Svet

PONUDA "PLEJBOJA" Kada je videla da će se njen ži\wtni pui nastav ti pred kamerania Džojs Penelopa Vilhelmina Frankenberg pametno je zaključila da niko živ neče moci da zapamti njeno ime* ni publika ni reditelji. Trebalo je nači novo - kratko i zvučno. Selila se Henrika VIH i njegovih osam nesrečnih žena. I/. abrala je treče imc. lepe Džejn Sejmur. majke prestolonaslednika Edvarda VI. Tako je rođena nova Džejn Sejmur za koju, đanas, zna sigumo, vise Ijudi nego za treču ženu zloglasnog engleskog kralja. Druga uloga je bila u poznatom i kontroverznoin filmu slavnog Ričarda Atenburga "Ah, takav divan rat” 1971. godine. Na snimanju se pojavio i rediteljev sin Majkl, i kada je ugledao nežnu dugokosu Džejn, zanemeo je. Bila je to Ijubav na prvi pogled. Obostrana. Nakon poslednje scene mladi par se venčao, a Džejn su sada. uz tako uticajnog svekra, sva vrata bila otvorena. Odmah je dobila značajnu ulogu u britanskom filmu "Mladi Vinston". glumila je prvu Ijubav Vinstona Čerčila, a zasuli su je ponudama i iz pozorišta, sa radija i televizije. Igrala je i u nekoliko BBC-ijevih serija (između ostalih u "Porodici Štraus"), a onda je dobila ulogu koja ju je izbacila u svetsku medijsku orbitu; postala je "devojka Džejmsa Bonda”, prva i jedina koja je bila nevina. Kao devičanska senzualna lepotica pojavila se 1973. sa Rodžerom Murom u filmu "Živi i pusti druge da umru". Od tada je posiala meta štampe.

"Nisam htela da postanera seks-simbol, što su na silu hteli da naprave od raene. Tlejboj’ mi je nudio 250 hiljada dolara da me snime prekrivenu samo mojom dugackom kosom. Đa su mi ponudili i deset puta više, ne bih pristala. Ja nisam takva osoba, ja sam glumica" , priča Džejn koja se ni u jednoj ulozi do sada nije obnažila. Nakon filma "Živi i pusti druge da nmni' ona se, suprotno svim oćekivanjima, popela na pozorišnu scenu. Bila je Nora u Ibsenovoj "Kući lutaka", što joj je, kako danas priznaje, donelo konačno glumačko osamostaljenje. I najsumnjičaviji su morali da priznaju; "Ona zna da glumi." Tada joj je glavni savetnik bio Džefri Plener, zvani Džip, inače muževljev prijatelj koji je, vremenom postajao i više od prijatelja, Brak sa Majklom Atenburgom bio je gotov, a nova Ijubav se razmahala svom silinom. Džejn je uskoro sklopila novi brak. Džip nije bio posesivan: nagovorio je suprugu da okuša sreću u Holivudu. U Holivud je stigla 1976. godine. " Kada sam došla u Ameriku, stalno su mi govorili da imam aristokratsko držanje. Staviše, govorili su mi da sam jedinstvena, da nemaju glumice slične raeni, a ja, zapravo, nisam razuraela o čemu je reč. U Engleskoj sam bila engleski obična - svojim zem’j'icima sam izgledala kao devojka iz

susedstva. Za Amerikance sam imala "touch of class", kaže Džejn koja je američke producente osvojila i svojim neverovatnim sluhom. Tamo gde je trebalo, naime, uspela je da izbriše svoj engleski naglasak i progovori pravim američkim. takvim da su čak i mnogi reditelji bili übeđeni da je ona Amerikanka. Nova sredina, mnogo posla i razdvojenost nisu pogodovali bračnom životu. Džejn se uskoro razvela i od drugog muža, ali nije dugo bila sama, 1981. gođine sklapa treći brak. Izabranik je bio Dejvid Flin, njen dugogodišnji menadžer, inače holivudski fmansijski savetnik. Amerikanac. "Iskustvo mi kaže da večina Engleza žeh da im supruga bude u kuči i da im svako popodne u 17,30 sati priprema njihov omiIjeni sendvič od krastavaca ", kaže Džejn objašnjavajući zašto se posle Džipa nikada više nije vezala za svog sunarodnika. Venčanje sa Dejvidom Flinom obavljeno je 18. jula na Long Ajlandu u državi Njujork u raskošnoj vili britanskog kompozitora Džona Barija, autora muzike za nekoliko fihnova o Džejmsu Bondu. lako se već nazirao trbuščić (Džejn je, naime, očekivala svoje prvo dete), glumica se venčala u romantičnoj beloj haljini, raspuštene kose poput vile. Izgledala je, zanosno i vrlo sretno.

