Svet

Svet :- 2. 1996.

'akon niza učestalih poziva građana našoj Redakciji. koji nam se žale da su neprestano maltretirani od strane pitomaca srednje Milicuske škole u Sremskoj Kamenici.

O smo da ı sami vidimo o čemu Je. zapravo reč.

Zapubtite li se ikada nedeljom u poslepodnevnim časovima linijom 71. koja saobraća na relaciji Železnička stanica Sremska Kamenica, a u poslednje vreme niste u dobrun odnosima sa vlasutim živcima, ne volite da držite |ezik za zubima ı nemate običaj da gledate samo svoja posla. preporučujem vam da u Kamenicu krenete nekim drugim prevoznim sredstvom.

Nane. o čemu Je reč? Tim se autobusouni u školske klupe sa vikenda vraćaju pitomi srednje Milicijske škole. Obično Je autobus na liniji 71 nedeljom uvek poluprazan. ali oko 19 časova u njega možete ući samo ako nemate problema sa viškom kilograma. Kada dobro udahnete vazduh ı nekako se uglavite u sama vrata, prvo što će vam se učiniti neobičnim, Jeste to da autobus naprosto vrvi od mladeži. Oni koji nisu upoznati sa situacijom prvo će pomisliti kako je Sremska Kamenica puna mladog sveta. Drugo što će vas potaknuti na razmišljanje. jeste činjenica da su svi oni podeljeni u inanje grupice ı da sa velikim žarom komentarišu događaje koji su im se desili proteklog vikenda. Autobus vozi dalje. vi ste se već duboko zamislili ı zabavljeni nekim sopstvenim problemima, prestajete da obraćate pažnju na ostale. Dok se autobus kotrlja prema Kamenici, vas Je već uveliko savladao umor, razmišljate o svom toplom krevetu, kad... događa se nešto što nikako ne može a da ne pobudi vaše interesovanje. Kondukteru koji sedi u zadnjem delu autobusa, i koji je do tada razmišljao o istim stvarima o kojima ı vi, u deliću sekunde sa lica nestaje izraz opuštenosti. Obraća se Jednom od mladića koji sedi dva mesta ispred njega. "Mladiću", prodere se kondukter. "Mladiću, ugasi tu cigaru, u autobusu nema pušenja." Mladić se okreće ı videvši da mu je primedba stigla sa kondukterovc strane, smeje se i kao | 1Z topa odvali: "Matori, da li sam te pitao za mišljenje!" Uvlači j Još jedan dim s vidnim podsmehom na licu ı gleda konduktera pretećim pogledom. Njegova primedba izaziva erupciju oduševljenja i odobravanja od strane prisutnih mu kolega

u autobusu. Kondukter pokušava da mu OLJA da stvarno nije u redu to Što on puši u autobusu ı sada već vidno isprovociran oštrim tonom mu se obraća da upası cigaretu. Međutim, u samu priču o boljem poznavanju bon-tona uključuje sc ı drugi pitomac, koji kondukteru govori da gleda svoja posla ı savetuje mu da će biti bolje da manje priča Jer će pa u protivnom na sledećoj stanici izbaciti napolje.

Suuacija koja Je već u toi trenutku bila na samoj ivici konflikta poprima ekspanziju u wenutku kada se u raspravu uključuje stariji čičica koji staje na kouđukterovu stranu. Uglavnom. dalji tok dogadaja bio je takav da su kondukter ı čičica shvatili da će biti bolje da spuste glavu ı prečuju dalje provokacije "razdragane omladine”. Kada Je autobus stao na stajalištu ispred Milicijske škole, radikaliiji pitomci pozdravili su konduktera, alı nisu smetnuli s uma da mu pozdrave ı svu ostalu familiju a posebno majku.

Pošto su pitomci napustili autobus, stariji putnici iskoristili su priliku da ı om malo sednu. Na kondukterovom licu ostao

· Je znak pitanja. Da hi Je on ta osoba koja

pitomce treba da uči osnovama kulturnog ponašanja ili će Jednog dana oni nas učiti nekoj drugoj, nama Još nepoznatoj verZiji lepog ponašanja ı kulturnog, ophođenja među ljudina?

