Šumadinka

119

реине му: Можете слободно ући. господинћ ние у послу, онг> седи и чита". Посие неиолико дана дође просите .11. опетЂ, и по обича!о запита вратара, оће ли моћи унутра ићи. Вратарљ оде , но врати се одма натрап, и рекне: „Опростите за данасг. ; господинг. e у послу; онг. е растворио ћемзне , и намешта нове жице; зато потрудите се, и дођите сутра". (Точанг рачунџин) — Два богата бвреина Аврамг. и Нковг., сретну се на сокаку, и по краткомг> разговору о нбиовои трговини. рекне Аврам Лкову:„Ове си године млого добио на вуни , па валл и ти да се оженишг.". Дковг. се намргоди и рекне жалостиво: „Неможе бити; а caMt. то готросг. рачунао па немонЈе никако да ми изиђе do волг.и; — крг. видишг,; прошле неделћ рекао намг. е Хахамг. (евреиски свештеникг.), да е бракг. лепа стварв; ерг. ту постае између мужа и жене наивеће единство ; ту постае одг. два едно; н самБ ти се ако уплашио, ерг. caMb већг. 6wo бегенисао едну па би се зацело и у дублћ будалаштине упустио, да ме ние срећомг> свештеникг. неочице одвратио. — брг. помисли само; онг. каже, у браку постае одг> двое едно; то е већг, губитакг. у 50. на 100.; — н се у такову трговину неупуштамг.. вданг. цандрлћивљ човекг. рђаво е живио са сво1омг> говорл^ивомг. женомг.; наипосле дође и до развода брака. Они оду свештенику и свако одг. нг.и правдало е себе, и бацало кривицу на противну страну. Свештеникг. видећи да су обое подеднако криви, рекне имг.: „За Боra лноди, попустите свакг. одг. свое стране, па ће инда све добро бити. Та нзмеђу мужа и жене треба наивеће едикство да влада". Какво единство? викне жена —• „ви јоштг. незнате , господине попо; али да васг. Богг. нанесе подг. нашг. прозорг. , кадг. се ми текг. у среднш руку инатимо, ви би за цело помислили да насг. има 20. у соби". (Н ништа е нешто) бданг. младићг. сретне едногг. приателн на сокаку, и стадоше се повћрително разговарати о станш нг.иове болешл^нве кесе. Онаи први рекне другомг.: „Н ти брате кршене паре немамг.; а требало би ми барг. 2—3 дуката за едно веселћ у комг. н морамљ бити; — башг. менн нека садг. нико незавиди; и н данас!. смемг. слободно казати, да се са свакимг. могу смеати, па да опетг> небудемг. у штети." — Онаи други одговори: „Само немои самномг>; ерљ n истина такође ништа немамг., али caMt при томе доста и дужанг., а то е јоштг. манћ него »ишта у цепу немати.

—■ I. И. У „Србскимг. новинама" почело се одг. нев огг. доба писати: донееено, пренесено, а такођерг. и: до"осено, преносено. Глаголг. „нестп" , кои се кодг. насг. само сложено Г овори, и кои у начину неодређеномг. и у придевцмма на ■*избацуе краинК корено писме с. треба одвоити изг. реА а савршено правилнм глагола, кои се у начину неодређеномг. свршуго на ти. То се мора и збогг. тога учиниТи Што таи глаголг. и у другомг. придевку има или : доПет , донета, донето (na нути), или: донешен, донешена, доНе «<ено (na ити). У оба случал одван се онг. изг. обичH ° r t реда правилнм глагола, па или се примало прво иАРуго. Ако ли се башг. хоће да се и оваи глаголг.

на силу дотера у редг. осталБ1 савршено правилнм глагола ове врсте, па да се пише донесен, донесена, донесено : то 6fai онда у реду 6fai.io захтевати да се пише и: донесао, донесла, донесло, донести^ тако исто и: поидо. поидемЂ, поиди, исти (м. ићи) отисти (м отићи), ерг. несамо што то правилама граматичнимг. противно Hie, него се ioiuTij и по народу говори. „Доносено, преносено" нити се игде ународу говори, вити то човекг. граматичнми допушта!

€ Т Р 1 ЗЕ К II О lt О С Т Н. ВКсти изг Цариграда авлнш да е руски посланикв захтевао одг. порте да му каже зашто е енглески еданг. паробродг. са еднимг. корпусомг. П олака и цебаноиг. посланг. ki. черкескои обали. Порта е на то одредила комисиш, коп ће испитати стварБ. — Кназг. Ј)орђе Стирбеи отишао еуСириш и Египетг.; некажу зашто •— Иово отоманско паробродарско друштво почело е 28 пр. мес. пловитбу у Одесу, а свртаће пароброди узг. путг. и у друга пристаништа. — изЂ Петрограда пишу да ће аа време, докле се царг. бави изванг. землћ , наместна комисиа една заменити ra у државнимг. пословима. — — Ради се наредба, по Koiofi ће млади лшди одсадг. и на страни учити науке, na ипакг. бити примлћни у авну грађанску службу. Далћ се ради да у напредакг. и синови одг. простогг. отца и матере могу учити гимназиш, а досадг. су само племићска чиновничка и трговачка деца то могла. — •—• Руска царица-мати, кадг. се врати изг. Нице, неће вите седити у Петробургу, иего ће ићи у забавни дворацт,, кои е нћ ради већг. саграђенг. близу Одесе, и тамо ће стално обитавати. — У седници грчкогг сената одг. 2. ов. мес. била е нешто велика повика на министера Фипансиа. Рангаба.Таи данг. дошао е у Атину изванреданг. руски посланикђ Озеровгз. — У Тил1>ринма ће 18. ов. мес., као на данг., кадв е заклшченЂ мирљ . бити велика частг,, на Koiofi ће бити савг> дипломатски корг>. — — 6. ов мес. има.!и су rpaфови ХацФелдг> и Валевскн неки разговорг. о Наенбургу; а сутраданг, имала се држати и Формална конч>ерерциа. Разнео се гласт., да ће се завести неко ново-наполеонско племићство. „Патри" одриче. — — Ферук-хангЈ ићи ће ови дана у Лондонг.. Знамо да сардинско и аустриско правителство имаш распру збогг. начина, на кои сардинске новине пишу о аустриском-b правителству. Садг. авлаш да е Аустриа оправила Сардинш Јоштг. едну ноту , којомг. захтева далл нека изаснена. — — Сардинска камера депутираца одобрила е правителству да потроши 5. милиона Франаканаутврђенћ Алесандрие. „То утврђенћ" •—вели граФг> Кавург. — „изазвано е тимг>, што и Аустрин утврђуе Пиаченцу" — Неки чланови парламента енглескога жестоко протестираш лорда Палмерстона што ће се бирати нови чланови, и вичу и на сполишнш политику нћгову. Лордт> Гренвилч: пакг. брани ra. и наговешћава већг. и кеке нове