута зимски одг. Велура Ши«>а са атлазомг, и другомг. свиломћ поставлћни одг. 14 до 26 4>op ср. ; Фракова до 20 Фор. ср-; капута летиБи до 15 Фор. ср.; нпунцета 14 Фор. 30 кр. ср.; панталона штико- , вани 9 Фор. 40 кр. ср.; паиталона клотг, одг> црногг, тоскина дј 7 Фор. ср.; пруслука одг> 2 Фор. 30 кр. ср. до 4 Фор. ср. Исто тако и за ГГ. Свештенике имамг, готови халвина. Димитр1е Добринковићг,.

(2-—-3) Кои би желио спремл^ногг, за зиданћ камена и то у крупиимћ комадима, може добити овде у вароши на сави предг. владичиномЋ каФаномЂ, гдт е у Фатове сложенЂ, и гдћ се можа за цћну разумети.

(2—3) Долеподписани обавлгое свакомЂ трговцу, кои бм у CBoioft раднии потребовао вештогЂ пероводителл, за свои контоарЋ, да е онђ готовђ примити се на таковомђ мћсту за у контоарЋ. Подписани служио е у Новомћ Саду , Пешти и Загребу; говори србски, немачки и мацарски, а био е и у великимг, бакалскимЂ трговинама, и у станго е показати за себе емства и препоруке. Ко би имао волго извћстити се о томе изближе, нека се обрати подписаномЂ кодђ „Србске круне" или г. Петру Лнковићу, овдашнћмЋ трговцу. МиланЋ Сережански.

Стецишта су отворена : 1. При Суду Окр. ћупрјискогЂ надЂ масомЂ поч. Милје Лнковића изђ Параћина, кога е малолћтна наслћдница умрла до 26. Ннуара. о. г. 2. При Суду вароши Београда надЂ масомЋ поч. Милоша М1*оковића б. Аћутанта Штаба до 31. Лнуара о. г. 3. При истомћ Суду надг, масомЂ поч. Петра Миленковића бакалина изђ Београда до 15 Фебруара о. г. Продаваће се : Началн. Окр. Руднич. продаваће непокретна добра поч. Тодора naioвића изђ Заграђе 26. 27.и 28- Ннуара.

У кнБигопечатнви кнлжества србскогЂ.