OMILJENI SPORT: ODSECANJE KOSE 1 SKIDANJE MINĐUŠA

Tragajući dalje, imao sam priliku da razgovaram sa jednim kameničkim ugostiteljem, koji je želeo da ostane anoniman. Ispričao nam je sledeću priču: "Kad pitomci dođu u kafanu, uvek su u grupama od oko pet do deset mladića, lako ih je prepoznati Jer svi farmerke stežu kaišem skoro u predelu grudnog koša. Uvek zahtevaju da im puštam njihove omiljene kasete." Pogađate ı sami o kome je reč. "Tek kad sc čuju prvi Cecini taktovi, oni sedaju i naručuju piće. Pošto probiju led sa prvom litrom vinjaka (šta je to za njih mlade i snažne momke) dobacuju 'prijatne komplimcnte devojkama za suscdnim stolom. Devojkc naprosto odušcyvljene objašnjavaju da su, na Žalost, u žurbi, plaćaju svoju tek naručenu picu i odlaze."

Razgovarajući sa dvojicom mladića prisutnih u restoranu "Konak", saznao sam da medu pitomcima ima ı pravih modnili

talenata. Staviše, čisto dobronamerno pridu do vašeg stola i objasne vam da "kombat" Jaknc ı visoke čizme nisu u modi i da će biti bolje kad se idući put sretuete da promcuite vlastiti umidž. U protvuom ako ste tohko oduševljeni svojim izgledom, može vam se dogodit da vam njihov

ODBOJNOST: Grafit u centru Sre! ıske Kamcnicc -

NADLEŽNI ODBIJAJU RAZGOVOR:

stvarno nadareni "modni frizer" iz čista mira uz pomoć svojih pomoćnika jednostavno makazama odseče par pramenova vaše duge kose Jer duga kosa

na mladiću po njihovom gledanju, "stvarno nije lepa za videti". Tako je prošao 1. M. (17), dok je njegov drug P. M. (17) prošao sa manjim zahvatom. On Je "samo" morao da skine minđuše sa ušiju.

DIREKTOR NEMA OBIČAJ DA KOMUNICIRA SA ŠTAMPOM

Takve ı slične zgode stvorile su pravi bunt među kameničkom omladinom. tako da se u leto 1994. godine po Sremskoj Kamenici vodio pravi rat između pitomaca ı Kameničana. Taj sukob se proširio ı na sam grad Novi Sad, tako da su odmazdc sa jedne i sa druge strane u nekim trenucima bile stvarno bezobzirue. Zbog toga je, ui kriv — ni dužan, čekajući devojku ua stanici u Sremskoj Kamenici nastradao izvesni Babić S. (19) kojem Je iz čista mira poloiiljena ruka. Njegovog oca, koji Je pokušao da se žali, sačekivala su

zatvorena vrala, u Šta sau SC ı Sal UVeTIO kada sat DOKOO da stupim u kontakt sa direktorom škole. Nakon više bezuspešiuli pokušaja (« ČR RUM je otišao na sastanak.

MALTRETIRANJE GRAĐANA: Restoran "Konak"

Tilicijska škola

nije trenutno lu, izašao je) ženski glas koji nije želeo da se predstavi odgovorio mi je da direktor inače nema običaj da kontaktira sa štampom, ali da se mogu obratiti izvesnom Dušanu Arandđeloviću. Nakon dva dana truda uspeo sam da stupim u kontakt sa gospodinom Aranđelovićem kojem sam u kraćim crtama objasnio o čemu želim da razgovaramo, a on mi je na to odgovorio da ne može da razgovara dok ne dobije odobrenje iz Ministarstva, tJ. načelnika Uprave.

I tako. dok nadležni u Milicijskoj školi sležu ramenima, sretni što u današnje vreme uopšte imaju polaznika, građani Sremske Kamenice bezuspešno guše svoj gnev. Istini za volju, nisu pitonici OVČ škole jedini tinejdžeri koji prave gužvu ı maltretiraju građane Novog Sada ı Kamenice. proble m je DIHOBO ŠITI. Međutim, oni koji će za koju godinu na ulicama naših gradova imati pravo da zaustavljaju, lepitumišu ı pretresaju · građane, ipak bi se morali ponašati bareni malo pristojnije. Inače, od proklamovanoe poverenja građana u sopstvenu policiju nema ništa. Ali, to već nije problem te dece, nego onih koji ili za ovaj nunalo lak ı bezazlen posao edukuju.