Šumadinka

24

да.чо Депутацш главнииБ фондомђ школскимћ управлагоћои сђ тимг., да iS подх интересЂ да, и рачунљ о нвима до далћ наредбе особитми води. Подђ тимђ „до дал$ наредбе " разумевамо мм то , докђ се правила непрогГишу-, о установленго пензтногЂ Фонда за удовице и сироладЂ, свештеника и учитела , кошмг> ће се приликомђ оДредити, ко ће , и како ће сљ тииђ фондомђ управлати У исто време рћшиће се и то , оће ли еданх. фондђ за сне 6 bith, или ће се два установити, па еданЂ свештеничкји, а други учителвскш звати; као што ће се и правила поставити, колико ће свештеници и учителви у таи фондђ улагати, и колику ће потомђ пен31го нБИне удовице и сирочадЂ ушивати. Пре пакЂ свега по MHkniro нашемЂ треба рћшити : одкуда ће и како ће учителви пензЈго добивати , кадЂ изслуже, или у болеств и слабоств тако падну, да више учителћску дужноств испундвати немогу ? Ово пмтанћ тимђ пре треба рћшити, што по самои природи CTBapifi, наипре се треба састарати о лицама, кон народу служе, па онда о нвтвимЂ удовицама и сиротама. Ако се узме, да пензЈе учитела падну на теретЋ обштми, т. е. главногЂ фондз школскогђ, онда бм могао еданЂ фоидђ за удовице и сирочадЂ свештеника и учителв бмти. Наироти†пакЂ овога , ако изђ едногЂ и истогђ Фонда, учителви и нг>ине удовице и сирочадЂ neH3iio добивали буду , онда за удовице и сирочадЂ свештеника, мора другш фондђ постолти. — Имагоћи предЂ очима станћ свештеника и учителн, и познавагоћи нвине околности, мм се усуђуемо рећи, да бм наиболћ бмло : учителвима nen3iro давати изђ главногЂ Фонда школскогђ; а за удовице и сирочадЂ учителн и свештеника ипакЂ одвоене Фондове установити. Овомђ одвоенго по мнћшго нашемЂ међу остали узрока и таи е , што се свештеници, кадЂ обудове, више женити немогу , а учителви могу, па бм свештеници могли мислити , да удовице и сирочадЂ учителн падаго у нечему на теретЂ нвима. Исто тако могли бм и учителви држати, да бм нћт†фондђ болћ стоао, кадЂ бм за себе установлћнЂ бмо , ерЂ у•чителви добиваго и друге службе и званја, na бн већЂ умложенми процентЂ у фондђ само на користв нгЛову остаао. За избећи дакле разне мисли међу свештеницима и учителЂима, Mfai се изнсндвамо за одвоенћ фондова удовица и сирочади нбини ; у комђ смислу , као што смо дознали, почело се и радити. Оваи е предметЂ врло важанЂ за иаше свештенике и учителћ, а одтуда и за цело отечество наше, па бмо овако, или онако рћшенЂ, мм му се сваконко радуемо, ерђ ће онђ удовицама и сирочадма онм лгодш кору леба обезбћдити, кои су народу одђ наивеће користи , и безЂ кои народЂ никако бмти неможе; па зато ћемо рћшенћ нћгово очекивати и радостно поздравити. (Оваи чланакЂ наменћнЂ е бмо „СрбскимЂ новинама" но како е дописникђ искусјо да учредничество истм новина мена не само речи, него и смисао чланка квари, то га учредничеству О Г л А С И.