Novopečeni bračni par uredio je sebi nekoliko rezidencija: u Holivudu, Montesitu, mestu nedaleko od Santa Barbare, i u starom dvorcu u Engleskoj nedaleko od Bristola. U tom četiri veka starom dvorcu sa 30 soba i kulom, sa nekoliko terasa i ogromnom baštom koja se širi okolo, Džejn Sejmur je najradije primala novinare i fotografe. To je bio njen ambijent - okruženje dostojno engleske dame. Pozirala je sa novorođenom kćerkicom Ke• ti, a nakon četiri godine pridružio im se i mali Sean. ISTINITE PRIČE "Nikad nLsam zamišljala svoj život bez dece, bilo je samo pitanje vremena kada ću ih roditi. Imala sam sreću da sam decu lako nosila i rađala. Kad god sam mogla, vodila sam ih sa sobom na snimanje, sve dok nisu krenuli u školu. A kad to nije bilo moguće, uvek sam se sa zebnjom pitala: T)a U sam dobra majka’? " Takva predanost poslu urodila je plodom: Džejn je postala, kako su je nazvali, "kraljica mini-serija". Na malom ekranu je glumila nekoliko najpoznatijih žena ovoga veka: Amerikanku Valis Simpson, zbog koje se ki'alj Edvard VB3 odrekao engleske krune, i slavnu grčku opersku pevačicu Mariju Kalas, životnu Ijubav Aristotela Onazisa. Na dvesto godišnjicu francuske revolucije, 1989. godine u televizijskom filmu "Francuska revolucija"

bila je Marija Antoaneta. Tada je odlučila da joj deca za vreme snimanja budu bliže pa je kod reditelja Roberta Enrika isposlovala male uloge i za njih. Crvenokosa seđmogodišnja Keti glutmla je mladu gospođicu sa francuskog dvora, a trogodišnji Sean sina Marije Antoanete. "Deca su se zabavljala, ali ja sam tražila da se strogo postuju moji uslovi. Prvo, nisu smeli da prisustvuju prizoru pogubljenja. Drugo, na scenn su dolazih samo nekoliko minuta pre snimanja. Ostalo vreme su bili sa dadiljom, igrah se, a Keti je morala da piše domaći koji sam joj posle pregledala." U desetoj godini braka sa Dejvidom Flinom, giumica je konačno -shvatila da su istirdte holivuđske glasine o njenom suprugu. Još je mogla i da mu oprosti mnogobrojne Ijubavne avanture, ali kada je počeo da pije, a uskoro se u kući pojavila i droga - pukao joj je film. U januaru 1991. otišla je na skijanje u Denver i tamo upoznala 46gođišnjeg Pitera Setera, nekadašnjeg pevača i bubnjara legendame grupe "Čikago". Taj romantični susret dao joj je snage da konačno kaže zbogom svom braku. U martu je zatražila razvod. Dejvid nije imao ništa protiv razvoda - uz uslov da mu bivša supruga isplati 10 miliona dolara: po milion dolara za svaku godinu zajedničkog života. Zaključio je, da je uz njegovu po-

moć Džejn postala to što jeste i samo se uz njegovu pomoć obogatila. Osim novca nije nilta drugo tražio. Ni decu. DOLAZAK U JUGOSLAVUU Dok se vodila brakorazvodna pamica, Džejn Sejmur je otputovala u Zagreb, na snimanje filmskog trilera "Sećanje na ponoć" sa Omarom Šarifom, To je bila njena druga poseta Jugoslaviji. Prvi put je to bilo 1986., zbog tv-serije "Rat i sećanja". U hotelu "Interkontinental” sa njom u sobi boravio je i šestomesečni sinčić'koji je trebao svake večeri da je vrati u lepu svakođnevnicu nakon traumatičmh scena koje je snimala glumeći mladu Jevrejku Natali Džestrov. Pet godina posle, došla je u pratnji Pitera Setera kome je reditelj “Ponoćnih sećanja" Geri Nilson đao malu ulogu u filmu da se muzičar ne bi osećao neprijatno samo kao Džejnin pratilac. Veza sa Piterom nije dugo trajala. Džejn je uskoro upoznala Džejmsa Kiča sa kojim je, kako danas izjavljuje, konačno našla pravu sreću. "Imam sada sve što mi treba u životn: dvoje divne dece, supruga koji je za mene vitez u sjajnom oklopu i najbolju uibgu na televiziji. Dete koje očekujem doiazi mi kao šlag na najfiniju tortu", kaže Džejn Sejmur, bacajući se sa novim poletom u ulogu dr Kvin - žene vrača.

SaiSk se ligakgßgagffffliliia parnlca. Ožežn SežmnrJl ottnutoirala n Zafgreb. na snžmaiiie gllMslsož? trllera "Sećanle na panos" sa Oinagoni Šaflloni, To ie fella njena ilrngga pasela giagnalavljl. Pnrl put pe to Mle Iflgfi.. sgbeii to-serlje "Ball sećania". 0 liotelii ~l lltefkontgllellta sa npom n sobi je borairlo i šostegnosečnž slnčiG Sean. beba toia jn jo Ifebaja ¥ećefi wgalllž m lepn s¥akodne¥nlcii nakosi tfaiEgnatskšh ssena kojejg snlmala glnmesi mladu leirrežkn Matall llžestgoii. Pet posie, a¥amo je doila ii ogatnll Pitega Setera kome je redltelp "Ponećnlii sećanja" Oerl Mllsoii dao inaln hloeii n fllma kako se mnEŠćag ne bl osesao nenifoiliig samo kao nratliac leee elnmlce.

"DETE koje očekujem doći će mi KAO šlag na NAJFINUU TORTU": Džejn Sejmur i Džejms Kič

45

PŽEIN SEIMIIB: Slfi MOII HUŠKfIBCI

23.06.1995. Svet