Шумадинке дае, да га заедно са овоиђ примћтбомЂ печата.) В. Беерад s 12. Ин. Kao извћстно можемо авити, да е Нћгова СвћтлостБ одпустила свима попечителвствама налогЂ, да сви званичници одђ шеФа па до практиканта и после подне мораго непремћноусве канцеларие долазити,и званичнимЂ се пословима занимати. Како неби никаква†посао за израђенћмЂ чекао. Време канцелариско у истомђ височаишемЂ налогу одређеноепре подне одђ 8. до 12., а после подне одђ 2. до 5. а лети одђ 3. до 6. сати. = Београдг 10. Нн. Друштво србске сиовесности држаће свого годишнго скупштину 13. т. м. после божествене литургие, и то у сали лицеи; а и школско торжество слави ће се такође у сали лицен као и сваке године 14. о. м. В. Беоер. 11. Ннуар. Пре неколико дана саобштили смо рођенћ и крштенћ младогЂ кннжевића ђорђа, сада авлнмо читателЂима овога листа, да се и друго веселћ приближуе у роду Нћгове Свћтлоети. Кннжески ађутантЂ подполковникђ г. Георгие КарађорђевићЂ гоче у вече испросио е господичну Сару, кћерЂ г. Maiopa Мише Анастасиевића. С Т Р А Н К Н О В О С Т И. — О дђ 4. т. м. енглеске новине нвлаго: да се Француска са ЕнглескомЂ споразумћла, да свое воиске и лађе изђ Пиреа и грчки пристаништа одма повуку. — И зђ Брисела до 5. т. м. телеграФираго : „Генерал -гувернерЂ источне Индие неда адмиралу Сеимуру кои се у Кини туче, воиску у помоћЂ кого е онаи искао — И зђ Париза нвлагоћи еданЂ у бечкимЂ новинама „Преси" о слинои припреми за дочекЂ великогЂ кназа Константина вели : „посћта ова сматра се као почетакЂ руско -ФранцуекогЂ сагоза, гои сагозЂ далћ е успћо него што се мисли. — Затворени у Наенбургу пуштени су, и преко шваицерске границе испраћени. Са оваквимЂ свршеткомђ ове размирице нису сви кантони у шваицерскои задоволвни, и на млого страна вичу да е то срамно за Шваицерску , исто тако ни у Берлину нису задоволвни. — У Сицилш на ново су амоги јоштђ смрћу казнћни. У Каташи 1 оштђ ние са свимђ мирЂ повраћенЂ. —- УбнлацЂ Верже кои е осуђенЂ на смрта , предао е цару прошение да га помилуе. — И зђ Париза телеграФираго одђ 7. т. м. да ће царЂ НанолеонЂ по свои прилици отићи у Ницу, да тамо посћти царицу руску, маику цара Александра.— Персиски посланикЂ са свошмђ сниномђ пратнЂомЂ дошао е у ПаризЂ.

важномЂ мћсту постоећи; плацЂ оваи садржи у себи 6 Фати 1 гпухЂ и 6 цоли ширине и 58 Фати и 2 шуха дужине, на коме постое 2 куће обе одђ тврдогЂ материнла, кое обе садрже кое са лица кое у авлш 1 дућанЂ 5 соба 3 куине и 1 подруМЂ одђ овм 2 коморе и една шупа Одђ дрвеногЂ материала подђ еднимЂ кровомЂ една Фуруна за печенћ леба и бунарЂ озиданЂ. Све ово оцћнћно е до 500 цес. и продаће се у мћсту овд. вароши путемЂ нвне тридневно 7. 8. и 9.

Фебруара 1857. год. држати се имагоће лицитацие, и ономе теслимити, кои на трећои и последнвои лицитацш, коа ће тога дана после подне у 4 сата по европски заклгочити , наивећу цену обећа и готове новце одма положи. Продаго ови добара дакле настоећимЂ обзнангое Началничество Окр. Шабач. свима жителвима отечества нашегЂ сђ тимђ , да сваки онаи , кои би такова купити желт, у означене дане овамо дође и на лицитацш присутствуе. ЛЈ 5765. 7. Декем. 1856. у Шабцу.

(1-—3) По рћшениго ово -окружногЂ Суда одђ 25. Ман тек. г. ЈУз 7411. кои зактева да се дугЂ школи Обштине Шабачке принадлежећи , наплати па неимагоћи изђ чега другогЂ то продаваће се нижеслћдугоћа непокретна добра Васе Тушановића овд. за рачунЂ наплате и наведеногЂ и прочи нбиови дугова за кое интабулациа постои. Добра истога Тушановића , за продаго намћнћна, есу: еданЂ плацЂ у прекомЂ шору ове вароши не врло далеко одђ пиаце на врло добромЂ и

У кнвигопечатнБи кнажества србскогЂ.